Lody z bakteriami w nadmorskich kurortach. Ich spożycie może skutkować dolegliwościami żołądkowymi

Kolorowe lody z automatu w wafelkach.
Bakterie w lodach z automatu
Źródło: benjaminec/Getty Images
Wyrywkowe kontrole ujawniły obecność bakterii w próbkach lodów z automatów, które sprzedawano w województwie zachodniopomorskim. Świadczy to o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w wybranych lodziarniach. Sanepid podjął decyzję o tymczasowym zamknięciu sześciu lokali.

Akcja badania lodów w województwie zachodniopomorskim

W sezonie wakacyjnym znacząco wzrasta sprzedaż lodów w nadmorskich kurortach. W trosce o bezpieczeństwo konsumentów, inspektorzy sanepidu przeprowadzają wyrywkowe kontrole lodziarni. Pobrane przez nich próbki badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych, takich jak Salmonella czy Listeria monocytogenes, jak również pod kątem mikroorganizmów wskaźnikowych, a konkretnie bakterii Enterobacteriacae.

Lato

Kiedy planować urlop
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jakie będzie lato w tym roku?
Jakie będzie lato w tym roku?
Zaplanuj wakacje dziecka w przedszkolu
Zaplanuj wakacje dziecka w przedszkolu
Wakacje w tym roku droższe o średnio 20%
Wakacje w tym roku droższe o średnio 20%
Front blond - trend lata 2022
Front blond - trend lata 2022
Zadbaj o swoje stopy na lato
Zadbaj o swoje stopy na lato
Makijaż na lato
Makijaż na lato

Jak podaje tvn24.pl, pierwszym tygodniu lipca sprawdzono łącznie 39 punktów sprzedających lody z automatu w województwie zachodniopomorskim.

- Do kontroli typowano obiekty zlokalizowane w miejscach zwiększonej obecności turystów - poinformowała Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Bakterie w lodach z automatu

Wyniki badań okazały się alarmujące, bowiem zakwestionowano aż 43% pobranych do analizy próbek. W 85 próbkach pochodzących z 17 partii lodów wykryto zawyżoną liczbę bakterii Enterobacteriacae. Ich obecność wskazuje na nieprzestrzeganie zasad higieny w wybranych obiektach lub nieprawidłowo przeprowadzane procesy mycia i dezynfekcji, jak również na brak kontroli wewnętrznej.

Spożycie lodów z bakterią Enterobacteriacae może prowadzić do wystąpienia dolegliwości żołądkowych u osób z obniżoną odpornością. Rzecznik sanepidu w Szczecinie przekazała, że wyniki kontroli niosły za sobą określone konsekwencje dla przedsiębiorców. Sześć lodziarni musiało tymczasowo zawiesić swoją działalność.

Co ciekawe, w nadbałtyckich miejscowościach skontrolowano też sprzedaż gofrów z bitą śmietaną i dodatkami. W żadnej z próbek nie znaleziono nic niepokojącego.

Więcej na ten temat na tvn24.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości