Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zupa z białych szparagów z czerwona grzanką
Składniki:
½ kg białych szparagów
2 ząbki czosnku
4 szalotki
2 łyżki masła
1 l wywaru warzywnego
2 średnie ziemniaki
szklanka słodkiej śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
grzanki:
1 bagietka
oliwa z oliwek
słodka papryka
ostra papryka
ok. 100 g parmezanu
Przygotowanie:
Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3 cm kawałki i podsmażamy na maśle z poszatkowanym czosnkiem i drobno pokrojoną szalotką. Po ok. 5 minutach zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (10 minut), a następnie całość miksujemy. Podajemy z czerwonymi grzankami:
Bagietkę kroimy na kromki i każdą z nich podpiekamy z dwóch storn na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Ciepłe kromki wrzucamy do miski z papryką słodką, ostrą ( proporcje wedle uznania :)
i startym drobno parmezanem. Obtaczamy w w.w. składnikach i gotową czerwoną grzankę dodajemy do zupy.
Owocowe szaszłyki
Składniki:
½ kg arbuza
½ kg białego melona
sok z ½ cytryny
patyczki do szaszłyków
łyżeczka do wycinania kuleczek z owoców
Przygotowanie:
Z melona i arbuza wycinamy kulki (te z melona obtaczamy w soku z cytryny), które na przemian nakłuwamy na patyczki do szaszłyków.
Budyń śmietankowy z malinami
budyń:
½ l mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ laski wanilii
3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
dodatki:
½ kg malin ( mogą być mrożone)
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W 100 ml mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, wyskrobane ziarenka wanilii i cukier. 400 ml mleka zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy pozostałe 100 ml z mąką, cukrem i wanilią. Ponownie stawiamy na gaz i ciągle mieszając, doprowadzamy do gotowania raz jeszcze. Zdejmujemy z gazu. Maliny w garnku gotujemy razem z cukrem ok. 10 minut. Polewamy gotowy budyń.
Bianca z pikantnym sosem paprykowym
ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki białej
¼ kostki drożdży
letnia
1 łyżka cukru
¾ łyżeczki soli
sos:
puszka krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
½ ostrej czerwonej papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem, a gdy zaczną się rozpuszczać dolewamy do nich letnią wodę. W misce mieszamy mąkę krupczatkę z mąką białą. Dodajemy sól i wlewamy drożdże, cały czas mieszając. Dodajemy jeszcze ok. 1/3 wody, by ciasto stało się miękkie i sprężyste. Przekładamy na blat i wyrabiamy, podsypując odrobiną mąki, żeby się nie przyklejało. Ciasto przykryte ściereczka odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na kulki wielkości mandarynki, każdą z nich rozwałkowujemy cienko podsypując mąką. Każdy z placków polewamy odrobina oliwy z oliwek i posypujemy sola morską. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) na ok. 5-7 minut. Gotową pizzę podajemy z ostrym sosem:
Na rozgrzanej patelni z oliwą oliwek podsmażamy drobno pokrojony czosnek i ostrą paprykę (smażymy aż czosnek stanie się złocisty), następnie dorzucamy pokrojoną w małą kostkę paprykę (dusimy pod pokrywką na małym ogniu ok. 10 minut), a na koniec dodajemy pomidory z puszki. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu i solimy do smaku.
Biało-czerwone naleśniki
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
woda
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
olej ryżowy
dodatki:
syrop klonowy
1 kg truskawek
opakowanie 300 g śmietanki 30%
płaska łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sól, mleko i taką ilość wody, by uzyskać rzadkie ciasto, z którego na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ryżowego smażymy cienkie naleśniki. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy z cukrem. Usmażone naleśniki podajemy z odrobiną syropu klonowego, truskawkami i bitą śmietaną.
Sałatka biało-czerwona
Składniki:
1 średnia biała rzepa
2 ugotowane buraki
1 biała cebula
100 g greckiej fety
sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
sok z ½ cytryny
1 płaska łyżeczka miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Buraki, cebulę i rzepę kroimy w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną). Układamy na półmisku, posypujemy pokruszoną fetą i polewamy sosem (wszystkie składniki dokładnie mieszamy).
Biało-czerwone sandwicze
Składniki:
4 ciabatty
2 pomidory malinowe
2 opakowania sera mozzarella
oliwa z oliwek
sos:
opakowanie jogurtu ok. 330g
2 ząbki czosnku
mały pęczek koperku
sól kamienna do smaku
Przygotowanie:
Sos: jogurt mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem, wyciśniętym czosnkiem czosnkiem i solą. Ciabatty kroimy na pół i podpiekamy na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Mozzarellę i pomidory kroimy w cienkie plasterki i układamy w podpieczonych bułkach i polewamy odrobina sosu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN