Ekstremalnie szybkie i zdrowe: sezamki, budyń i galaretka

Jak sam przyznał - Piotr Kucharski tak szybkich przepisów jeszcze nigdy nie przygotował. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował zdrowe wersje: budyniu, galaretki, kisielu, sezamków, smażonych warzyw i prażonego słonecznika. W skrócie: smacznie i zdrowo!

Budyń jaglany o smaku truskawkowym

Zobacz też: Kuchnia hiszpańska bez tajemnic >>>

Składniki:

Przygotowanie:

  • Kaszę wyprażyć w suchym garnku, następnie przepłukać pod bieżącą wodą.
    • Gotować podlewając mlekiem kokosowym.
      • Odłożyć osiem truskawek do dekoracji resztę zmiksować na gładki sos.
        • Trzy czwarte sosu dodać do gotowania kaszy.
          • Kaszę gotować aż się rozgotuje.
            • Następnie zmiksować blenderem, dolać więcej mleka kokosowego aż uzyska konsystencję lejącego się budyniu.
              • Dosłodzić miodem i przelać do szklaneczek.
                • Wierzch polać sosem i udekorować odłożonymi truskawkami.

                  Truskawkowa galaretka

                  Zobacz też: Wino z dzikiej róży – właściwości, proporcje, przepis >>> 

                  Składniki:

                  • 600 g truskawek
                    • 150 ml wody
                      • 2 łyżki miodu
                        • 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny

                          Przygotowanie:

                          • Około dziesięciu truskawek pokroić w kostkę.
                            • Resztę razem z wodą i miodem zmiksować.
                              • Zagotować mieszankę razem z agarem cały czas mieszając przez około 5 minut (jeśli używamy żelatyny, wystarczy podgrzać mieszankę, wyłączyć i rozpuścić ją w płynie).
                                • Galaretkę przelać do szklaneczek i posypać pokrojonymi truskawkami.
                                  • Ostawić do zastygnięcia.

                                    Kisiel rabarbarowo-truskawkowy

                                    Zobacz też: Jak podawać brukiew? Najciekawsze przepisy >>> 

                                    Składniki:

                                    • 300 g truskawek
                                      • 200 g rabarbaru
                                        • 200 ml wody
                                          • 3 łyżki miodu
                                            • 1 łyżka kuzu lub skrobi ziemniaczanej

                                              Przygotowanie:

                                              • Truskawki i rabarbar gotować z wodą i miodem aż owoce się zaczną rozlatywać.
                                                • Kuzu lub skrobię wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody.
                                                  • Dodać do gotujących się owoców i wymieszać dokładnie.
                                                    • Gotować jeszcze przez chwilę i podawać.

                                                      Sezamki

                                                      Składniki:

                                                      • 100 g jasnego sezamu
                                                        • 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie)
                                                          • 2-3 łyżki miodu

                                                            Przygotowanie:

                                                            • Sezam podprażyć na patelni aż nabierze złotego koloru.
                                                              • Dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać.
                                                                • Przełożyć na papier do pieczenia i rozsmarować, przykryć drugim papierem i rozwałkować na cienki placek.
                                                                  • Jeszcze ciepły pokroić na dowolne kształty.

                                                                    Warzywa smażone w cieście ciecierzycowym

                                                                    Składniki:

                                                                    • 1 kalafior
                                                                      • 1 brokuł
                                                                        • 1 cukinia
                                                                          • Sól i pieprz
                                                                            • Ciasto
                                                                              • 500 g mąki z ciecierzycy
                                                                                • Około 500 ml wody gazowanej
                                                                                  • 0,5 łyżeczki świeżych listków tymianku
                                                                                    • 0,5 łyżeczki kurkumy
                                                                                      • 700 ml oleju do smażenia

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        • Warzywa pokroić, podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem.
                                                                                          • Mąkę wymieszać z przyprawami a następnie z wodą aż powstanie gęste klejące ciasto.
                                                                                            • Rozgrzać olej, warzywa zanurzać w cieście i smażyć w oleju.

                                                                                              Prażony słonecznik z sosem sojowym

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 300 g łuskanych nasion słonecznika
                                                                                                • 2 łyżki sosu sojowego

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  • Słonecznik wyprażyć na suchej patelni, gdy nabierze ładnego złotego koloru dodać sos sojowy.
                                                                                                    • Szybko wymieszać aby sos pokrył każde nasiono.
                                                                                                      • Odstawić do ostygnięcia.

                                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości