Olej monoi powstaje z połączenia dwóch składników: oleju kokosowego oraz kwiatów gardenii tahitańskiej. Ma piękny egzotyczny zapach i wiele właściwości sprawiających, że znajduje zastosowanie w kosmetyce. Działa nawilżająco, regenerująco, wygładzająco. Można go stosować nawet na skórę wrażliwą

„Monoi” oznacza „pachnący olej”. Specyfik ten jest wytwarzany przez Tahitańczyków ręcznie, zgodnie z wielowiekową tradycją. Pierwszym krokiem jest wytłoczenie oleju kokosowego. Następnie mieszkańcy Tahiti zbierają kwiaty gardenii i poddają je maceracji w oleju kokosowym. Proces ten trwa kilka tygodni. W temperaturze poniżej 22℃ olej zastyga. Otrzymany preparat ma bardzo przyjemny i intensywny zapach oraz biały kolor. Podczas macerowania substancje aktywne z kwiatów uwalniane są do oleju.

Więcej:

Właściwości oleju monoi

Olej monoi może być stosowany nawet na bardzo wrażliwą skórę, dlatego zaleca się go do pielęgnacji skóry niemowląt, małych dzieci, a także w przypadku skóry alergicznej, skłonnej do podrażnień. Dzięki swoim licznym właściwościom olej monoi znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Skuteczne działanie pielęgnacyjne zawdzięcza głównie kwiatom gardenii, które w składzie mają alkohol terpenowy oraz salicylan metylu – substancje o właściwościach kojących i oczyszczających. Olej monoi można stosować na skórę twarzy, ciała, a także na włosy. Jak działa na skórę? Przede wszystkim dba o jej prawidłowe nawilżenie, chroniąc przed utratą wody. Dodatkowo zmiękcza i wygładza, uelastycznia i wspomaga oczyszczanie z toksyn. Jednak to nie jedyne zalety oleju monoi. Zastosowany na skórę twarzy i ciała działa:

  • ochronnie – tworzy filtr na skórze, który staje się barierą dla niekorzystnych czynników zewnętrznych (słońce, wiatr, temperatura);
  • wzmacniająco – skóra staje się bardziej odporna na uszkodzenia;
  • regenerująco – wspomaga procesy naprawcze w przypadku uszkodzeń i podrażnień skóry, goi drobne uszkodzenia;
  • przeciwzapalne – łagodzi objawy ukąszenia owadów, skaleczeń czy podrażnień;
  • przeciwgrzybicznie;
  • antyseptycznie;
  • łagodząco – niweluje skutki oparzeń słonecznych.

Kiedy stosować olej monoi?

W składzie oleju monoi znaleźć można spore ilości kwasu laurynowego, mirystynowego, palmitynowego, kaprylowego oraz olejowego. Cenne składniki to również fitosterole, olejek eteryczny, substancje aromatyczne. Tahitański olej jest składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych dla cery suchej i zniszczonych, przesuszonych włosów. Wiele korzyści przynosi również osobom z wrażliwą, podrażnioną i dojrzałą skórą. Warto również wprowadzić olej monoi do pielęgnacji włosów. Działa odżywczo i regenerująco, zwłaszcza na włosy zniszczone, nawilża, poprawia elastyczność, wygładza i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Łagodzi świąd skóry i zapobiega jej przesuszaniu, dzięki czemu minimalizuje ryzyko powstawania łupieżu. Dodatkowo olejek chroni włosy przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych. Dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym i antyseptycznym zapobiega powstawaniu chorób skóry głowy. Kiedy jeszcze warto sięgnąć po olej monoi?

  • W celu złagodzenia skutków podrażnień słonecznych; olej chłodzi skórę, łagodzi pieczenie i przynosi natychmiastową ulgę.
  • Do relaksacyjnego masażu – działa odprężająco i pielęgnuje skórę.
  • Do łagodzenia podrażnień po ukąszeniach owadów czy depilacji.
  • Jako ochrona przed działaniem chloru znajdującego się w basenowej wodzie – należy wetrzeć olejek we włosy.

Jak stosować olejek monoi?

Olej monoi można stosować na włosy, zwłaszcza w sytuacji, gdy są zniszczone, przesuszone, zmęczone ciągłymi zabiegami fryzjerskimi czy mają rozdwojone końcówki. Można go wcierać jedynie w końcówki włosów, zarówno na mokro, jak i na sucho (nie trzeba spłukiwać olejku). Warto również wypróbować pomysł na maskę na włosy. Nakłada się ją bezpośrednio przed umyciem loków. Najpierw należy wetrzeć olejek monoi we włosy, a jeśli cierpi również skóra głowy, także w skórę. Następnie, na około godzinę, należy założyć czepek foliowy, po czym umyć włosy szamponem. Olej monoi stosuje się również jako balsam do ciała, bezpośrednio na skórę, najlepiej bezpośrednio po kąpieli, gdy skóra jest jeszcze rozgrzana i wilgotna. Taki zabieg sprawia, że skóra staje się miękka, gładka i doskonale nawilżona. Olej monoi jest wyjątkowo delikatny, lekki i szybko się wchłania, dlatego stosuje się go również jako nawilżający olejek do twarzy. Zapewnia nawilżenie skóry na ponad 8 godzin, a najlepsze rezultaty przynosi zastosowany razem z kwasem hialuronowym.

Pachnący olejek często stosowany jest jako płyn do kąpieli. Wystarczy już kilka kropel, by kąpiel stała się jeszcze przyjemniejsza i bardziej odprężająca. Monoi może też z powodzeniem zastąpić perfumy. Co ciekawe, niektórzy uważają, że jest on afrodyzjakiem (w tym celu bywał wykorzystywany przez plemiona zamieszkujące Polinezję).


Zobacz film: Tłuszcze i oleje w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
49
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0