Materiał promocyjny

Eksperymentalne i świeże smaki z Apetiną. Sprawdź, jak przygotować sezonowe produkty w niesamowity sposób

Letnio, lekko, kolorowo i pysznie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pyszne jedzenie to nieodłączne eksperymentowanie ze świeżymi składnikami w prosty sposób. Gotowanie może być wspaniale spędzonym czasem w rodzinnym gronie, zwłaszcza, jeśli dania nie są zbyt skomplikowane. Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała fenomenalne dania: Poke bowl z kaszą bulgur i snack Apetina Mango&Chilli, łososia z pieca z pesto i mozzarellą w wiórkach, fit taglitelle z marchewki i szparagów oraz ekspresowe zawijasy z pesto i mozzarellą w wiórkach. Sprawdź przepisy i jak przygotować te potrawy.

Poke bowl z kaszą bulgur i snack Apetina Mango&Chilli - przepis krok po kroku

Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 op. Snack Apetina Mango&Chilli
    • 100 g kaszy bulgur
      • 1 awokado
        • ½ pęczka rzodkiewki
          • dowolny mix sałat
            • sól, pieprz
              • oliwa
                • 1 łyżeczka miodu
                  • 1 ząbek czosnku
                    • Sok z ¼ cytryny
                      • 300 g bobu
                        • 200 g pomidorków koktajlowych
                          • 1 puszka tuńczyka w oleju
                            • 1 łyżka sosu sojowego
                              • 2 łyżki sezamu
                                • olej rzepakowy
                                  • 1 pęczek kolendry
                                    • kilka gałązek mięty i pietruszki
                                      • drobny szczypiorek
                                        • 1 op. Snack chili i mango Apetina

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Kaszę gotujemy wg opisu na opakowaniu, następnie odcedzamy ją i odstawiamy.
                                            1. W tym samym czasie gotujemy bób, staramy się go nie rozgotować, obieramy ze skórki. Przekładamy do miski, dodajemy ½ ząbka czosnku, sól, łyżkę poszatkowanej mięty i skrapiamy odrobiną oliwy, mieszamy i odstawiamy.
                                              1. Tuńczyka odcedzamy z oleju, dzielimy widelcem na mniejsza kawałki, dodajemy do niego 1 łyżkę poszatkowanego szczypiorku i pietruszki. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
                                                1. Rzodkiewkę kroimy w ćwiartki, pomidorki na pół a awokado na półplasterki.
                                                  1. Układamy w szerokiej misce na dnie porcję kaszy, obok kładziemy tuńczyka, bób, plastry awokado, pomidorki, rzodkiewki i porwane na drobniejsze listki sałaty.
                                                    1. Całość obsypujemy kostkami Apetina Snack Mango&Chili.
                                                      1. W osobnej miseczce łączymy ze sobą pozostały przeciśnięty czosnek, sos sojowy, miód, sok z cytryny i stopniowo, ciągle mieszając dolewamy olej.
                                                        1. Powstałym dressingiem skrapiamy poke bolw i obsypujemy sezamem i ziołami. Serwujemy od razu.

                                                          Łosoś z pieca z pesto i Mozzarellą w wiórkach Arla Apetina - przepis krok po kroku

                                                          Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe

                                                          Składniki:

                                                          • ok. 800 g filet z łososia ze skórą
                                                            • 2 łyżki pesto
                                                              • sok z ½ cytryny
                                                                • 1 op. Mozzarella wiórki Apetina
                                                                  • 3 łyżki bułki tartej

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    • Filet z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, wyciągamy widoczne ości, skórę zostawiamy.
                                                                      • Skórą do dołu układamy filet w naczyniu do zapiekania, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, rozsmarowujemy pesto, posypujemy wiórkami Mozzarella Apetina i bułka tartą.
                                                                        • Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210-220 stopni na ok. 12-14 minut.
                                                                          • Podajemy od razu po wyciagnięciu z pieca, np. z botwiną na ciepło z patelni. 

                                                                            Fit tagliatelle z marchewki i szparagów w dressingu z czarnym czosnkiem i serem śródziemnomorskim Apetina w kostkach - przepis krok po kroku

                                                                            Ilość porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 25 minut

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2-3 marchewki
                                                                              • 8 szparagów
                                                                                • 1 kubeczek serka śródziemnomorskiego Arla Apetina
                                                                                  • 2 ząbki fermentowanego czosnku (lub zwykłego)
                                                                                    • 1 łyżka syropu klonowego
                                                                                      • 1 łyżeczka ostrej musztardy
                                                                                        • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                          • sól
                                                                                            • pieprz
                                                                                              • tymianek, mięta, pietruszka
                                                                                                • olej rzepakowy
                                                                                                  • oliwa
                                                                                                    • 2 łyżki orzeszków pinii
                                                                                                      • 2 garście kolorowych pomidorków koktajlowych

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        1. Marchewki obieramy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie, szerokie ale cienkie paski, jak makaron tagliatelle.
                                                                                                          1. Podobnie robimy ze szparagami, główki odkładamy na później.
                                                                                                            1. Czarny czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wraz z musztardą, syropem klonowym i sokiem z cytryny przekładamy do miseczki. Mieszamy stopniowo dolewając olej rzepakowy.
                                                                                                              1. Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy poszatkowane zioła i odstawiamy.
                                                                                                                1. Warzywa krótko blanszujemy, odsączamy i przekładamy do miski, dodajemy część dressingu, pomidorki przekrojone na pół i kostki sera Arla Apetina.
                                                                                                                  1. Mieszamy lekko podrzucając i układamy na talerzu.
                                                                                                                    1. Dekorujemy listkami ziół i uprażonymi orzeszkami. 

                                                                                                                      Ekspresowe zawijasy z pesto i Mozzarellą w wiórkach Arla Apetina - przepis krok po kroku

                                                                                                                      Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: super łatwe

                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                      • 1 op. ciasta francuskiego
                                                                                                                        • 2 łyżki pesto
                                                                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                            • 1 op. Mozzarella wiórki Arla Apetina

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Piekranik nagrzewamy do 200 stopni.
                                                                                                                                1. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pesto rozsmarowujemy na cieście, posypujemy obficie mozzarellą i składamy na pół.
                                                                                                                                  1. Następnie kroimy paski o szerokości ok. 5 cm i długości ok. 15 cm. Zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.
                                                                                                                                    1. Wstawiamy do pieca na ok. 15-20 minut aż ładnie się zarumienią i upieką.
                                                                                                                                      1. Serwujemy na ciepło lub zimno, jako przekąska lub dodatek do sałatek czy zup.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Źródło: Marieta Marecka

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana