Ciasto lodowe to idealny deser w sam raz na upalne dni. Jest to połączenie lodów lub zimnej masy z kruchym spodem. Z okazji Dnia Ciasta Lodowego przedstawiamy przepis na pyszny malinowo lodowy deser w sam raz na ostatnie, gorące tygodnie lata.
Popularne lody Häagen-Dazs okazały się zawierać zakazaną w Unii Europejskiej substancję. Główny Inspektorat Sanitarny przekazał informację o wycofaniu przez firmę kilku partii produktów.
Semifreddo to klasyczny mrożony deser prosto z Włoch. Jego konsystencja i smak to propozycja w sam raz na upalne dni. Sprawdź prosty przepis na słodkie orzeźwienie.
Wyrywkowe kontrole ujawniły obecność bakterii w próbkach lodów z automatów, które sprzedawano w województwie zachodniopomorskim. Świadczy to o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w wybranych lodziarniach. Sanepid podjął decyzję o tymczasowym zamknięciu sześciu lokali.
Domowe lody zyskują popularność, a w internecie pojawia się coraz więcej różnych przepisów na nie. Poszukiwacze nowych smaków nie lubią się ograniczać. Dzięki temu powstały domowe lody... ogórkowe!
Producent lodów Häagen-Dazs podjął decyzję o wycofaniu wybranych serii swoich produktów z obrotu. W trakcie ich produkcji zastosowano zanieczyszczony ekstrakt waniliowy. Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, które partie nie nadają się do spożycia.
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała włoskie przepisy na geLATO, czyli lody w sam raz na lato. Rolka z lodami, to przepis, który zachwyci wszystkich fanów ciast z lodów. To też dobry sposób na uczczenie ostatniego dnia w szkole i rozpoczęcia wakacji. Sprawdź, jak przygotować ten deser.
W ciepłe dni warto zrobić pyszne domowe lody. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała doskonałe włoskie geLATO. Sprawdź jej przepis na kubki z lodami.
Z okazji końca roku Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dory TVN przepisy na domowe lody. To idealny sposób, aby uczcić ten szczególny dzień i rozpocząć wakacje, zwłaszcza, że pogoda dopisuje. Sprawdź jej przepis na włoskie geLATO, czyli biszkopt z lodami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała zielone przysmaki w sam raz na wiosnę. Sprawdzamy na własnej skórze, jaką moc daje szpinak, ulubiona przekąska Popeye'a. Sprawdź, jak przygotować lody szpinakowo-bananowe z przepisu chefa kuchni.
Przepisy i kulinarne triki z TikToka nie przestają nas zaskakiwać. Co jakiś czas testujemy i dzielimy się niektórymi z nich. Tym razem jest to.. chlebek z lodów. Jak go zrobić? Sprawdź niezwykle prosty przepis.
24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić lody waniliowe, naleśniki, sos czekoladowy i słony karmel? Sprawdź przepisy.
Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.
Doceniana przez krytyków kulinarnych lodziarnia rodziny Mitri zdradziła sekret swoich lodów. Jaka jest historia legendarnego miejsca w Bejrucie? Czym różnią się mrożone desery od polskich odpowiedników? Zobaczcie.
Aż 12 rodzajów lodów wycofano ze znanych dyskontów spożywczych, takich jak Żabka, Biedronka czy Lidl. Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiła się informacja, że wykryto w nich groźną dla zdrowia substancję. Które lody zostały wycofane ze sprzedaży?
Lato, zwłaszcza tak upalne, to doskonały czas na wszelkie zimne napoje i lody. W lodziarniach pojawiają się coraz to bardziej wymyślne kombinacje smakowe. Podejrzewamy jednak, że o naszą propozycję może być trudno "na mieście", dlatego proponujemy przepis na domowe lody z bobu.
Zachodniopomorski Sanepid wziął pod lupę lody z automatu. Zbadano 250 próbek chłodnych deserów. Aż 16 lodziarni, decyzją służb, musiało zamknąć swoje drzwi dla klientów. Prawie połowa z próbek miała w sobie tzw. bakterie brudu.
Daria Ładocha jest jedną z najpopularniejszych ekspertek od zdrowego żywienia w Polsce. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się z internautami sprawdzonymi przepisami i kulinarnymi radami. Teraz podpowiedziała, jak dbać o swój metabolizm.
Lipiec to czas na świeże, pyszne jagody! Poza tym nie ma lepszego czasu na lody niż upalne dni. Zrobienie domowych, pysznych lodów jagodowych, wbrew pozorom, jest bardzo proste. Wystarczą tylko 3 składniki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
W upalne dni nie ma jak lody. Tego smacznego deseru nie trzeba wcale kupować, bez trudu można przyrządzić go samemu, nawet bez użycia specjalnej maszynki. Lody jogurtowe są orzeźwiające, pyszne i co ważne, zdrowe, bo mają mniej kalorii niż te na bazie śmietany. Łatwo zmienimy ich smak, jeśli dorzucimy ulubione owoce. Poznaj prosty i szybki przepis na domowe lody z jogurtu.
Większość lodów i sorbetów produkowana jest z proszku lub pasty z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów, które mogą zawierać gluten. Dodatkowym źródłem glutenu są wafelki do lodów, a także wszelkiego rodzaju ciasteczka dodawane do niektórych smaków. Lody z dodatkiem glutenu nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej. W tej sytuacji odpowiednim rozwiązaniem są lody z symbolem Przekreślonego Kłosa, oznaczającego produkt bez glutenu.
W światowych i polskich lodziarniach pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na smaki lodów. Robienie ich ze składników, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z jakimkolwiek deserem, przestaje być zaskakujące. Jednak rukola w roli składnika lodów może nieco zaskoczyć. Kupienie lodów rukolowych jest niezwykle trudne, w przeciwieństwie do samodzielnego ich przygotowania. Poznaj prosty przepis na lody z rukoli.
Przepis z TikToka na lody miętowe skradł serca i kubki smakowe internautów. Deser ten jest prosty w przygotowaniu i zaskoczy niejednego miłośnika słodkości. Podpowiadamy, jak przygotować go krok po kroku.
Polska jest w pierwszej dziesiątce największych eksporterów lodów na świecie – czytamy w raporcie Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Co ciekawe, zagraniczni odbiorcy najbardziej umiłowali sobie sorbety. Do którego państwa wysyłamy najwięcej produktów?
Czarna, capuccino albo latte. Miłośników kawy są miliony na całym świecie, więc z pewnością przypadną im do gustu przepisy na kawowe desery. Spróbuj wykonać mrożone semifredo z kawą espresso, koktajl kawowy z lodami śmietankowymi czy racuchy z karmelem kawowym.
Krakowska kuchnia związana jest ze słynnymi ucztami na królewskim dworze. Historyczne przepisy w nowej odsłonie prezentuje szef kuchni hotelu Copernicus Marcin Filipkiewicz. Oto jego pstrąg ojcowski z mizerią i maczanka z karczochem, a na deser morele z makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku.