Drożdżowa gwiazda, kulebiak i piernikowy sernik. Poznaj przepisy na wypieki z twarogiem

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski nie przestaje nas zaskakiwać. Tym razem zaproponował przepisy na świąteczne wypieki z twarogiem w roli głównej. Zobacz, jak przygotować drożdżową gwiazdę, piernikowy sernik i kulebiak.

Drożdżowa gwiazda z twarogiem

Składniki na drożdżowe:

  • 15 g drożdży
    • 150 ml mleka
      • 50 g cukru
        • 500 g mąki pszennej typ 500
          • 3 jajka
            • 0,5 łyżeczki soli
              • 70 g masła

                Składniki na masę serową:

                • 300 g twarogu półtłustego
                  • 1 jajko
                    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                      • słoiczek konfitury żurawinowej

                        Jak przygotować drożdżową gwiazdę z twarogiem?

                        1. Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, roztrzepane jajka i sól. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Następnie wyrobić. Najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich. Po około 3 minutach dodawać partiami masło. Wyrabiać jeszcze 2-3 minuty aż ciast chłonie całe masło. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
                          1. W tym czasie przygotować masę serową. Wymieszać dokładnie ser z jajkiem.
                            1. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować kulę i odstawić na 15 minut żeby się lekko rozluźniła. Następnie rozwałkować na placki tej samej wielkości o średnicy około 25 cm.
                              1. Jeden z placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową sera oraz połową konfitury z żurawiny. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować serem i żurawiną. Przykryć trzecim plackiem.
                                1. Na środek położyć szklankę i zaczynajac od niej pociąć ciasto na 16 równych części (8 par ramion).
                                  1. Ramiona powstają z dwóch kawałków.
                                    1. Należy przekręcać jeden kawałek w prawo a drugi w lewo. Po kilku obrotach zlepić je razem końcami.
                                      1. Po uformowaniu ośmiu ramion. Odstawić ciasto na 40 minut do wyrastania.
                                        1. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez około 40 minut.
                                          1. Po tym czasie posypać cukrem pudrem.

                                            Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

                                            Źródło: Dzień Dobry TVN
                                            Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                                            Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                                            Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                                            Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                                            Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                                            Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                                            Daria Ładocha z córkami
                                            Daria Ładocha z córkami
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
                                            Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

                                            Kulebiak z serkiem i łososiem

                                            Składniki na kulebiak z serkiem i łososiem:

                                            • 2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
                                              • 1 opakowanie twarogu śmietankowego
                                                • 2 łyżki kwaśnej śmietany
                                                  • 1 jajko
                                                    • 600 g filetu z łososia, bez skóry
                                                      • sól i pieprz
                                                        • 1 jajko, do posmarowania ciasta

                                                          Jak przygotować kulebiak?

                                                          1. Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem. Ser wymieszać z jajkiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
                                                            1. Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć połowę serka na wierzchu ułożyć filet z łososia i posmarować resztą sera. Wystające ciasto poza rybę posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do ryby. Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
                                                              1. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

                                                                Piernikowy sernik

                                                                Składniki na piernikowy sernik:

                                                                Spód:

                                                                • 180 g pierników
                                                                  • 100 g masła
                                                                    • Masa serowa:
                                                                      • 1000 g twarogu wiejskiego
                                                                        • 100 g masła
                                                                          • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
                                                                            • 6 jajek
                                                                              • 200 g cukru

                                                                                Jak przygotować piernikowy sernik?

                                                                                1. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
                                                                                  1. Pierniki zmiksować i połączyć z rozpuszczonym masłem. Tortownice o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem i wysmarować masłem. Na jej spód wysypać pierniki z masłem. Wyrównać i docisnąć, wstawić do lodówki.
                                                                                    1. Twaróg zmiksować z masłem, cukrem i przyprawą piernikową. Stopniowo dodawać jajka ciągle miksując ale tylko do momentu połączenia się masy.
                                                                                      1. Masę wylać do formy i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
                                                                                        1. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości