Wiele kobiet przywiązuje dużą wagę do swojego wyglądu. Z chęcią więc poddają się zabiegom upiększającym, masażom, wylewają poty na treningach, ich kosmetyczki pękają w szwach, a szafy są pełne modnych ubrań. Czy to coś złego? Co się za tym kryje?
Postanowienia noworoczne - czy to dobry pomysł? Przestanę palić, schudnę 5 kilogramów, zacznę zdrowo się odżywiać, nauczę się nowego języka obcego... Czy takie postanowienia noworoczne to rzeczywiście dobry pomysł? W "Dzień Dobry TVN" z Miłoszem Brzezińskim i Katarzyna Piasecką rozmawialiśmy o tym, czy postanowienia noworoczne mają w ogóle sens.
Zioła poprawiają funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego od lat wykorzystuje się je między innymi w medycynie, przemyśle spożywczym i kosmetyce. Jakie zalety mają: wrotycz maruna, bez i bluszczyk kurdybanek? Z jakich ziół można zrobić sól do kąpieli?
Małgorzata Świgoń, autorka poradników, w studiu Dzień Dobry TVN podpowiedziała, jak usunąć trudne plamy, takie jak np. gumę do żucia, plamę z czerwonego wina, plamę od herbaty, kawy oraz jak usunąć wosk. Okazuje się, że najlepszym odplamiaczem jest wrzątek. Co jeszcze?
Rodzina Pani Czesławy Samsel od pokoleń wypieka chlebowe figurki. Tradycja pieczenia „byśków” obowiązuje na Kurpiach od wielu, wielu lat. Zobaczcie, jak Pani Czesława razem ze Stefanią Prusaczyk robią tradycyjne „byśki”. Co symbolizują wypieki?
Maria Buczkowska-Szewczenko jest pierwszą absolwentką baletowej szkoły w Bytomiu. Pani Maria ma 88 lat i wciąż pracuje z uczniami oraz prowadzi zajęcia w gliwickiej szkole baletowej. Jej uczennicą była między innymi Agata Buzek. Obecnie, kontynuując rodzinna tradycję, baletu uczy też córka pani Marii - Małgorzata Bosakowska oraz jej wnuczki: Magdalena i Maria.
Piotr Suchenia wygrał Antarctic Ice Marathon. Polak uzyskał czas 3:49:18 i został pierwszym biegaczem w historii naszego kraju, który zwyciężył zarówno na biegunie północnym, jak i południowym. O swojej niezwykłej przygodzie opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Czujesz się lekko ociężała po Świętach? Qczaj ma na to radę. Dziś w Dzień Dobry TVN ćwiczył z Panią Sylwią. Zapraszamy na szybki, wspólny trening!
Z najnowszych badań prof. dr hab. n. med. Jana Lubieńskiego - onkologa, specjalisty w dziedzinie patomorfologii oraz genetyki klinicznej w Międzynarodowym Centrum Nowotworów Dziedzicznych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie wynika, że kobiety po 60. roku życia nie powinny jeść czerwonego mięsa, ponieważ wzrasta wtedy ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. O swoich badaniach lekarz opowiedział w Dzień Dobry TVN.
Kilka dni temu Piotr Suchenia wygrał jeden z najtrudniejszych maratonów na świecie - Antarctic Ice Marathon. Polak dobiegł na metę z czasem 3 godz. 49 min. 18 sek., wyprzedzając drugiego zawodnika o około pół godziny. Niestety z powodu załamania pogody sportowcy zostali uwięzieni na Antarktydzie. Na szczęście nie trwało to długo. Gdzie jest obecnie? Jak wspomina zawody? Z Piotrem Suchenią rozmawiał prowadzący Dzień Dobry TVN Piotr Kraśko.
Mama to najważniejsza osoba w życiu człowieka, bez względu na to, ile ma się lat. W studiu Dzień Dobry TVN razem z naszymi gośćmi: aktorkami Elą Romanowską, Klaudią Halejcio, wokalistą Nickiem Sincklerem i psycholog Magdaleną Chorzewską porozmawialiśmy o zdrowych relacjach z własną mamą. Czy telefonowanie do mamy kila razy dziennie na pewno jest dobre?
Jak wygląda profesjonalna hodowla karpia? W jakich warunkach powinien być wyhodowany? Mikołaj Rey to sprawdził. "Karp smakuje tak, jak jest traktowany przez 24 godziny". Zobacz najlepsze warunki hodowli karpia, sprawdź jak go przyrządzić żeby smakował jak najlepiej i jakich błędów nie popełniać podczas przygotowywania karpia w kuchni.
W Szpitalu Miejskim im. F. Raszei w Poznaniu operacje zmniejszenia żołądka przeprowadza się metodą przezustną, czyli bez otwierania jamy brzusznej. Do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy chirurga dra Aleksandra Sowiera, aby zapytać o szczegóły zabiegu.
W filmach świątecznych panuje zwykle sielankowy klimat. W rzeczywistości nasze stosunki z bliskimi nie zawsze układają się idyllicznie. A że okres świąteczny to szczególny moment refleksji, wówczas staramy się naprawić atmosferę w domu oraz stosunki z partnerem. Czy święta mogą poprawić relacje w związku? Zapytaliśmy o to naszych gości. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy aktorkę Paulinę Holtz i psychoterapeutę Cezarego Biernackiego.
Podczas przedświątecznych zakupów i porządków, kiedy dużo się schylamy i dźwigamy nasz kręgosłup jest szczególnie narażony na przeciążenia. Czy da się ich uniknąć? A co zrobić, gdy kręgosłup zaczyna już boleć? O tym w Dzień Dobry TVN mówił ortopeda Adrian Rymarczyk.
Co zrobić, kiedy zwłaszcza w okresie przedświątecznym brakuje kuchennego sprzętu, a sklepy są już zamknięte? W studiu Dzień Dobry TVN Małgorzata Świgoń pokazała, co zrobić, kiedy nie mamy dziadka do orzechów, wałka do ciasta, i jak zrobić bułkę tartą.
Święta to dla wielu z nas dalsze i bliższe podróże. Długa jazda samochodem lub lot samolotem jest nie tylko dyskomfortem, może być również poważnym obciążeniem dla naszego zdrowia. W studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z Michałem Cesanisem, podróżnikiem i Ewą Czernicką - Cierpisz, internistką o tym, jak przygotować się do długiej podróży.
W dzisiejszym odcinku Qczaj pomaga modelować sylwetkę Klaudii. Razem nakręcali metabolizm przed świętami. Zobaczcie ich trening.
Wiele pań po pięćdziesiątym roku życia nie może pochwalić się płaskim lub tylko lekko zaokrąglonym brzuchem, bo na jego miejscu pojawiła się piłeczka, która nie chce zniknąć. Dlaczego tak się dzieje?
Kapusta kiszona to bomba witaminowa o właściwościach leczniczych. Co więcej, kwaszona kapusta jest niskokaloryczna, więc mogą ją jeść osoby na diecie. Kapusty kiszonej pod postacią bigosu z pewnością nie zabraknie na wigilijnych stołach. W studiu Dzień Dobry TVN z dietetyk Mileną Nosek porozmawialiśmy o jej niezwykłych walorach zdrowotnych. Jak często należy ją jeść?
Badania opublikowane na łamach pisma "Current Biology" wykazały, że późnym popołudniem i wczesnym wieczorem spalamy o 10 proc. kalorii więcej niż we wczesnych godzinach porannych. Co o tych badaniach sądzi dietetyk - Ula Somow? Jakie czynniki, poza zegarem biologicznym, wpływają na szybkość przemiany materii?
O właściwościach leczniczych pijawek wiadomo od wieków. Już starożytności powszechnie stosowano je do upuszczania krwi, w szczególności u osób chorych na nadciśnienie oraz w leczeniu hemoroidów, zapalenia krtani, żylaków i chorób związanych z bólami głowy. Jakie są korzyści płynące z hirudoterapii?
Przedświąteczny stres udziela się wszystkim. Denerwują nas zakorkowane ulice i przepełnione sklepy. Roztargnienie może powodować różne konsekwencje. Jakie? W studiu Dzień dobry TVN porozmawialiśmy o tym naszymi gośćmi: adwokat Elizą Kuną, pisarką Katarzyną Lengren i psychoterapeutą Piotrem Mosakiem.
Kiedy kobieta zmienia radykalnie fryzurę, mówi się, że mocno potrzebowała zmiany i że zmieniając swój wygląd, zmienia swoje życie. Ile jest w tym prawdy? Kiedy kobiety najczęściej decydują się na takie metamorfozy i czego boją się najbardziej? Posłuchajcie!
Na tradycyjnym wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Nie każdy z nas ma czas, by przygotować wigilijną kolację w domu. Restauracje z roku na rok przyjmują coraz więcej zleceń na świąteczny catering. W studiu Dzień Dobry TVN z dietetyczką Emilią Cesarek porozmawialiśmy o tym, czy świąteczny catering jest bardziej kaloryczny i mniej zdrowy od tego przygotowanego w domu.
W studiu Dzień Dobry TVN Agnieszka Witkowska opowiedziała o najnowszych trendach dotyczących pakowania prezentów. Okazuje się, że świąteczne papiery są już niemodne. Hitem jest czarny, matowy papier. Co jeszcze?
Przed Świętami Bożego Narodzenia cały czas się odchudzasz i obawiasz się jeśli pofolgujesz sobie jedzeniowo jednego dnia (np. w Wigilię), to przytyjesz? W „Dzień Dobry TVN” staraliśmy się odpowiedzieć na to pytanie. Czy musisz się obawiać dodatkowych kilogramów po świątecznym obżarstwie? Sprawdziliśmy to!
Święta Bożego Narodzenia w Polsce nie mogą obejść się bez ryby. Jak wybrać rybę, żeby była świeża i smaczna? W "Dzień Dobry TVN" postanowiliśmy to sprawdzić. Na co zwracać uwagę? Na pewno na to czy oko jest szkliste, na skrzela, które powinny być krwiste oraz na mięso - powinno być sprężyste. Na co jeszcze? Zobaczcie!
Od kilku lat trenuje pod okiem mistrza olimpijskiego. Jako jedna z 3-4 osób na świecie jest w stanie wykonać "Skok Blanika". Trener uważa, że stać go na olimpijskie podium. Na naszych kanapach gościliśmy Dawida Węglarza i Leszka Blanika. Czy to już pewne, że Dawid pojedzie na Igrzyska Olimpijskie Tokio 2020?
Jak zrobić Rudolfa w 6 minut? Zobaczcie jak, krok po kroku, ozdobić świąteczne słodkości, by nadać im bożonarodzeniowego klimatu. Gościem Dzień Dobry TVN była dziś Małgorzta Nagat, która jest cukiernikiem i plastykiem. Zobaczcie jak poradzili sobie Marcin Meller i Magda Mołek, przyłączcie się do zabawy i pochwalcie się swoimi osiągnięciami!