Jak smakują Włochy?

Sekrety smaku Italii. Odkryj wyjątkowe dania włoskiej kuchni według przepisu Matteo Brunetti

Jak smakują Włochy?

Jak dobrać wodę do posiłku?
Dzień Dobry TVNJak dobrać wodę do posiłku?

Włoska kuchnia od wielu lat podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Nic dziwnego – aromatyczne, pyszne dania prosto z Półwyspu Apenińskiego są smaczne, sycące i przywołują na myśl to, co życie ma nam do zaoferowania najlepszego – urlop w słonecznej Italii. Po lasagne bolognese, klasyczne risotto czy tiramisu sięgamy często i chętnie, warto jednak pomyśleć (i, przede wszystkim, skosztować) o daniach nieco bardziej wyszukanych i oryginalnych, choć wciąż prostych w przygotowaniu. Matteo Brunetti zdradza przepisy na lasagne z cukinią, risotto z szafranem i tartę z morelami.

Włoskie jedzenie a waterpairing

Warto wspomnieć, że aby móc w pełni delektować się smakiem potraw należy starannie dobrać do nich dodatki – tu nie może być miejsca na przypadki. Najlepsze dania wymagają dobrej jakości składników począwszy od picia, które będzie towarzyszyło posiłkowi. Woda premium, bo tylko o takiej może być mowa w przypadku wykwintnych posiłków świetnie podkreśli smak serwowanej potrawy, warto więc zadbać o to, aby znalazła się obok niej na stole. W zależności od preferencji może się więc na nim znaleźć niegazowana i nieco delikatniejsza w smaku Acqua Panna, lub bardziej wyrazista, gazowana woda S.Pellegrino. O tym, czym się kierować wybierając wodę do konkretnych dań można przeczytać w tym artykule.

Lasagne z cukinia i kwiaty cukini:

Składniki:

  • 100g parmezanu
  • 400g cukinii
  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 200g ricotty
  • 200g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • płaty makaronu lasagne
  • sól, pieprz, oliwa
  • świeża bazylia
  • kwiaty cukinii

Sposób przygotowania:

Zetrzeć parmezan. Pokroić cukinię w półtalarki. Czosnek i cukinie smażyć na dużej patelni na średnim ogniu aż będą przyrumienione(10 min). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dolać mleko. Gotować i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przyprawić solą i pieprzem. W garnku gotować płaty lasagne po 2-3 kawałki.

W brytfance kłaść po kolei: beszamel, płaty lasagne, beszamel, cukinie, ricottę i mozzarellę aż do wyczerpania składników. Żeby makaron się nie spalił, ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel, ricotta, mozzarella lub cukinia. Całość wstawić do piekarnika, piec w 200 st. C przez 30 minut. Podawać po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika, na talerzu udekorować kwiatami cukinii.

Risotto allo Zafferano, czyli risotto z szafranem

Składniki:

  • 250g ryżu carnaroli
  • 100g masła pokrojonego w kostk1 szalotka
  • 1,5l wrzątku
  • 50g parmezanu
  • 0,2g szafranu
  • 100g białego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szafran namoczyć w małej ilości wody przez przynajmniej 10 minut. W rondelku zeszklić posiekaną szalotkę na 1 łyżce masła. Dodać ryż i dalej smażyć, aż się stanie lekko przezroczysty - wtedy dolać wino i szafran. Kiedy płyny się zredukują dolewać po trochu wody i mieszać cały czas, aż do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. Wyłączyć palnik, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dodać resztę masła, następnie wymieszać dobrze i odstawić na 1 minutę. Dodać parmezan, wymieszać i podać na talerz.

Crostata alle albicocche, czyli tarta z morelami

Składniki:

  • 250g mąki tortowej
  • 130g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • skórka z 1 cytryny
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 4 żółtka
  • 60g cukru
  • 30g mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skorka z połowy cytryny
  • 500g morele
  • cukier trzcinowy
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera wrzucić mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Blendować aż masa będzie miała konsystencję piasku. Dodać cukier, roztrzepane jajko i skórkę z cytryny i ponownie blendować kilka sekund na niskich obrotach. Gotową masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Do rondelka wlać mleko, ekstrakt waniliowy i skórkę cytryny, podgrzewać na średnim ogniu dopóki nie pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i wymieszać, następnie przez sitko wlewać do masy ciepłe mleko cały czas mieszając. Przelać płyn do rondelka i podgrzewać dopóki na powierzchni nie pojawią się bąbelki powietrza – wtedy przelać masę do schłodzonego pojemnika, przykryć folią i wstawić do lodówki do ochłodzenia.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy do tarty. Docisnąć brzegi do rantu formy i nakłóć spód widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę lub fasolę. Piec 15 minut w 180 stopniach, następnie wyjąć, zdjąć papier i fasolę. Na upieczony spód przełożyć krem, przekrojone na pół morele (miąższem do dołu, tak aby skórka się zrumieniła) i posypać całość cukrem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Podawać ze świeżą miętą.

Buon appetito!

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości