Rolka z lodami - przepis krok po kroku
Składniki:
- Mąka 00 - 90 g
- Jaja - 4
- Cukier - 120 g
- Szczypta soli
- Drożdże - 8 g
- Kakao - 30 g
- Lody śmietankowe lub malinowe - 300 g
Składniki do dekoracji:
- Bita śmietana
- Świeże wiśnie lub maliny
Sposób przygotowania rolek z lodami
- Ubij jajka z solą i cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, wanilię i proszek do pieczenia, nadal mieszając. Dodaj kakao w proszku i wymieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek.
- Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 190° przez 9 minut.
- Gdy tylko ciasto biszkoptowe będzie gotowe, pozostaw je do ostygnięcia, napełnij lodami i zwiń za pomocą papieru do pieczenia. Przed podaniem pozostawić do stężenia w zamrażarce na co najmniej dwie godziny.
Na co uważać podczas przygotowania:
- Nie należy piec ciasta na biszkopt dłużej niż jest to zalecane, w przeciwnym razie ciasto zbytnio wyschnie i może się połamać podczas wałkowania.
- Po wyjęciu ciasta biszkoptowego z piekarnika, jeśli jest ono nieco lepkie, posyp je łyżeczką cukru pudru lub gorzkiego kakao.
- Do przygotowania nadzienia nie należy wybierać zbyt miękkich lodów, ponieważ w krótkim czasie się roztopią.
Sprawdź pozostałe przepisy Cristiny Catese na geLATO
- Kubki z lodami - przepis na pyszne owocowe lody w sam raz na gorące dni
- Biszkopt z lodami, czyli sposób na uczczenie końca roku szkolnego. Sprawdź przepis Cristiny Catese
Zobacz także:
- Lody z rukoli. Poznaj przepis na oryginalny deser
- Lody szpinakowo-bananowe według Cristiny Catese
- Lody o smaku gumy balonowej, miętowe z czekoladą i owocowe sorbety. Oto przepisy na domowe desery Bartka Boratyna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi
podziel się: