Drożdżowa gwiazda z twarogiem
Składniki na drożdżowe:
- 15 g drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 70 g masła
Składniki na masę serową:
- 300 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- słoiczek konfitury żurawinowej
Jak przygotować drożdżową gwiazdę z twarogiem?
- Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, roztrzepane jajka i sól. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Następnie wyrobić. Najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciast ciężkich. Po około 3 minutach dodawać partiami masło. Wyrabiać jeszcze 2-3 minuty aż ciast chłonie całe masło. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotować masę serową. Wymieszać dokładnie ser z jajkiem.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować kulę i odstawić na 15 minut żeby się lekko rozluźniła. Następnie rozwałkować na placki tej samej wielkości o średnicy około 25 cm.
- Jeden z placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową sera oraz połową konfitury z żurawiny. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować serem i żurawiną. Przykryć trzecim plackiem.
- Na środek położyć szklankę i zaczynajac od niej pociąć ciasto na 16 równych części (8 par ramion).
- Ramiona powstają z dwóch kawałków.
- Należy przekręcać jeden kawałek w prawo a drugi w lewo. Po kilku obrotach zlepić je razem końcami.
- Po uformowaniu ośmiu ramion. Odstawić ciasto na 40 minut do wyrastania.
- Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez około 40 minut.
- Po tym czasie posypać cukrem pudrem.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha z córkami
Kolęda Dzień Dobry TVN
Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
Kulebiak z serkiem i łososiem
Składniki na kulebiak z serkiem i łososiem:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
- 1 opakowanie twarogu śmietankowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 600 g filetu z łososia, bez skóry
- sól i pieprz
- 1 jajko, do posmarowania ciasta
Jak przygotować kulebiak?
- Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem. Ser wymieszać z jajkiem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
- Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć połowę serka na wierzchu ułożyć filet z łososia i posmarować resztą sera. Wystające ciasto poza rybę posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do ryby. Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Piernikowy sernik
Składniki na piernikowy sernik:
Spód:
- 180 g pierników
- 100 g masła
- Masa serowa:
- 1000 g twarogu wiejskiego
- 100 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 6 jajek
- 200 g cukru
Jak przygotować piernikowy sernik?
- Rozgrzać piekarnik do 160°C.
- Pierniki zmiksować i połączyć z rozpuszczonym masłem. Tortownice o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem i wysmarować masłem. Na jej spód wysypać pierniki z masłem. Wyrównać i docisnąć, wstawić do lodówki.
- Twaróg zmiksować z masłem, cukrem i przyprawą piernikową. Stopniowo dodawać jajka ciągle miksując ale tylko do momentu połączenia się masy.
- Masę wylać do formy i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Parzybroda i fuczki, czyli dania z kiszonek według przepisów Jaśka Kuronia
- Proste, tanie i smaczne. Przepisy Darii Ładochy idealne na zimowe dni
- Pieczone mięsa - rostbef, rolada i pieczeń rzymska według przepisów Kuby Kasprzaka
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: