Co to jest soylent?
Soylent to mieszanka aż 35 składników odżywczych. - Została opatentowana jakiś czas temu niekoniecznie przez naukowca, natomiast dużo firm wykorzystuje to teraz marketingowo jako zamiennik, niestety, posiłku głównego - mówiła w Dzień Dobry TVN Anna Radowicka, dietetyk. Szacuje się, że jedna porcja soylentu (100 gramów) może mieć od 400 do 500 kilokalorii.
W ocenie specjalistki choć można stosować takie mieszanki, to przyjmowanie pięciu posiłków w takiej formie nie jest najlepszym rozwiązaniem. - Chodzi o przyswajalność, o wysoki indeks glikemiczny, uczucie sytości. Tutaj ta sytość przychodzi znacznie szybciej, niż gdybyśmy jedli główny posiłek - tłumaczyła rozmówczyni Dzień Dobry TVN.
Mimo że soylenty spełniają wszystkie normy i są bezpieczne, to ich spożywanie może przysporzyć problemów.
- To, do czego możemy się przyczepić, to bardzo duża zawartość błonnika pokarmowego [...], co wpływa też na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mało jest fitozwiązków. Fitozwiązki są substancjami zawartymi w warzywach i owocach, więc tutaj tego nie ma. Dodatkowo mogą się pojawić bóle głowy, ze względu na małą zawartość sodu w tych mieszankach - wskazywała dietetyczka.
Czy warto stosować soylenty?
Soylenty powstały z myślą o osobach, które chcą się odchudzać, ale dużo pracują i nie mają czasu gotować. Producenci zachęcają do tego, aby mieszanką zastąpić wszystkie posiłki w ciągu dnia. Tymczasem w ocenie specjalistki nie jest to najlepsze rozwiązanie.
- Jeżeli chodzi o całą dietę, pięć posiłków - nie. Jeżeli ktoś chce zmienić jeden - to ok - mówiła dietetyczka.
Warto zaznaczyć, że tego rodzaju mieszkanki składają się przede wszystkim z węglowodanów złożonych. - Pochodzą one głównie z ziemniaków, tapioki, kukurydzy. Nie ma tam pszenicy, więc są to produkty bezglutenowe - wyjaśniła Anna Radowicka. Znajdziemy w nich także białko. - Jest to białko z ryżu i grochu. Tłuszcze to są np. nasiona słonecznika, siemię lniane, nie ma tam białka zwierzęcego. Zdarzają się białka serwatkowe, ale bardzo rzadko - dodała nasza gościni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Co zrobić z pestką awokado? Poznaj 5 praktycznych zastosowań
- Czy picie wody z octem jest dobre na odchudzanie? Ekspert rozwiewa wątpliwości
- Jak powstają tradycyjne oleje wielkopostne? "Robimy to na oryginalnych maszynach, które mają 150 lat"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy dudek/East News