Zdrowe odżywianie

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce. Które znalazły się w parszywej dwunastce?

Zdrowe odżywianie

Aktualizacja:
Autor:
Dominika
Czerniszewska
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoceDzień Dobry TVN
wideo 2/13
Dzień Dobry TVNNajbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała coroczne listy: brudną (parszywą) dwunastkę oraz czystą piętnastkę owoców i warzyw, które są oceniane pod względem zanieczyszczeń pestycydami. Jak wpływają one na organizm człowieka? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka.

1 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Owoców. Z tej okazji warto sprawdzić, które z owoców są najbardziej zanieczyszczone, a są wolne od pestycydów.

Warzywa i owoce pełne pestycydów

Jak co roku na wiosnę organizacja Environmental Working Group (EWG) zaktualizowała ranking najmniej i najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców.

- Pestycydy nazywane są po polsku środkami ochrony roślin. Jak to ładnie brzmi, prawda? One mogą być bardzo różne. Mogą chronią przed chwastami, grzybami, pleśniami, owadami. Tych środków jest cała masa. One bardzo mocno oddziałują na rośliny, zwierzęta żerujące na roślinach, ale też niestety na nas ludzi - tłumaczyła Katarzyna Bosacka w Dzień Dobry TVN.

Jak dodała nasza gościni, pestycydy wpływają bardzo różnie na organizm człowieka. - Podejrzewa się je o działania rakotwórcze, wpływ na system nerwowy, hormonalny, wywoływanie alergii. Jeśli pomyślimy sobie, że chociażby takie jabłka średnio są pryskane około 26 razy w sezonie, to wtedy możemy zdać sobie sprawę, jak duży jest wpływ tych pestycydów - przyznała.

Brudna (parszywa) dwunastka

  1. 1Truskawki
  2. 2Szpinak
  3. 3Jarmuż
  4. 4Nektarynki
  5. 5Jabłka
  6. 6Winogrona
  7. 7Papryka zwykła i ostra
  8. 8Wiśnie
  9. 9Brzoskwinie
  10. 10Gruszki
  11. 11Seler
  12. 12Pomidory

Czysta piętnastka

  1. 1Awokado
  2. 2Kukurydza cukrowa
  3. 3Ananas
  4. 4Cebula
  5. 5Papaja
  6. 6Groszek (mrożony)
  7. 7Szparagi
  8. 8Melon
  9. 9Kiwi
  10. 10Kapusta
  11. 11Pieczarki
  12. 12Melon kantalupa
  13. 13Mango
  14. 14Arbuz
  15. 15Bataty

W jakiej części jabłka jest najwięcej pestycydów? Dlaczego truskawki zajmują pierwsze miejsce w parszywym rankingu? Posłuchaj całej rozmowy z Katarzyną Bosacką w materiale wideo. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Autor:Dominika Czerniszewska

Źródło zdjęcia głównego: Alexander Palm / EyeEm/Getty Images

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości