Przepisy kulinarne

Filmowa kuchnia Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta i desery z kultowych produkcji

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.

Wuzetka z "Misia"

Składniki na wuzetkę

  • 6 jaj
  • 270 g cukier
  • 150 g mąka
  • 60 g kakao
  • 60 g masło

Jak wykonać wuzetkę

Kakao rozpuszczamy w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ubijając dodajemy cukier.

Kiedy białka z cukrem będą sztywne, dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania. Na koniec już za pomocą łyżki lub rózgi mieszamy wszystko z kakao rozpuszczonym i mąką. Ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni, około 35 minut.

  • 1 l śmietanka 36%
  • 2 szt. cukier wanilinowy
  • op. truskawki mrożonej
  • 500 g truskawek
  • 200 g cukier drobny

Śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Truskawki mrożone miksujemy na puree i dodajemy 100g cukru. Puree rozsmarowujemy na cieście przekrojonym wzdłuż na 2 placki, wykładamy śmietankę i przykrywamy drugą połową.

  • 12 g żelatyna
  • 45 g woda
  • 100 g śmietanka 36%
  • 150 g cukier
  • 45 woda
  • 50 g kakao
  • 12 5 g glukoza

Żelatynę namaczamy w wodzie, odstawiamy. Śmietankę, cukier i wodę zagotowujemy, dodajemy żelatynę, suche kakao i glukozę. Przed wylaniem przecedzamy przez sitko i wylewamy na ciasto.

Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia"

Składniki na krem sułtański:

  • 500 ml śmietanka 36%
  • 2 łyżki cukier puder
  • 100 g rodzynki
  • 100 ml rum
  • 4 łyżki czekolada do picia
  • bezy do pokruszenia

Jak wykonać krem sułtański

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy czekoladę rozpuszczoną do konsystencji śmietany gęstej.

Rodzynki namaczamy w rumie. Krem podajemy w dużych szklankach, posypujemy rodzynkami, bezami.

Karolina Kalatzi/dzień Dobry TVN

Ogórki z miodem z "Panien z Wilka"

Składniki na ogórki z miodem:

  • 1 kg ogórki gruntowe
  • 2,5 szkl woda
  • 100 ml ocet
  • 6 łyżek miód
  • 2 łyżki sól
  • mięta, koper

Jak wykonać ogórki z miodem

Ogórki namaczamy w zimnej wodzie, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Wodę zagotowujemy z octem, solą, schładzamy, dodajemy miód. Wrzucamy ogórki, miętę i koper.

Indyk z "Przyjaciół"

Składniki na indyka:

  • 1 pierś z indyka
  • 150 g kasza jęczmienna drobna
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwinka
  • koper
  • 1 pęczek szczaw
  • 200 g masło

Jak przyrządzić indyka

Indyka nakrawamy niczym książkę. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę, szczaw i koper. Podlewamy wodą i gotujemy do momentu, aż kasza będzie prawie miękka. Doprawiamy odważnie solą i pieprzem.

Farszem wypełniamy nakrojoną pierś z indyka. Układamy w blaszce, podlewamy wodą lub bulionem i wstawiamy do pieczenia. Czas około 1 godziny w temp. 180 stopni.

Strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny"

Składniki na strudel z jabłkami:

  • 1 op. ciasta filo
  • 1 kg jabłek
  • 10 op. biszkoptów
  • 100g rodzynki
  • cynamon do smaku
  • 2 szt. cukier wanilinowy
  • 200 g masło
  • 500 ml śmietanka 36%
  • lody waniliowe

Jak przyrządzić strudel z jabłkami:

Masło rozpuszczamy, smarujemy ciasto filo, składamy po 3 arkusze. Jabłka obieramy, kroimy na plastry, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, rodzynkami, połamanymi biszkoptami, cynamonem.

Farsz przekładamy na ciasto filo, zwijamy niczym strudel. Smarujemy jajkiem na zewnątrz i pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy ze śmietanką bitą lub lodami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

Sos tahini – jak zrobić? Z czym podawać?

Obejrzyj również: Masło w roli głównej. Przepisy Mateusza Gesslera

Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Źródło: Andrzej Polan

Pozostałe wiadomości