Przepisy kulinarne

Drugie śniadanie dla każdego

Joseph Seeletso zachęca do tego, by jeść drugie śniadanie. Co można zjeść na drugie śniadanie? Osobom, których praca wymaga dużej siły, nasz kulinarny mistrz poleca chlebek bananowy z grillowanym bekonem i fasolką. Tym, którzy wykonują lekką pracę, proponuje macę z humusem. Zaś muffiny z jabłkami i marchewką dobre będą dla tych, którzy większość czasu spędzają w biurze.

Chlebek bananowy z grillowanym bekonem i fasolką

(drugie śniadanie dla pracowników fizycznych)



Składniki:


264 g cukru


113 g masła


2 jajka


3 łyżki kwaśnego mleka


1 łyżeczka sody


328 g mąki


2 1 łyżeczki proszku do pieczenia


2 dojrzałe banany (zmiażdżone na pastę)


264 g orzechów włoskich


Do podania:


8 plastrów bekonu


8 ugotowanych i pokrojonych w plastry jajek



Przygotowanie:


W misce utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i zmiksuj. Dodaj banany, mąkę i orzechy. Wszystko dobrze wymieszaj. Przelej masę do natłuszczonej keksówki i piecz 40- 45 minut w 180 st. Przed pokrojeniem ostudź chlebek (co najmniej 30 minut). Podawaj z majonezem, jajkami i bekonem.



Domowy majonez

Składniki:


łyżka angielskiej musztardy


2 żółtka


1 łyżka octu z białego wina


szczypta soli


biały pieprz


300 ml oliwy



Przygotowanie:


Zmiksuj żółtka, musztardę i ocet winny w misce. Stopniowo, bardzo powoli wlewaj oliwę. Cały czas mieszaj, aż powstanie gęsty, kremowy majonez. Dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj majonez na chlebie i podawaj z bekonem i plastrami jajek.



Maca z humusem

(drugie śniadanie dla osób, które pracują w domu)



Składniki:


4 kawałki macy


Humus:


2 pieczone papryki


4 łyżki oliwy


4 łyżki soku z cytryny


200 g ugotowanej czerwonej soczewicy


sól i pieprz



Przygotowanie:


Składniki humusu zmiksuj w robocie kuchennym. Podawaj z macą.



Muffiny z jabłkami i marchewką

(drugie śniadanie dla pracowników biurowych)



Składniki


2 lekko roztrzepane jajka


80 g drobnego cukru


240 ml mleka


100 g rozpuszczonego masła


300 g mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


1 łyżeczki soli


szczypta cynamonu


2 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę


200 g startej marchewki



Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wgłębienia foremki na muffinki wyłóż specjalnymi papierkami. Zmiksuj jajka z cukrem, mlekiem i masłem. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon do miski. Wymieszaj. Dodaj posiekane jabłko i wymieszaj. Do foremek nakładaj ciasto (powinno wypełnić foremkę to 1 wysokości). Na cieście ułóż marchewkę. Przykryj pozostałym ciastem, tak żeby wypełnić całą foremkę. Piecz 30-35 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0