Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce. Które znalazły się w parszywej dwunastce?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała coroczne listy: brudną (parszywą) dwunastkę oraz czystą piętnastkę owoców i warzyw, które są oceniane pod względem zanieczyszczeń pestycydami. Jak wpływają one na organizm człowieka? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka.

1 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Owoców. Z tej okazji warto sprawdzić, które z owoców są najbardziej zanieczyszczone, a są wolne od pestycydów.

Warzywa i owoce pełne pestycydów

Jak co roku na wiosnę organizacja Environmental Working Group (EWG) zaktualizowała ranking najmniej i najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców.

- Pestycydy nazywane są po polsku środkami ochrony roślin. Jak to ładnie brzmi, prawda? One mogą być bardzo różne. Mogą chronią przed chwastami, grzybami, pleśniami, owadami. Tych środków jest cała masa. One bardzo mocno oddziałują na rośliny, zwierzęta żerujące na roślinach, ale też niestety na nas ludzi - tłumaczyła Katarzyna Bosacka w Dzień Dobry TVN.

Jak dodała nasza gościni, pestycydy wpływają bardzo różnie na organizm człowieka. - Podejrzewa się je o działania rakotwórcze, wpływ na system nerwowy, hormonalny, wywoływanie alergii. Jeśli pomyślimy sobie, że chociażby takie jabłka średnio są pryskane około 26 razy w sezonie, to wtedy możemy zdać sobie sprawę, jak duży jest wpływ tych pestycydów - przyznała.

Brudna (parszywa) dwunastka

  1. Truskawki
    1. Szpinak
      1. Jarmuż
        1. Nektarynki
          1. Jabłka
            1. Winogrona
              1. Papryka zwykła i ostra
                1. Wiśnie
                  1. Brzoskwinie
                    1. Gruszki
                      1. Seler
                        1. Pomidory

                          Czysta piętnastka

                          1. Awokado
                            1. Kukurydza cukrowa
                              1. Ananas
                                1. Cebula
                                  1. Papaja
                                    1. Groszek (mrożony)
                                      1. Szparagi
                                        1. Melon
                                          1. Kiwi
                                            1. Kapusta
                                              1. Pieczarki
                                                1. Melon kantalupa
                                                  1. Mango
                                                    1. Arbuz
                                                      1. Bataty

                                                        W jakiej części jabłka jest najwięcej pestycydów? Dlaczego truskawki zajmują pierwsze miejsce w parszywym rankingu? Posłuchaj całej rozmowy z Katarzyną Bosacką w materiale wideo. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

                                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                        Zobacz też:

                                                        Autor: Dominika Czerniszewska

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Alexander Palm / EyeEm/Getty Images

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana