Cuddura - wielkanocny przepis z Sycylii Stefano Terrazzino

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Cuddura - wielkanocny przepis z Sycylii Stefano Terrazzino
Źródło: Jerzy Dudek
Cuddura to typowy sycylijski deser - ciasteczka z jajkiem, które przygotowywane są na różne sposoby. Tradycyjnie robi się je tydzień przed świętami wielkanocnymi. Sprawdź, jak przygotować to danie z przepisu Stefano Terrazzino

Cuddura - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka 00 - 1 kg,
    • cukier - 300 g,
      • smalec - 200 g
        • jajka - 4,
          • mleko - 180 g,
            • drożdże suche - 8 g,
              • pomarańcza i cytryna tarta,
                • jajka do dekoracji - 10.

                  Sposób przygotowania cuddury

                  1. Najpierw pozwól jajkom stwardnieć i pozwól im ostygnąć.
                    1. Przygotuj ciasto mieszając w misce 2 świeże jajka z mlekiem, mąką, cukrem, smalcem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj amoniak.
                      1. Wsyp trochę mąki na stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość około jednego centymetra. Wytnij go na dowolne kształty, a z resztek utwórz długie i wąskie paski.
                        1. Ułożyć jajko na twardo na środku herbatników i skrzyżować dwa paski, zwilżając krawędzie, które będą dobrze przylegały do herbatnika.
                          1. Posmaruj powierzchnię ubitym jajkiem i udekoruj kolorowymi patyczkami cukrowymi. Pieczemy w piekarniku w 200°C przez 20-25 minut.

                            Zobacz także:

                            Źródło: Stefano Terrazziono

                            Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości