Filmowa kuchnia Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta i desery z kultowych produkcji

Dzień Dobry TVN
Wuzetka z "Misia", krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia", ogórki z miodem z "Panien z Wilka", indyk z "Przyjaciół", strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny". Dania z kultowych filmów i seriali przygotowuje w naszej kuchni Andrzej Polan. Sprawdź jego niezwykłe przepisy.

Wuzetka z "Misia"

Składniki na wuzetkę

  • 6 jaj
    • 270 g cukier
      • 150 g mąka
        • 60 g kakao
          • 60 g masło

            Jak wykonać wuzetkę

            Kakao rozpuszczamy w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, ubijając dodajemy cukier.

            Kiedy białka z cukrem będą sztywne, dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania. Na koniec już za pomocą łyżki lub rózgi mieszamy wszystko z kakao rozpuszczonym i mąką. Ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni, około 35 minut.

            • 1 l śmietanka 36%
              • 2 szt. cukier wanilinowy
                • op. truskawki mrożonej
                  • 500 g truskawek
                    • 200 g cukier drobny

                      Śmietankę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Truskawki mrożone miksujemy na puree i dodajemy 100g cukru. Puree rozsmarowujemy na cieście przekrojonym wzdłuż na 2 placki, wykładamy śmietankę i przykrywamy drugą połową.

                      • 12 g żelatyna
                        • 45 g woda
                          • 100 g śmietanka 36%
                            • 150 g cukier
                              • 45 woda
                                • 50 g kakao
                                  • 12 5 g glukoza

                                    Żelatynę namaczamy w wodzie, odstawiamy. Śmietankę, cukier i wodę zagotowujemy, dodajemy żelatynę, suche kakao i glukozę. Przed wylaniem przecedzamy przez sitko i wylewamy na ciasto.

                                    Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                    Krem sułtański z "Dziewczyn do wzięcia"

                                    Składniki na krem sułtański:

                                    • 500 ml śmietanka 36%
                                      • 2 łyżki cukier puder
                                        • 100 g rodzynki
                                          • 100 ml rum
                                            • 4 łyżki czekolada do picia
                                              • bezy do pokruszenia

                                                Jak wykonać krem sułtański

                                                Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy czekoladę rozpuszczoną do konsystencji śmietany gęstej.

                                                Rodzynki namaczamy w rumie. Krem podajemy w dużych szklankach, posypujemy rodzynkami, bezami.

                                                Karolina Kalatzi/dzień Dobry TVN

                                                Ogórki z miodem z "Panien z Wilka"

                                                Składniki na ogórki z miodem:

                                                • 1 kg ogórki gruntowe
                                                  • 2,5 szkl woda
                                                    • 100 ml ocet
                                                      • 6 łyżek miód
                                                        • 2 łyżki sól
                                                          • mięta, koper

                                                            Jak wykonać ogórki z miodem

                                                            Ogórki namaczamy w zimnej wodzie, dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Wodę zagotowujemy z octem, solą, schładzamy, dodajemy miód. Wrzucamy ogórki, miętę i koper.

                                                            Indyk z "Przyjaciół"

                                                            Składniki na indyka:

                                                            • 1 pierś z indyka
                                                              • 150 g kasza jęczmienna drobna
                                                                • 1 cebula
                                                                  • 1 pęczek botwinka
                                                                    • koper
                                                                      • 1 pęczek szczaw
                                                                        • 200 g masło

                                                                          Jak przyrządzić indyka

                                                                          Indyka nakrawamy niczym książkę. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę, szczaw i koper. Podlewamy wodą i gotujemy do momentu, aż kasza będzie prawie miękka. Doprawiamy odważnie solą i pieprzem.

                                                                          Farszem wypełniamy nakrojoną pierś z indyka. Układamy w blaszce, podlewamy wodą lub bulionem i wstawiamy do pieczenia. Czas około 1 godziny w temp. 180 stopni.

                                                                          Strudel z jabłkami i śmietaną z "Bękartów wojny"

                                                                          Składniki na strudel z jabłkami:

                                                                          • 1 op. ciasta filo
                                                                            • 1 kg jabłek
                                                                              • 10 op. biszkoptów
                                                                                • 100g rodzynki
                                                                                  • cynamon do smaku
                                                                                    • 2 szt. cukier wanilinowy
                                                                                      • 200 g masło
                                                                                        • 500 ml śmietanka 36%
                                                                                          • lody waniliowe

                                                                                            Jak przyrządzić strudel z jabłkami:

                                                                                            Masło rozpuszczamy, smarujemy ciasto filo, składamy po 3 arkusze. Jabłka obieramy, kroimy na plastry, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, rodzynkami, połamanymi biszkoptami, cynamonem.

                                                                                            Farsz przekładamy na ciasto filo, zwijamy niczym strudel. Smarujemy jajkiem na zewnątrz i pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy ze śmietanką bitą lub lodami.

                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

                                                                                            Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

                                                                                            Sos tahini – jak zrobić? Z czym podawać?

                                                                                            Obejrzyj również: Masło w roli głównej. Przepisy Mateusza Gesslera

                                                                                            Dzień Dobry TVN/x-news

                                                                                            Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości