Przepisy kulinarne

Afromental w kuchni Roberta Sowy

Jak członkowie zespołu poradzili sobie w kuchni Roberta Sowy. Co przygotowali na deser?

Krewetki ze szpinakiem i groszkiem zielonym

Składniki dla 4 osób:


24 krewetki


1 pokrojona w kostkę słodka cebula


4 posiekane ząbki czosnku


500 g świeżych liści szpinaku


100 g miąższu z pomidorów


Sok z 1 cytryny


200 g zielonego mrożonego groszku


1 szklanki rosołu z kury Kucharek


2 łyżki masła


1 łyżka kaparów Smak


1 szklanki oliwy z oliwek


Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold


Grubo mielony pieprz indyjski Prymat do smaku


Świeżo siekana bazylia



Sposób przygotowania:


Szpinak sparzyć przez ok. 3 minuty. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć umyte i oczyszczone krewetki z cebulą i czosnkiem (10 minut). Następnie dodać szpinak, rozmrożony zielony groszek i miąższ z pomidorów. Wlać rosół, dodać sok z cytryny, całość doprawić do smaku i dusić przez około 5 minut. Do tak przygotowanych krewetek ze szpinakiem i groszkiem przed podaniem dodać masło, kapary, grubo mielony czarny pieprz i świeżo siekaną bazylię. Podawać z chrupiącymi grzankami.



Aromatyczna zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i świeżą kolendrą

Składniki dla 4 osób:


2 łyżki oliwy z oliwek


2 łyżki masła


3 duże, pokrojone w kostkę słodkie cebule


1 kg obranej i pokrojonej w plastry marchewki


1 duża, obrana i pokrojona w plastry pietruszka


2 łyżki drobno posiekanego marynowanego imbiru


200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy


1 litr rosołu warzywnego Kucharek


1 pęczek świeżej kolendry


100 ml mleka kokosowego


100 ml płynnej śmietanki 36%


Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, chili pieprz cayenne Prymat do smaku



Sposób przygotowania:


W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, pietruszkę i marchew. Całość dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku.


Zupę zagotować i podawać ze świeżo siekaną kolendrą. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać większą ilość rosołu.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
80
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0