eko

    eko

    Ich ekologiczne gospodarstwo jest niemal samowystarczalne. Do sklepu chodzą sporadycznie. Gośćmi Dzień Dobry TVN byli Mieczysław i Aleksandra Babalscy. Jak zaczęła się ich przygoda z ekorolnictwem? Dlaczego hodują stare odmiany zbóż takie jak płaskurka i samopsza i co myślą o chwastach? "Każda roślina potrzebuje tego, żeby ją pogłaskać, żeby coś ładnego powiedzieć. Ona się odwdzięczy, albo ładnie urośnie, zakwitnie, albo wyda jakiś fajny plon".

    Okazuje się, że produkt oznaczony etykietką "bio" czy "eko" wcale nie daje nam gwarancji, że kupujemy zdrowszą żywność. Jakie trzeba spełniać warunki, by uzyskać certyfikat ekologicznego sposobu produkcji? Dlaczego ceny produktów "bio" są droższe od żywności konwencjonalnej? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Monikę Stromkie-Złomaniec.