Gwiazdy

Kulinarne pasje Andy Rottenberg. "Cóż to jest za pole do popisu"

Gwiazdy

Autor:
Dominika
Czerniszewska
Reporter:
Kinga Burzyńska, Mateusz Jarosławski
Kulinarne pasje Andy Rottenberg
Dzień Doby TVNKulinarne pasje Andy Rottenberg

Anda Rottenberg należy do największych znawców sztuki w Polsce. Jest cenioną historyczką i publicystką. Jej najnowsza książka to zbiór przepisów kulinarnych, które napisała wraz z przyjaciółmi. O swojej pasji do gotowania opowiedziała w rozmowie z Kingą Burzyńską, reporterką Dzień Dobry TVN.

Anda Rottenberg napisała książkę o sztuce towarzyskiego gotowania

Znawczyni sztuki zaprosiła swoich przyjaciół, by podzieli się swoimi recepturami i uwagami o gotowaniu. W jej książce pt. "Kuchnia towarzyska i uczuciowa" odnajdziemy m.in. przepis: na zupę pomidorową z gruszką Krystyny Koffty czy na karmelizowaną czerwoną cebulkę Zbigniewa Hołdysa.

Jak przyznała historyczka w rozmowie z Kingą Burzyńską, to pandemia skłoniła ją do napisania kulinarnej książki.

- Wszyscy usiedliśmy, zostaliśmy w domach i wtedy pomyślałam, że może zacząć gotować, a jak gotować, to się dzielić, chwilowo na Facebooku. Jak zaczęłam publikować potrawy, to się zaczęła wymiana myśli i przepisów. No i hulało przez rok - wspominała Anda Rottenberg.

Obok kuchni świata w książce odnajdziemy też tradycyjne przepisy na dania, które przyrządzały nasze mamy i babcie. - Namawiam do powrotu do tych podstaw: cebula, kapusta, buraki, kartofelki, fasolka, groch, rozmaite kasze. Cóż to jest za pole do popisu - podkreśliła autorka.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Anda Rottenberg o kulinarnych tradycjach

W rodzinie Andy Rottenberg są tradycje kulinarne. Historyczka czerpała inspirację z przepisów swojej mamy.

- Mama miała rosyjski rozmach. Wspaniale gotowała, ale uważała, że gotowanie dla dwóch osób to w ogóle nie warto się do kuchni zbliżać, więc była hurtowniczką z dużym rozmachem i należało wszystko zjeść - opowiadała nasz rozmówczyni. Jak dodała, ze smaków dzieciństwa szczególnie pamięta pielmieni syberyjskie, szarlotkę z kratką i truskawkami z konfitury.

Co ciekawe, wnuczka pisarki Zofia Rottenberg wraz ze swoją mamą produkuje oliwę, więc to kolejny kulinarny akcent w tej rodzinie. - Moja mama ma kilka hektarów drzewek oliwkowych w Hiszpanii nad rzeką Ebro i ta oliwa prowadzona jest zupełnie ekologicznie - zaznaczyła.

Czy wnuczka historyczki mogła w dzieciństwie liczyć na rosół od babci? Co podarowała pisarka Krystyna Kofta Zofii Rottenberg? Czy Grażyna Torbicka lubi spędzać wolny czas w kuchni? Zobacz cały reportaż w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Autor:Dominika Czerniszewska

Reporter: Kinga Burzyńska, Mateusz Jarosławski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości