Przepisy kulinarne

Dorota Deląg w kuchni

Dorota Deląg, którą znamy z licznych ról serialowych, pod komendą Roberta Sowy, przygotuje dla nas flaki z lina.

Pikantne flaki z lina z borowikami i klopsikami

Składniki dla 4 osób:
1,5 l wywaru rybnego
2 pokrojone w wiórki cebule
1 łodyga pokrojonego w paseczki selera naciowego
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka
1 pokrojonego w paseczki selera
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
200 g pokrojonych w plastry borowików
300 g filetu z lina bez ości
Przyprawa do flaków Prymat
Sól, pieprz czarny mielony, papryka pikantna do smaku
Klopsiki:
200 g zmielonego mięsa z lina
1 jajko
2 łyżki bułki tartej Prymat
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki masy na klopsiki połączyć, doprawić do smaku i uformować małe kuleczki. Borowiki podsmażyć na oliwie i maśle, dodać warzywa i całość smażyć 5 minut. Następnie wszystko wrzucić do gotującego się bulionu rybnego. Pokrojonego lina podsmażyć na patelni, a następnie dodać do wywaru z warzyw i borowików. Zupę doprawić przyprawą do flaków i pozostałymi przyprawami wedle własnego uznania, gotować 15 minut, zmniejszyć ogień, dodać klopsiki i całość gotować kolejne 10 minut. Aromatyczne flaki z lina podawać z grzankami czosnkowymi.

Flaki po hiszpańsku

Składniki dla 4 osób:
500 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę flaków wołowych
Wywar:
2 szalotki
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
1 filetowana czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 szklanki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
1 l bulionu wołowego
100 g kiełbasy Chorizo
100 g kaszanki iberyjskiej
200 g cieciorki
200 g pomidorów pelati
Sól, grubo mielony czarny pieprz
Szafran, goździki, liść laurowy
Przyprawa do flaków Prymat

Sposób przygotowania:
W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plastry selera, czosnek i marchewkę pokrojoną w plastry i paprykę, całość zalać białym winem i bulionem wołowym, zagotować. Następnie dodać flaki oraz podsmażoną na patelni kiełbasę chorizo pokrojoną w kostkę, kaszankę iberyjską, cieciorkę i pomidory pelati pokrojone w kostkę. Tak przygotowane flaki doprawić do smaku przyprawą do flaków i pozostałymi przyprawami według własnego gustu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0