Materiał promocyjny

Jak rozpoznać żywność EKO? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, co oznaczają symbole na etykietach

Źródło: Dzień Dobry TVN
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Coraz więcej Polaków sięga po ekologiczną żywność. Producenci umieszczają na etykietach oznaczenia certyfikatów EKO i tym samym zachęcają klientów do zakupu. Ile wspomniane symbole mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem? O tym, jak nie paść ofiarą chwytów marketingowych, opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN prowadząca program "MądrzeJEMY" Katarzyna Bosacka.

Żywność ekologiczna. Katarzyna Bosacka uświadamia, jak ją rozpoznać

Żywność ekologiczna różni się od pozostałej tym, że nie zawiera w sobie pestycydów. Nie znajdziemy w niej żadnych pozostałości po nawozach sztucznych, antybiotyków ani hormonów. Jak rozpoznawać ją w dobie marketingowych chwytów i przyciągających wzrok etykiet? Na które certyfikaty i zamieszczane na opakowaniach symbole warto zwracać uwagę?

- Najważniejszym znaczkiem, który mówi nam od razu wszystko, jest tzw. symbol zielonego listka unijnego. Czyli listek i dwanaście gwiazdek unijnych, a pod spodem numer certyfikatu. Jeżeli zielonego listka nie ma, to jest bieda - tłumaczy w studiu Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka.

Ekspertka zaznacza jednak, że istnieje lista produktów, które można zaliczyć do ekologicznych, choć nie są oznaczone wspomnianym symbolem. - Zielonego listka nie musi być na przykład na tzw. darach lasu, czyli na grzybach, na jeżynach, na jagodach. One są z natury ekologiczne, bo przecież nikt nie stosuje herbicydów czy pestycydów w lesie - doprecyzowuje.

BIO, EKO, ORGANIC - co oznaczają?

Na półkach polskich sklepów coraz częściej spotykamy napisy: BIO, EKO czy "ORGANIC", które kojarzą nam się ze zdrową, ekologiczną żywnością. Co takie hasła oznaczają w praktyce?

- ECO, BIO, ORGANIC to jest to samo. ECO jest bardziej u nas, ORGANIC jest bardziej w Stanach Zjednoczonych i w Kanadzie, w reszcie Europy jest BIO. To wszystko jest równoważne - wyjaśnia prowadząca program "MądrzeJEMY".

Katarzyna Bosacka przekonuje, że żaden zamieszczony bezpośrednio przez producentów napis, nawet bardzo ekologicznie brzmiący, nie powinien uśpić naszej czujności. - Nawet jeżeli coś będzie biologiczne i śliczne, zapisane małymi, dziwnymi literkami, to i tak nie zwalnia nas od tego, żebyśmy szukali tego certyfikatu zielonego listka - ostrzega dziennikarka.

Jaka kara grozi producentom, którzy dystrybuują żywność nieekologiczną pod szyldem ekologicznej? Tego dowiesz się z naszego materiału wideo. Więcej ciekawych informacji na temat zdrowego odżywiania znajdziesz w programie "MądrzeJEMY z Katarzyną Bosacką". Emisja najnowszego odcinka już 30 kwietnia o godz. 17.25 na antenie TVN.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki dostępne są na platformie Player.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana