Naturalne sposoby na: przeziębienie, migrenę, zaparcie, ból menstruacyjny

Sezon na przeziębienia w pełni. Karolina i Maciej Szaciłło w studiu Dzień dobry TVN pokazali, jak w naturalny sposób poradzić sobie z najczęstszymi dolegliwościami, które mogą nam się przytrafić. Jak poprawić nasze trawienie lub wspomóc organizm w okresie przeziębienia i grypy? Poznajcie najlepsze sposoby.

W kuchni i spiżarni Karoliny i Macieja Szaciłło mieści się prawdziwa domowa apteka. Okazuje się, że wystarczy kilka podstawowych przypraw, które każdy z nas ma w swojej kuchni, by pomóc sobie przy takich dolegliwościach jak:

  • przeziębienia,
  • migrena,
  • bóle menstruacyjne i pms,

Przeziębienie i grypa

Kuleczki imbirowe są od wieków stosowane w ajurwedzie (jest to najstarsza nauka o zdrowiu). Kuleczki działają silnie rozgrzewająco, wykrztuśnie, wysuszająco oraz pobudzająco na trawienie. To doskonały lek, kiedy czujemy początkowe objawy przeziębienia czy grypy. Należy przyjmować 2 pigułki wielkości ziarenka groszku 3 razy dziennie (dzieci mogą 1 pigułkę).

Jak powstają pigułki?

15 g suszonego imbiru i 1/2 łyżeczki płynnego miodu należy zmieszać z taką ilością świeżo wyciśniętego soku z imbiru, by powstała plastyczna masa, z której przygotowujemy małe kuleczki (wielkości ziarnka groszku). Imbir najlepiej jest zetrzeć na tarce o średnich oczkach na ściereczkę i wycisnąć sok. Gotowe pigułki trzeba zostawić do wysuszenia.

***Przeciwwskazaniem do stosowania imbiru są choroby zapalne skóry, krwawienia i wrzody. Nie powinno się jednocześnie stosować imbiru i leków rozrzedzających krew (m.in. aspiryny). Jeśli przyjmujesz aspirynę przez 2 godziny nie pij herbatki imbirowej.

Zaparcia

Zaparcia są bardzo często skutkiem niedoboru płynów w organizmie. Karolina i Maciej na tę dolegliwość proponują szklankę mleka owsianego z dobrej jakości masłem sklarowanym.

Niedobór płynów organizm równoważy z wodą z pożywienia w jelitach. Wynikiem tego jest suchość i zaparcia. Zarówno owies jak i dobrej jakości masło sklarowane pomagają nam nawilżyć jelita.

Skuteczny przy delikatnych zaparciach jest wypicie przed snem szklanki napoju owsianego z 1 łyżeczką dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty).

Oryginalnie w Indiach podaje się dobrej jakości mleko krowie. Jednak w naszych warunkach ciężko o takie mleko.

W przypadku zaparć wynikających z suchości, bardzo ważne jest również dokładne żucie pokarmów i nie picie w trakcie (ani przed i po) posiłkach. Taki sposób odżywiania nie tylko dobrze nawilży jelita dzięki wpływowi odpowiednio nasączonych śliną pokarmów, ale także wzmocni śledzionę - trzustkę, która z kolei wydzieli do jelit więcej enzymów trzustkowych. Enzymy te zapewniają jeszcze lepsze nawilżenie i poprawiają trawienie.

Bóle głowy

Karolina i Maciej przy bólach głowy (również migrenowych) polecają aromaterapię przy użyciu olejku lawendowego. Co najważniejsze w porównaniu z konwencjonalną farmakoterapią lawenda nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Lawenda łagodzi objawy towarzyszące migrenom takie jak mdłości. Relaksuje i może być bez problemu stosowana na noc.

Ważne, by olejek eteryczny był pozyskany z lawendy lekarskiej (Lavandula officinalis). Warto wiedzieć, że olejek z lawendy lekarskiej nie ma „medycznego” zapachu. Powinien pachnieć słodko.

3 krople olejku lawendowego można rozcieńczyć w niewielkiej ilości (10 - 15 ml) oleju bazowego (np. migdałowego lub z zimno tłoczonego sezamowego) i zastosować do masażu okolic karku oraz skroni.

Można nanieść kropelkę olejku eterycznego na chusteczkę i się inhalować wdychając zapach, można umieścić taką chusteczkę pod poduszkę lub użyć 3 krople olejku w dyfuzorze specjalnie przeznaczonym do olejków eterycznych.

Należy pamiętać, że olejki eteryczne są skondensowanymi substancjami i stosuje się je w niewielkiej ilości, gdyż mają silne działanie oraz intensywnie pachną.

Bóle miesiączkowe

Przy bólach menstruacyjnych Karolina i Maciej Szaciłło proponują picie wywaru z kminu.

Wywar z kminu - ten wywar przede wszystkim pomaga nam wzniecić osłabiony w trakcie menstruacji tzw. ogień trawienny (poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych). Osłabia również dolegliwości z nią związane (m.in. bóle). By go przygotować należy 1 łyżeczkę kminu wsypać do kubka z wodą i gotować na małym ogniu, aż objętość zmniejszy się o połowę. Przecedzić. Pić 2 razy dziennie przez 3 dni od pierwszego dnia miesiączki.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości