Przepisy kulinarne

Drożdżowa gwiazda, kulebiak i piernikowy sernik. Poznaj przepisy na wypieki z twarogiem

Przepisy kulinarne

Autor:
Jola
Marat
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski

Piotr Kucharski nie przestaje nas zaskakiwać. Tym razem zaproponował przepisy na świąteczne wypieki z twarogiem w roli głównej. Zobacz, jak przygotować drożdżową gwiazdę, piernikowy sernik i kulebiak.

Drożdżowa gwiazda z twarogiem

Składniki na drożdżowe:

  • 15 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 70 g masła

Składniki na masę serową:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • słoiczek konfitury żurawinowej

Jak przygotować drożdżową gwiazdę z twarogiem?

  1. 1Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, roztrzepane jajka i sól. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Następnie wyrobić. Najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich. Po około 3 minutach dodawać partiami masło. Wyrabiać jeszcze 2-3 minuty aż ciast chłonie całe masło. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  2. 2W tym czasie przygotować masę serową. Wymieszać dokładnie ser z jajkiem.
  3. 3Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować kulę i odstawić na 15 minut żeby się lekko rozluźniła. Następnie rozwałkować na placki tej samej wielkości o średnicy około 25 cm.
  4. 4Jeden z placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową sera oraz połową konfitury z żurawiny. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować serem i żurawiną. Przykryć trzecim plackiem.
  5. 5Na środek położyć szklankę i zaczynajac od niej pociąć ciasto na 16 równych części (8 par ramion).
  6. 6Ramiona powstają z dwóch kawałków.
  7. 7Należy przekręcać jeden kawałek w prawo a drugi w lewo. Po kilku obrotach zlepić je razem końcami.
  8. 8Po uformowaniu ośmiu ramion. Odstawić ciasto na 40 minut do wyrastania.
  9. 9Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez około 40 minut.
  10. 10Po tym czasie posypać cukrem pudrem.

Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN Dzień Dobry TVN
wideo 2/8

Kulebiak z serkiem i łososiem

Składniki na kulebiak z serkiem i łososiem:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
  • 1 opakowanie twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 600 g filetu z łososia, bez skóry
  • sól i pieprz
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta

Jak przygotować kulebiak?

  1. 1Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem. Ser wymieszać z jajkiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. 2Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć połowę serka na wierzchu ułożyć filet z łososia i posmarować resztą sera. Wystające ciasto poza rybę posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do ryby. Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
  3. 3Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

Piernikowy sernik

Składniki na piernikowy sernik:

Spód:

  • 180 g pierników
  • 100 g masła
  • Masa serowa:
  • 1000 g twarogu wiejskiego
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 6 jajek
  • 200 g cukru

Jak przygotować piernikowy sernik?

  1. 1Rozgrzać piekarnik do 160°C.
  2. 2Pierniki zmiksować i połączyć z rozpuszczonym masłem. Tortownice o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem i wysmarować masłem. Na jej spód wysypać pierniki z masłem. Wyrównać i docisnąć, wstawić do lodówki.
  3. 3Twaróg zmiksować z masłem, cukrem i przyprawą piernikową. Stopniowo dodawać jajka ciągle miksując ale tylko do momentu połączenia się masy.
  4. 4Masę wylać do formy i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
  5. 5Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Autor:Jola Marat

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości