Zdrowy styl życia

Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

Robimy zakwas na żurek i buraczany zakwas na odporność

Zdrowy styl życia

Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

Robimy zakwas na żurek i buraczany zakwas na odporność

Przygotuj naturalny zakwas dla swojego zdrowia. Magdalena i Mikołaj Bator wiedzą najlepiej, jakie wyjątkowe właściwości posiadają kiszonki. Swoimi doświadczeniami podzielili się w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować zdrowy zakwas z buraków i na żur? Dowiedz się tego od najlepszych.

W czasach epidemii poszukujemy informacji na temat wzmacniania odporności. Odpowiedzią mogą być kiszonki. Niepasteryzowane, żywe napoje probiotyczne z buraków mają właściwości wspierające florę bakteryjną jelit. Bogate są w witaminy z grupy A, C, B, E, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę.

Na odporność pracuje się latami, miesiącami, ale picie zakwasu codziennie, najlepiej rano, na czczo ma genialne działanie i szybko przychodzą efekty takiej zdrowej kiszonki

- wyjaśniła Magdalena Bator.

Dla kogo zakwas z buraków?

Rekomendowany jako uzupełnienie diety szczególnie dla:

  • kobiet w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego,
  • osób z niskim poziomem żelaza we krwi (anemia),
  • osób po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii,
  • dzieci od 6. miesiąca życia (oswajanie z bakteriami probiotycznymi),
  • osób dbających o zdrowe żywienie, właściwe Ph oraz o oczyszczanie jelit,
  • sportowców przy dużym wysiłku fizycznym,
  • przy postach zdrowotnych.

Właściwości zakwasu z buraków

Surowy zakwas z buraków zwiększa liczbę czerwonych krwinek i jest rekomendowany w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Zbawienny przy przeziębieniach, osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami. Zakwas obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa odporność, poprawia koncentrację i przeciwdziała miażdżycy, ale również odkwasza organizm, spowalnia procesy gnilne oraz pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu, czyli wspiera pracę nerek. Zakwas z buraków jest też genialnym napojem energetycznym. W wyraźny sposób dodaje nam siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

Zakwas, tak jak każdy probiotyk, należy pić systematycznie na czczo. Zacznij od 50 ml, żeby oswoić organizm z żywymi szczepami "dobrych bakterii”. Następnie można zwiększyć dawkę i spożywać nawet szklankę lub więcej dziennie.

Zakwas jest inną formą podania buraka, bo ileż można jeść tarte, duszone buraczki. Kiszonka będzie miała mnóstwo naturalnych dodatków pofermentacyjnych, czyli również bakterie kwasu mlekowego

- powiedział Mikołaj Bator.

Zakwas na żur

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka soku z kiszonych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżka stołowa soli

Przygotowanie:

Wymieszaj w słoju i zostaw na kilka dni pod przykryciem w kuchni. Zakwas już po dwóch dniach jest gotowy na to, aby dodać go do zupy. Ilość podana w przepisie wystarczy na 3 l wywaru.

Zakwas z buraków

Składniki:

  • 2 kg ekologicznych buraków
  • 4 litry przefiltrowanej wody
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 4-5 liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżki soli

Przygotowanie:

Pokrój buraki w grube plastry, układaj je warstwami przekładając czosnkiem i przyprawami. W ostudzonej wodzie rozpuść sól i zalej roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni, pływające warzywa dociążamy talerzykiem. Po tym czasie zakwas przecedź, przelej do wyparzonych butelek i trzymaj w lodówce.

Zakwas dodany do zupy genialnie podkreśli jej smak i kolor. Straci jednak swoje niebywałe działanie lecznicze oraz zmniejszy się jego wpływ na oczyszczanie krwi.

Droga po zdrowie przez kiszonki

Magdalena i Mikołaj poznali się, gdy pracowali w korporacji. Dziś tworzą szczęśliwą rodzinę i wspólnie prowadzą manufakturę produkującą naturalne kiszonki. Ich produkty są ekologiczne i nie zawierają sztucznych barwników czy konserwantów. Życie sprawiło, że przede wszystkim stawiają na zdrowie. Dlaczego? Dowiedz się tego z materiału:

"Rodzina siejąca zdrowy ferment", reporter: Alicja Myśliwiec 

Zobacz też:

Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu

Głąbik krakowski – zapomniane warzywo, które powoli wraca do łask

Kiszonki na zdrowie, czyli ogórkowa i kapusta według Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
102
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0