Przepisy kulinarne

Gotuj z Pirógiem

Michał Piróg potrafi i lubi gotować. Swoje pierwsze dania przygotowywał mając zaledwie trzynaście lat. Teraz wymyśla własne przepisy. Nie umie tylko piec. Dziś w "Dzień Dobry TVN" mógł się sprawdzić pod okiem mistrza Roberta Sowy.

Hummus

(pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich)



Składniki

:


250 g cieciorki gotowanej lub z puszki


1 - 2 ząbków czosnku


sok z 1 cytryny


1 łyżeczka kminku mielonego


sól


2 łyżki tahiny (masło sezamowe)



Opis przyrządzenia:

Wymienione produkty należy zmiksować. Podawać jako dodatek do chleba pita.



Zupa koczkodana

Składniki:

250 g ciecierzycy gotowanej, puszka lub w zalewie


400 g soczewicy gotowanej, puszka 600 g pomidorów drobno krojonych lub zmiksowanych


165 ml mleka kokosowego


2 średnie marchewki


imbir świeży starty


2 ząbki czosnku


sól


pieprz czarny mielony


curry


kurkuma


czerwona papryka w proszku


sok z 1 cytryny


2-3 łyżki oliwy z oliwek



Opis przyrządzenia:

Do zmiksowanych pomidorów dorzucamy cieciorkę i soczewice dolewamy oliwę miksujemy za pomocą  blendera, a następnie dodajemy zmiksowany imbir marchew oraz czosnek. Nastopnie przyprawiamy curry, kurkumą, solą, pieprzem czerwona papryką i miksujemy. Gotujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. 



Warzywa i tofu po tajsku

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w kostkę tofu


2 łyżeczki pokrojonego w paseczki marynowanego imbiru


2 łyżeczki oleju sezamowego


2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku


1 pokrojona w paseczki czerwona papryka


100 g pokrojonych w plastry pieczarek


100 g oczyszczonych, umytych i osuszonych grzybów nameko


1 pęczek dymki (cebulki pokrojone w cienkie plasterki, szczypior posiekany)


2 drobno pokrojone kapusty pak choi


Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku


1 łyżka słodkiego sosu sojowego


1 łyżka słodkiego sosu sojowego


1 łyżka prażonych ziaren sezamu


1 łyżeczki sambal oelek



Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodać paprykę, grzyby i tofu, smażyć przez 5 minut, a następnie dodać kapustę pak choi oraz zieloną część dymki i smażyć kolejne 2 minuty. Całość doprawić do smaku sambal oelkiem i przyprawami i posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem jaśminowym.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0