Przepisy kulinarne

Dressingi

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN dressingi, które często stanowią o ostatecznym smaku potrawy. Nasz Józek postanowił im poświęcić więcej uwagi...

Pieczone ziemniaki z dressingiem z papai

Składniki:
4 ziemniaki
1 łyżka masła
120 g świeżej papai
50 g świeżej mięty posiekanej
150 ml oliwy
sól i pieprz
20 g pestek słonecznika

Przygotowanie:
Ziemniaki natrzyj masłem, dopraw solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą miękkie. Obierz papaję, wyjmij pestki. Rozgnieć widelcem papaję z miętą, olejem i pestkami słonecznika, dopraw solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki pokrój na plastry i podawaj z dressingiem z papai.

Wątróbka kurza z dressingiem z granatów

Składniki:
150 g wątróbki kurzej zamoczonej w mleku
100 ml oliwy
50 g szałwii
sól i pieprz
200 g rukoli

Przygotowanie:
Do rondla wlej olej, dodaj szałwię, wątróbkę, gotuj na małym ogniu 8 minut, aż wątróbka będzie upieczona. Dopraw solą i pieprzem.

Dressing:
100 g pestek granatu
100 ml oleju
sól i pieprz
50 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki, polej nimi rukolę i podawaj z wątróbką.

Wieprzowe szaszłyki na ostro z dressingiem z orzechów makademia

Składniki:
200 g polędwiczek wieprzowych
3 posiekane ząbki czosnku
20 g posiekanego imbiru
1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
3 małe dymki ze szczypiorkiem, posiekane
2 łyżki klarownego miodu
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
20 pieczarek
20 pomidorków koktajlowych
2 duże czerwone papryki pokrojone w mniejsze kawałki

Przygotowanie:
Zmiksuj w robocie kuchennym czosnek, imbir, skórkę pomarańczową i dymkę. Kiedy utworzy się pasta, dodaj miód, sok pomarańczowy, sos sojowy, olej, jeszcze raz zmiksuj. Dodaj miksturę do polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę. Pozostaw do zamarynowania na 1 godzinę. Po 30 minutach dodaj pieczarki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso, pomidory, pieczarki i paprykę. Grilluj na patelni przez 7-8 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując mięso marynatą. Posyp posiekaną dymką.

Dressing:
100 ml syropu z orzechów makademia
50 ml zmiażdżonych orzechów laskowych
50 ml oliwy

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki widelcem i polej nimi mięso.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0