Krewetki w sosie pomidorowym z serem Apetina Original - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 puszki pomidorów pellati
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka oregano
- 16 obranych krewetek 16/20
- 1 opakowanie sera Apetina Original
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- cytryna (ćwiartki do podania)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- świeża bagietka typu francuskiego
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie dodajemy cebulę i dusimy do miękkości. Dodajemy czosnek i smażymy ok. 30 sekund. Wsypujemy pomidory i płatki chili.
- Na osobnej patelni z dodatkiem masła obsmażamy chwilę krewetki.
- W między czasie doprowadzamy sos pomidorowy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i gotujemy około 5-8 minut.
- Wrzucamy zrumienione krewetki krewetki i zanurzamy je w sosie.
- W tym samym czasie dodajemy ser feta.
- Przykrywamy i gotujemy około 2 minuty. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.
- Serwujemy z ćwiarteczkami cytryny i pieczywem.
Sałatka z arbuzem, melonem i serem Apetina - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 łyżki łuskanych pistacji
- 3 łyżki migdałów
- drobno starta skórka i sok z 4 limonek
- 1 mała filiżanka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1/4 melona
- 250 g arbuza
- 200 gramów prosciutto
- 1 opakowanie sera Apetina Original
- 1 opakowanie sera Apetina z mango i chili
- garść bazylii
Składniki na wino balsamiczne:
- 4 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki marsali
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
Sposób przygotowania:
- Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny, marsalę i wytrawne wino. Gotujemy, aż zredukuje się o dwie trzecie i zgęstnieje do konsystencji miodu. Zajmie to około 2-3 h.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Na suchej patelni prażymy pistacje oraz migdały. Po chwili przekładamy i studzimy.
- Skórkę oraz sok z limonki wrzucamy do małej miski i dodajemy powoli oliwę z oliwek. Dobrze ubijamy.
- Do dużej miski wkładamy pokrojone pomidorki, melona i arbuza pokrojone w kosteczkę. Polewamy winegretem z limonki.
- Układamy szynkę, pokruszone dwa rodzaje sera Apetina i skrapiamy zredukowanym winem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dekorujemy prażonymi orzechami i posiekanymi liśćmi bazylii.
Taco Salpicon - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
- 1/2 szklanki suszonego oregano
- Sok z 2 limonek
- 6 rzodkiewek
- 2 papryczki serrano lub inne chili zielone
- pęczek kolendry
- 1 łyżka soli
Do serwowania:
- plasterki rzodkiewki
- cząstki limonki
- Pęczek kolendry
- 1 opakowanie sera Apetina Original
- 200g śmietany 18%
Salsa verde:
- 1 czerwony pomidor
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 suszona papryczka chile de arbol lub inne chile suszone
- ½ łyżeczki soli
Tortilla:
- 300 g mąki kukurydzianej hari masa
- 300 ml wody
- Sól
Sposób przygotowania:
- Wieprzowinę wkładamy do garnka z wodą, dodajemy oregano i gotujemy około 1,5 godziny do miękkości.
- Po tym czasie mięso wyjmujemy, rozdzielamy na włókna (szarpane) oraz doprawiamy solą i sokiem z 2 limonek.
- Rzodkiewki oraz papryczkę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, kolendrę siekamy i mieszamy razem z mięsem.
- Tak przygotowane mięso wkładamy do tortilli i polewamy salsą verde.
- Na wierzch układamy ser Apetina original, łyżkę śmietany, kolendrę i skrapiamy odrobiną soku z limonki.
Sposób przygotowania salsa Rioja:
- Pomidor, cebulę i czosnek obieramy i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię.
- Smażymy, aż będą czarne.
- Na koniec wkładamy na krótko (na ok. 30 sekund) papryczkę chile de arbol.
- Zdejmujemy z patelni i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą.
Sposób przygotowania tortilli do taco:
- Do mąki dodajemy sól, a następnie dolewamy wodę i zagniatamy ciasto.
- Formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i za pomocą spodu od tortownicy rozgniatamy, aż do otrzymania 2-3-milimetrowego placka.
- Tortille delikatnie przenosimy na bardzo mocno rozgrzaną patelnię i smażymy z obydwu stron.
Spaghetti z pomidorami, oliwkami i serem Apetina - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti nr 5
- 15 pomidorków koktajlowych
- ½ cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 15 czarnych oliwek bez pestek
- garść kaparów
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 opakowanie sera Apetina Original
- świeże oregano
- świeża bazylia
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy 3 minuty krócej niż instrukcja producenta na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy 1 szklankę wody z gotowania.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili, lekko obsmażamy i kiedy czosnek zacznie się lekko złocić wlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Następnie wrzucamy pomidorki przekrojone na połówki. Podsmażamy 1 minutę i dodajemy białe wino. Kiedy wino zredukuje się o połowę dodajemy kapary, oliwki oraz kilka listków oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Po kilku minutach rozgniatamy pomidorki widelcem, jeśli mamy mało płynu na patelni dolewamy wody z gotowania makaronu oraz makaron. Całość dobrze łączymy ze sobą i dociągamy makaron na patelni kolejne 3 minuty, aż będzie al dente.
- Na 1 minutę przed końcem dodajemy serek Apetina w kawałkach, posiekane listki bazylii oraz trochę listków oregano.
- Przekładamy na talerz i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek oraz dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
Zobacz także:
- Cielęcina ze szparagami - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Placuszki z komosy ryżowej z dipem jogurtowym według Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: fot. Wojciech Olkuśnik/East News
Materiał promocyjny
podziel się: