Czy przejście na wegetarianizm w czasie ciąży to dobry pomysł? Czym można zastąpić mięso? Co powinna jeść wegetarianka, która wkrótce zostanie mamą? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do naszych ekspertów - Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali w kuchni i Dzień Dobry TVN potrawy dla przyszłych mam, które są na diecie wegetariańskiej. Monika podczas obu ciąż nie spożywała mięsa.
Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.
Karolina, córka Moniki i Macieja Szaciłło, ma w najbliższą niedzielę Pierwszą Komunię Świętą. Czy rodzice przygotują z tej okazji uroczysty wegetariański obiad? Dziś w Dzień Dobry TVN mała próbka potraw, które pojawią się podczas komunijnego obiadu na stole Macieja i Moniki. Kucharze proponują dania proste, ale bardzo smaczne. - Chcemy, by ten dzień był szczególny dla naszego dziecka - mówiła w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło.
Rodzina Szaciłło serwuje dziś w kuchni Dzień Dobry TVN ziemniaki na różne sposoby! Jak smakują młode ziemniaki z mlekiem kokosowym, a jak placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach? Czy łatwo przygotować gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry lub fasolkę pod pierzynką ziemniaczaną? Wypróbujcie ich przepisy w długi, majowy weekend!
Wspólnie w jednej kuchni - Andrzej Polan, Monika Mrozwska z mężem Maćkiem oraz ich wyjątkowi goście - osoby niewidome. Wszyscy razem gotowali, odkrywając smaki w ciemności.
W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga.
Inspiracją dla potraw, które przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej, są przepisy z książki „Zdrowi stulatkowie". Poznaj i wypróbuj przepisy kuchni długowieczności!
Każdy kraj ma swoje ulubione słodkie przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej mąż i Maciej Szaciłło przygotowali słodkości z różnych stron świata: baci di dama, czyli pocałunki kobiety oraz kheer, czyli słodki pudding indyjski, a także włoskie faworki kardamonowe.
Wśród rozwodników przybywa młodych ludzi. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Ewę Pacułę, która wzięła ślub w wieku 22 lat, a jej małżeństwo przetrwało 4 lata, Monikę Mrozowską, która na ślubnym kobiercu stanęła w wieku 23 lat oraz Klarę Majewską, która rozwiodła się w wieku 29 lat. O komentarz poprosiliśmy psychologa Joannę Heidtman.
Manna, kukurydziana, jaglana, jęczmienna, gryczana, kus-kus, pęczak - w kuchni Dzien Dobry TVN królowłay kasze i to w wydaniu wegetariańskim! A przygotowali je Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.
Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali potrawy z marchwi. W ich marchewkowym menu znajdą się m.in.: marchewki glazurowane w miodzie, tagliatelle z marchewki i cukinii oraz kofta z marchewki w sosie chrzanowym. Wypróbujcie przepisy!
Mogą być kwaśne, słodkie, twarde lub kruche, zielone, czerwone i żółte – sezon na jabłka oficjalnie uznajemy za otwarty! W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali smakołyki z jabłek: frytki jabłkowe, placki z jabłkami i pudding ryżowy z jabłkami. Co jeszcze można zrobić z jabłek?
W kuchni Dzień Dobry TVN królują śliwki. W śliwkowym menu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło znalazło się m.in.: smażone tofu z chińskim sosem śliwkowym, śliwkowy czatnej, ciasto śliwkowo–czekoladowe i kotlety z razowego seitanu z sosem śliwkowo-chrzanowym. Smacznego!