Przepisy na lody wegańskie – jak zrobić kremowy deser i orzeźwiający sorbet?

lody czekolada
Fot. istetiana / Getty Images
Lody wegańskie, jak i sama dieta, zyskują coraz więcej zwolenników. Wydawać by się jednak mogło, że desery lodowe, szczególnie te delikatne i kremowe, muszą opierać się na mleku, śmietanie lub jogurcie.
  • Wegańskie lody z mleka kokosowego
  • Lody wegańskie – jak zrobić pyszny sorbet?
  • Lody wegańskie w wyszukanych smakach

Zobacz też:

Drożdżówki z owocami i biszkopt z truskawkami - słodkie przepisy Piotra Kucharskiego

Dziś można kupić już gotowe wegańskie lody lub przygotować je w domu samodzielnie. Wystarczy tylko dobry blender i nawet niewielki zamrażalnik. Jak zrobić te o smaku kokosowym, owocowym, a nawet waniliowym czy chałwowym?

Wegańskie lody z mleka kokosowego

Mleko kokosowe ma dość tłustą konsystencję, dzięki czemu doskonale nadaje się do przygotowywania pysznych, domowych deserów, np. w przepisie na wegańskie lody kokosowe.

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki cukru brązowego lub 2 łyżki ksylitolu.

Przygotowanie:

1. Mleko kokosowe wlej do garnka, po czym dodaj cukier lub ksylitol.

2. Podgrzewaj mleko na małym ogniu do momentu, w którym cukier się rozpuści.

3. Odstaw mleko do ostygnięcia.

4. Wrzuć do garnka wiórki kokosowe.

5. Przełóż całość do blendera i dobrze zmiksuj.

6. Przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.

Ten przepis na lody wegańskie to zaledwie podstawowa wersja. Taką bazę można modyfikować, dodając do niej swoje ulubione składniki, np. owoce. Czekoladowy smak można uzyskać, dodając ok. 3–4 łyżek kakao , jednak warto rozpuścić je w jeszcze ciepłym mleku kokosowym.

Na bazie mleka kokosowego można zrobić też pyszne, wegańskie lody waniliowe .

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • pół szklanki cukru (może być brązowy),
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

1. Mleko kokosowe wlej do garnka.

2. Do mleka dodaj olej i cukier.

3. Podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników.

4. Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy, po czym zostaw do ostygnięcia.

5. Wlej mieszankę do blendera i dobrze ubij.

6. Gotową masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 3–4 godziny.

Te proste przepisy na wegańskie lody to dobry pomysł na deser na przyjęcie dla znajomych lub zakończenie rodzinnego obiadu.

Lody wegańskie – jak zrobić pyszny sorbet?

Delikatne, orzeźwiające sorbety to jeszcze łatwiejszy sposób na przyrządzenie wegańskich lodów. Najczęściej polecanym, a przy tym najprostszym przepisem, jest ten na sorbet bananowy .

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 dojrzałych bananów.

Przygotowanie:

1. Banany pokrój w plastry i ułóż na tacce, po czym wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

2. Wrzuć banany do blendera i dobrze zmiksuj.

Takie bananowe wegańskie lody należy jeść od razu po przygotowaniu. Na ich bazie można przyrządzić też orzeźwiające lody z miętą i cytryną .

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 dojrzałych bananów,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • ¼ szklanki soku z cytryny,
  • 4 łyżeczki startej skórki z cytryny.

Zobacz też: Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej >>>

Przygotowanie:

1. Banany pokrój w plastry i włóż do pojemnika, a następnie wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

2. Przełóż banany do blendera i lekko zmiksuj.

3. Dodaj do bananów listki mięty, sok i skórkę z cytryny, po czym zmiksuj na gładką masę.

Takie wegańskie lody to idealny deser na upalne dni. Inną opcją jest przygotowanie sorbetu owocowego.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 dojrzałe banany,
  • 10 dużych truskawek,
  • 4 plastry ananasa.

Przygotowanie:

1. Banany pokrój w plastry, włóż do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika.

2. Ananasa i truskawki pokrój na małe części.

3. Włóż banany, ananasa i truskawki do blendera, po czym dobrze zmiksuj.

4. Przełóż sorbet do pojemnika i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, dopóki masa nie stężeje.

W tym przepisie na wegańskie lody można wykorzystać też inne owoce. Należy wybierać te naturalnie słodkie, np. mango, borówki czy maliny.

Lody wegańskie w wyszukanych smakach

Poza podstawowymi smakami lodów, w wersji wegańskiej można przyrządzić także te nieco bardziej wyszukane, np. chałwowe.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 łyżek pasty tahini,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

1. Mleko kokosowe wlej do garnka, po czym wsyp do niego cukier.

2. Podgrzewaj do momentu, w którym cukier się rozpuści.

3. Przelej mleko do miseczki i wstaw do zamrażalnika na 1–2 godziny.

4. Wlej zimne mleko i ekstrakt waniliowy do blendera i lekko ubij.

5. Dodaj pastę tahini i miksuj do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

6. Przełóż lody do pojemnika i włóż je do zamrażalnika na ok. 3–4 godziny.

Taki deser można też posypać sezamem, najlepiej prażonym.

Innym ciekawym pomysłem będą wegańskie lody orzechowe.

Składniki (na 6 porcji):

  • 3 szklanki mleka kokosowego,
  • szklanka masła orzechowego,
  • ¾ szklanki cukru.

Przygotowanie:

1. Mleko kokosowe, masło orzechowe i cukier wrzuć do garnka i podgrzej na małym ogniu do połączenia się składników.

2. Mieszankę przelej do pojemnika i wstaw na ok. 1–2 godziny do zamrażalnika.

3. Przełóż wszystko do blendera i dobrze zmiksuj.

4. Co ok. 1 godzinę wyjmuj lody i miksuj ponownie.

Deser powinien być gotowy po ok. 3–4 godzinach. Doskonale będzie smakować również ze szklanką posiekanych orzechów. Najlepiej dodać je już po zmiksowaniu pozostałych składników.

Przepisy na wegańskie lody są proste w przygotowaniu, nie wymagają wielu składników i pozwalają osiągnąć doskonałe rezultaty. Dlatego z pewnością warto spróbować przygotować je w domu.

Zobacz też: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę >>>

Zobacz film: Pyszne lody dla ochłody, źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!