Przepisy Darii Ładochy

Pasta jajeczna z awokado, bezmięsny żurek z wasabi i biała kiełbasa z gruszkami - sprawdź wielkanocne przepisy Darii Ładochy

Przepisy Darii Ładochy

Źródło:
Daria Ładocha
Nowoczesna Wielkanoc
Dzień Dobry TVNNowoczesna Wielkanoc

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania idealne na Wielkanoc. W jej przepisach znajdziesz pastę jajeczną z awokado, bezmięsny żurek z wasabi i białą kiełbasę w słodkim wydaniu - z gruszkami. Sprawdź, jak przygotować wielkanocne inspiracje z przepisów Darii Ładochy i ciesz się powiewem świeżości w swojej kuchni. 

Pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 awokado,
  • 2 x ogórek małosolny pokrojony w kosteczkę,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 1 łyżka prażonego sezamu,
  • 1 szalotka drobno posiekana,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • Sól i pieprz Prymat do smaku,
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Prymat.

Sposób przygotowania:

  1. 1Jajka zetrzyj na tarce.
  2. 2Połowę awokado pokrój w kosteczkę, drugą połowę w plasterki z skrop sokiem z limonki.
  3. 3Jajka, awokado, ogórka, szalotkę wymieszaj z majonezem i dopraw solą, czosnkiem staropolskim i pieprzem. 
  4. 4Dekoruj plasterkami awokado, sezamem i kolendrą.

Bezmięsny żurek z wasabi i puree z ziemniaków

Składniki:

  • 1 l wywaru z jarzyn,
  • 300 ml zakwasu żytniego na żurek,
  • 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach,
  • 2 łyżki chrzanu tartego,
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 duża cebula drobno posiekana,
  • 1 łyżka przyprawy do żurku i barszczu białego Prymat,
  • 1/2 łyżeczki soli Prymat,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1 łyżeczka pasty wasabi,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Składniki na puree:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego,
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka gęstej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. 1W garnku podgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek wraz z cebulą.
  2. 2Dodaj zakwas, wywar, chrzan, majeranek, przyprawę do żurku i wasabi.
  3. 3Na patelni obok podsmaż (bez tłuszczu tylko na wodzie z ogórków) ogórka kiszonego.
  4. 4Dodaj do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj.
  5. 5Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli.
  6. 6Następnie przygotuj puree z dodatkiem śmietany, szczypiorku, koperku i pietruszki.
  7. 7Cebulkę drobno posiekaną podsmaż na maśle i wymieszaj z puree.
  8. 8Podawaj żurek z dodatkiem ziemniaków.

Biała kiełbasa z pieczonymi gruszkami i migdałami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg cienkich białych kiełbasek,
  • 2 czerwone cebule,
  • 400 g młodych ziemniaków ze skórką,
  • 2 gruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól, pieprz Prymat,
  • świeże oregano,
  • świeży rozmaryn,
  • 50 g płatków migdałowych prażonych,
  • szczypta cynamonu Prymat,
  • szczypta papryki słodkiej mielonej Prymat,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie około 10 minut.
  2. 2Na patelni podgrzej miód z cynamonem, sokiem z pomarańczy i cytryny z dodatkiem masła. Dodaj gruszki pokrojone na połówki i obtocz marynatą z obu stron.
  3. 3Na patelni rozgrzej kolejną porcję masła i chwilę podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną na ćwiartki.
  4. 4Ziemniaki przekrój na połówki. Naczynie żaroodoporne wysmaruj pozostałą marynatą z cytrusów, dodaj kiełbaski, cebulę oraz ziemniaki.
  5. 5Całość dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką. Włóż gałązki rozmarynu.
  6. 6Piecz pod przykryciem około 15 minut a następnie ustaw opcję grill, dodaj płatki migdałowe i grilluj jeszcze 15 minut.
  7. 7Na koniec dodaj świeże oregano.

Zobacz także:

Źródło: Daria Ładocha

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

Pozostałe wiadomości