Niedokrwistość to pojęcie określające zbyt małą ilość krwinek czerwonych we krwi, w ciąży najczęściej wynika z niedoboru żelaza. Mikroelement ten pełni kluczową rolę w budowie hemoglobiny, której funkcją jest transport tlenu. Powstaje więc pytanie, dlaczego anemia ciążowa jest tak niebezpieczna i jak jej przeciwdziałać?

C: Na szczęście uzupełnianie niedoborów mikroelementu zazwyczaj nie jest tak trudne i nie wymaga leczenia farmakologicznego. Bardzo ważne będzie jednak stosowanie odpowiedniej diety. Samo spożywanie żelaza nie wystarczy, gdyż na jego przyswajalność wpływa wiele czynników. Zatem co jeść przy anemii w ciąży?

Czym jest anemia w ciąży?

Anemia, inaczej określana mianem niedokrwistości, to dolegliwość wynikająca ze zbyt małej ilość krwinek czerwonych we krwi. Mikroelement ten stanowi istotny składnik hemoglobiny - białka transportującego tlen. Niedobór składnika prowadzi do przewlekłego niedotlenienia tkanek organizmu, co w perspektywie jest niezwykle niebezpieczne.

Niedobory żelaza dotykają często osoby młode, w wieku dojrzewającym, kobiety w ciąży czy osoby, które nie zwracają większej uwagi na to, co jedzą. W odniesieniu do ciąży, niedokrwistość stanowi niezwykle niebezpieczny stan, gdyż zagraża nie tylko matce, ale i dziecku.

Z czego wynika anemia ciążowa - powody

Anemia w ciąży wynika głównie z większego zapotrzebowania dwóch organizmów na mikroelement. W czasie ciąży w organizmie kobiety zwiększa się ilość osocza, które rozrzedza krew. To redukuje poziom hemoglobiny we krwi, co daje w efekcie objawy anemii.

Do innych czynników zaliczyć można:

· dietę zbyt ubogą w pierwiastek,

· zbyt wysokie wydalanie mikroelementu z organizmu,

· niską efektywność przyswajania żelaza.

Anemia w ciąży - objawy

· Blada cera,

· Przewlekłe zmęczenie,

· Brak witalności,

· Obniżenie sprawności umysłowej,

· Zredukowana odporność organizmu,

· Pogorszenie koncentracji,

· Zaburzenia snu,

· Spowolnione gojenie się ran,

· Osłabione włosy i paznokcie.

W przypadku ciąży kobieta może nie zdawać sobie sprawy z niedokrwistości. Większość objawów tłumaczone jest “stanem błogosławionym” kobiety, a tymczasem brak żelaza niepostrzeżenie niszczy organizm kobiety i płodu.

Czym grozi anemia w ciąży?

Niedokrwistość u kobiet w ciąży jest szczególnie niebezpieczna nie tylko dla niej samej, ale również dla dziecka. Przewlekły niedobór pierwiastka może okazać się przyczyną niskiej masy urodzeniowej noworodka.

Anemia może warunkować również słabość dziecka, a co za tym idzie - podatność na choroby. Obniżona odporność jest jednym z głównych objawów niedoborów żelaza u nowonarodzonych dzieci.

Anemia w ciąży - leczenie

Na szczęście leczenie anemii nie jest tak trudne, gdyż bardzo skuteczna okazuje się tutaj odpowiednia dieta. Dostarczenie żelaza do organizmu kobiety ok. 15 mg/dobę (co jest normą) może jednak okazać się zbyt niskie. Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wzrasta nawet do 26 mg/dobę.

Warto więc włączyć do diety produkty obfite w ten ważny mikroelement. Niekiedy jednak spożycie w jadłospisie takiej ilości pierwiastka jest niemożliwe. Wtedy wprowadza się suplementację.

Anemia w ciąży - wyniki morfologii

Stężenie tego pierwiastka w czasie ciąży to wielka niewiadoma. Objawy mogą okazać się mało widoczne, przez zarówno mama, jak i dziecko cierpią w nieświadomości. Warto więc profilaktycznie wykonywać badania morfologiczne - najlepiej co miesiąc. Takie podejście zagwarantuje nam dokładny wgląd w stan zdrowia organizmu i umożliwi ułożenie odpowiedniej diety.

Dieta przy anemii w ciąży

Dieta w anemii to dieta bogata w żelazo . Oczywiście nie jest to tak proste, jak może się wydawać, gdyż źródeł żelaza jest bardzo dużo. Dzieli się je na źródła żelaza hemowego i niehemowego. Hemowe pochodzi z wyrobów zwierzęcych, niehemowe - z roślinnych. Warto wiedzieć, że to pierwsze źródło jest dużo lepiej przyswajalne przez organizm.

Źródła żelaza hemowego:

· mięso czerwone,

· stek wołowy.

Źródła żelaza niehemowego:

· sałata,

· orzechy arachidowe,

· soja.

Warto pamiętać jednak, że samo spożywanie odpowiednich produktów nie wystarczy. Żelazo jest niezwykle wrażliwe na wszystkie inne składniki pożywienia, dlatego jego wspólne spożycie z wapniem (produkty mleczne) czy taninami (herbata, kawa) zmniejsza jego biodostępność.

Aby temu zapobiec, warto spożywać wyroby obfite w żelazo w połączeniu z witaminą C, która potęguje przyswajalność pierwiastka.

Domowe sposoby na niedokrwistość

Sok z buraków na anemię w ciąży

Przyjęło się, iż buraki to panaceum na choroby krwi. Ich charakterystyczny krwisty kolor może nawiązywać do elementów morfotycznych krwi, jednak zawartość żelaza w tym produkcie jest niska. Do uzupełniania nieodoborów pierwiastka lepiej wykorzystać obfitsze jego źródła.

Pokrzywa na anemię w ciąży

Pokrzywa to roślina o wysokiej zawartości tego cennego mikroelementu. 1 g liści zawiera aż 1,7 mg żelaza. Spożywanie 5 g w postaci naparu z dodatkiem cytryny może dostarczyć do organizmu spory zapas pierwiastka.

Zobacz film: Zmiana programu opieki dla kobiet w ciąży . Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0