Syrop z cebuli – lekarstwo na infekcje i kaszel

Cebula
Fot. Thu Thai Thanh / EyeEm/ Getty Images
Cebula słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych, dlatego od lat stosowana jest w walce z przeziębieniem i jego głównymi objawami: kaszlem suchym i mokrym oraz katarem. Dodatkowo syrop pomaga udrożnić nos. Warto po niego sięgać w czasie wzmożonej zachorowalności, a więc okresie jesienno-zimowym i stosować jako preparat wzmacniający odporność.

Skuteczne lekarstwo na przeziębienie, jakim jest syrop z cebuli, jest bardzo proste do przygotowania. Podstawowa receptura opiera się jedynie na dwóch składnikach: cebuli i cukrze, można ją jednak wzbogacić dodając miód i sok z cytryny. Syrop można sporządzić z cebuli surowej oraz ugotowanej. Napar podaje się profilaktycznie lub w trakcie choroby.

Cudowne właściwości cebuli

Cebula znana jest na całym świecie. Została doceniona za swoje wartości smakowe i odżywcze. Jest warzywem bogatym w minerały takie, jak: cynk, sód, potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, a także witaminy C, A, PP, B . Stwierdzono, że spożywanie cebuli pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na pewnego rodzaju nowotwory, a także leczyć nadciśnienie i obniżać poziom cholesterolu we krwi. Cebula wzmacnia odporność organizmu, chroni przed infekcjami, oczyszcza drogi oddechowe. Z cebuli przygotowuje się okłady, które można stosować doraźnie przy zmianach trądzikowych, żylakach, bliznach, rozstępach, a także w przypadku użądlenia przez pszczołę. Zaleca się jedzenie cebuli osobom z anemią, a także diabetykom, ponieważ zawiera duże ilości żelaza, a w przypadku chorych na cukrzycę pozwala zmniejszyć ilość przyjmowanej insuliny. Syrop z cebuli może być podawany jako środek chroniący przed infekcjami i wzmacniający system obronny lub jako lek na kaszel , zarówno suchy, jak i mokry. Syrop zaleca się podawać dorosłym i dzieciom po drugim roku życia.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Istnieje kilka przepisów na syrop z cebuli. Do wykonania wersji podstawowej używa się jedynie cebuli i cukru. 2–3 cebule należy obrać i drobno posiekać, a następnie odstawić pod przykryciem na kilka godzin, aż cebula puści sok. Syrop będzie gotowy do podania. Syrop z cebuli i miodu przygotowujemy podobnie, jednak zamiast zasypać cebulę cukrem, zalewamy ją miodem (2 łyżeczki miodu na 2 cebule). Miksturę należy odstawić na 5 godzin, po upływie których syrop jest gotowy do spożycia. Trzeba pamiętać, że miód jest alergenem, dlatego syrop możemy podawać tylko w przypadku, gdy nie występuje alergia. Znany jest również przepisy na syrop z cebuli, miodu i cytryny , który zawiera jeszcze większą dawkę witamin. Do jego przyrządzenia potrzebujemy sok wyciśnięty z cytryny, kilka łyżeczek miodu (w przepisach ilość miodu jest modyfikowana i wynosi od 2 do 10 łyżeczek) oraz posiekane cebule (2–3). Warzywo zalewamy miodem z cytryną i tradycyjnie już odstawiamy na kilka godzin. Do preparatu z cebuli często dodawany jest również czosnek, który znany jest ze swych właściwości antybakteryjnych i nazywany naturalnym antybiotykiem. Świeży czosnek wzmacnia działanie syropu z cebuli. Należy go dodać (posiekany lub zmiażdżony) do gotowego syropu. Syrop z cebuli i czosnku może nie być dobrze tolerowany przez dzieci ze względu na intensywny smak i aromat.

>>> Zobacz też: Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie

Dawkowanie i przechowywanie syropu z cebuli

W okresie jesienno-zimowym oraz wiosennym można przyjmować syrop jako środek na wzmocnienie odporności. Osobom dorosłym zaleca się picie 1 łyżki mikstury 2–3 razy dziennie. Najlepiej spożywać napar z gotowanej cebuli. Aby przygotować syrop gotowany, należy posiekać cebulę, wlać miód i zagotować całość na małym ogniu, a następnie zlać gotowy preparat do słoika lub butelki. W przypadku wystąpienie objawów przeziębienia warto zwiększyć częstotliwość podawania syropu do 4–5 łyżek w ciągu dnia. Przed podaniem syropu można go podgrzać, a nawet dodać do herbaty. Od kiedy można dziecku podać syrop z cebuli? Niektórzy uważają, że dopiero po drugim roku życia, inni, że już po pierwszych urodzinach, sprawdzając najpierw uważnie reakcję organizmu. Jeśli nie wystąpią bóle brzucha ani wysypka, można podawać go przed ukończeniem przez dziecko dwóch lat. O dokładne dawkowanie warto zapytać lekarza. Przyjmuje się, że dziecko powinno wypić po 1 łyżeczce 2–3 razy dziennie. Lepiej nie przyjmować syropu z cebuli na noc , ponieważ ma on właściwości wykrztuśne. Aby nie wywołał napadów kaszlu i nie przerywał snu, należy wypić go 2–3 godziny przed udaniem się na spoczynek. Wieczorem można jednak użyć syropu w inny sposób – mocząc w nim wacik i przykładając do nosa. Wystarczy wciągnąć głęboko powietrze, by odblokować zapchany nos. Syrop z cebuli pomaga również na katar.

Jak przechowywać syrop z cebuli? Zaleca się trzymanie syropu w chłodnym miejscu, najlepiej przelanego do słoika lub butelki. Jeśli syrop trzymany jest w chłodzie, można go zużyć w przeciągu 2 tygodni, jeśli w temperaturze pokojowej, należy go spożyć w ciągu 2–3 dni. Warto także pamiętać, że im mniej cukru zostało użyte do sporządzenia syropu, tym krótszy okres jego zdatności do spożycia. Najlepiej każdego dnia robić świeży syrop.

>>> Zobacz też:

Zobacz film: Cebula - bardzo niedoceniane warzywo. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości