Przepisy kulinarne

Agata Kulesza w kuchni mistrza Sowy

Agata Kulesza jest pierwszą w historii "Tańca z gwiazdami" zwyciężczynią, która postanowiła przeznaczyć nagrodę na cele charytatywne. Bez żalu rozstała się z przepięknym Porche, które wytańczyła w duecie z Stefano Terrazino. Dziś w "Dzień Dobry TVN" mogła sprawdzić się w kuchni u boku mistrza Roberta Sowy.

Dynia duszona z żurawiną amerykańską i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:


200 g suszonej żurawiny amerykańskiej


400 g świeżej dyni


2 łyżki soku z cytryny


1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru


1 łyżka grubo mielonego pieprzu indyjskiego Prymat


2 łyżki miodu wielokwiatowego


1 łyżka białego kremu balsamico


4 łyżki oliwy z oliwek


1 pęczek kolendry



Sposób przygotowania:


Na oliwie z oliwek dusić pokrojoną w kostkę dynię przez około 10 minut, a następnie dodać suszoną żurawinę amerykańską, miód, krem balsamico, imbir, pieprz indyjski i sok z cytryny. Całość dusić do momentu, aż sos będzie miał konsystencję syropu i doprawić do smaku świeżo siekaną kolendrą. Tak przygotowaną dynię z żurawiną amerykańską można podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do mięs i ryb.



Polędwica wołowa w orzechowej kruszonce podana z dynią duszoną z żurawiną amerykańską

Składniki dla 4 osób:


800 g oczyszczonej z błon polędwicy wołowej


Marynata:


1 szklanki oliwy z oliwek


1 opakowanie przyprawy do steku Prymat


1 szklanka posiekanych, prażonych orzechów włoskich, ziemnych, pistacjowych, laskowych i nerkowców 4 łyżki oliwy do smażenia


1 łyżka pieprzu indyjskiego Prymat


100 ml czerwonego wytrawnego wina


2 łyżki masła


1 łyżka musztardy Dijon


400 g dyni duszonej z żurawiną amerykańską



Sposób przygotowania:


Umytą i oczyszczoną z błon polędwicę wołową natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, wystudzić, a następnie natrzeć musztardą, obsypać dokładnie mieszanką orzechów i grubo mielonym czarnym pieprzem. Polędwicę piec 15 minut w temperaturze 180oC tak, aby po upieczeniu była różowa w środku. Do brytfanny, w której piekliśmy mięso, wlać wino i gotować dodając stopniowo masło, a pod koniec doprawić do smaku. Polędwicę w orzechowej kruszonce pokroić w plastry i skropić przygotowanym sosem. Podawać z dynią duszoną z żurawiną amerykańską i świeżo siekaną kolendrą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0