Materiał promocyjny

Czereśnie w kuchni

Są soczyste i pyszne. Używane do produkcji słodkich konfitur, pachnących ciast i orzeźwiających napojów. Tego lata królują w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, co wyczarował z czereśni Piotr Kucharski.

PIKANTNA KONFITURA Z CZEREŚNI

Składniki:

500 g czereśni, bez pestek

5 łyżek cukru

laska cynamonu

5-6 goździków

2 szczypty chilli

2 szczypty pieprzu

Przygotowanie:

Czereśnie przesmażyć z cukrem, laską cynamonu, goździkami. Gdy konfitura zgęstnieje dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Podawać do brioszek.

BRIOSZKI

Składniki:

2 łyżki zimnego mleka

20 g drożdży

3 łyżki cukru

2 1 szklanki mąki pszennej

3 jajka

1,5 łyżeczki soli

180 g masła, schłodzonego

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, jajka i sól, dokładnie wymieszać przy pomocy robota miksera. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodawać do masy, aż wszystkie składniki się połączą. Powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C, przez około 20 minut. Podawać z konfiturą z czereśni.

ŁOSOŚ Z CZEREŚNIAMI

Składniki:

4 filety z łososia (po 150 g/szt.)

sok z pomarańczy

sól i pieprz

oliwa z oliwek

lampka czerwonego wina

2 łyżki octu balsamicznego

200 g czereśni, bez pestek

Przygotowanie:

Łososia oczyścić z ości, skropić sokiem z pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie zaczynając od strony ze skórą. Filety obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty, następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika aby doszły. Na patelnię po smażeniu ryby wsypać czereśnie, podsmażyć, dodać wino i ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać na dużym ogniu aż część płynu się zredukuje. Łososia podawać polanego sosem.

ODWRÓCONE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Składniki:

150 g masła

3 szklanki cukru

5 jajek

1 i 1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300-400 g czerwonych czereśni, bez pestek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę o średnicy 22 cm. Nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód wyłożyć czereśnie na nie wylać ciasto. Piec w 180 stopni C przez około 1 godzinę. Ciasto wyjąć z formy, podawać czereśniami do góry.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana