Materiał promocyjny

Pasta jajeczna z awokado, bezmięsny żurek z wasabi i biała kiełbasa z gruszkami - sprawdź wielkanocne przepisy Darii Ładochy

Nowoczesna Wielkanoc
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania idealne na Wielkanoc. W jej przepisach znajdziesz pastę jajeczną z awokado, bezmięsny żurek z wasabi i białą kiełbasę w słodkim wydaniu - z gruszkami. Sprawdź, jak przygotować wielkanocne inspiracje z przepisów Darii Ładochy i ciesz się powiewem świeżości w swojej kuchni. 

Pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
    • 1 awokado,
      • 2 x ogórek małosolny pokrojony w kosteczkę,
        • 1 łyżka posiekanej kolendry,
          • 1 łyżka prażonego sezamu,
            • 1 szalotka drobno posiekana,
              • 2 łyżki majonezu,
                • 1 łyżka jogurtu greckiego,
                  • łyżeczka soku z limonki,
                    • Sól i pieprz Prymat do smaku,
                      • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Prymat.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Jajka zetrzyj na tarce.
                          1. Połowę awokado pokrój w kosteczkę, drugą połowę w plasterki z skrop sokiem z limonki.
                            1. Jajka, awokado, ogórka, szalotkę wymieszaj z majonezem i dopraw solą, czosnkiem staropolskim i pieprzem. 
                              1. Dekoruj plasterkami awokado, sezamem i kolendrą.

                                Bezmięsny żurek z wasabi i puree z ziemniaków

                                Składniki:

                                • 1 l wywaru z jarzyn,
                                  • 300 ml zakwasu żytniego na żurek,
                                    • 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach,
                                      • 2 łyżki chrzanu tartego,
                                        • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
                                          • 1 duża cebula drobno posiekana,
                                            • 1 łyżka przyprawy do żurku i barszczu białego Prymat,
                                              • 1/2 łyżeczki soli Prymat,
                                                • świeżo mielony pieprz,
                                                  • 1 łyżeczka pasty wasabi,
                                                    • 1 łyżka masła klarowanego.

                                                      Składniki na puree:

                                                      • 500 g ziemniaków,
                                                        • 1 łyżka posiekanego koperku,
                                                          • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego,
                                                            • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
                                                              • 1 łyżka masła,
                                                                • 1 cebula,
                                                                  • 1 łyżka gęstej śmietany.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. W garnku podgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek wraz z cebulą.
                                                                      1. Dodaj zakwas, wywar, chrzan, majeranek, przyprawę do żurku i wasabi.
                                                                        1. Na patelni obok podsmaż (bez tłuszczu tylko na wodzie z ogórków) ogórka kiszonego.
                                                                          1. Dodaj do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj.
                                                                            1. Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli.
                                                                              1. Następnie przygotuj puree z dodatkiem śmietany, szczypiorku, koperku i pietruszki.
                                                                                1. Cebulkę drobno posiekaną podsmaż na maśle i wymieszaj z puree.
                                                                                  1. Podawaj żurek z dodatkiem ziemniaków.

                                                                                    Biała kiełbasa z pieczonymi gruszkami i migdałami - przepis krok po kroku

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 1 kg cienkich białych kiełbasek,
                                                                                      • 2 czerwone cebule,
                                                                                        • 400 g młodych ziemniaków ze skórką,
                                                                                          • 2 gruszki,
                                                                                            • 3 łyżki masła,
                                                                                              • sok z 1 pomarańczy,
                                                                                                • sok z 1 cytryny,
                                                                                                  • sól, pieprz Prymat,
                                                                                                    • świeże oregano,
                                                                                                      • świeży rozmaryn,
                                                                                                        • 50 g płatków migdałowych prażonych,
                                                                                                          • szczypta cynamonu Prymat,
                                                                                                            • szczypta papryki słodkiej mielonej Prymat,
                                                                                                              • 2 łyżki miodu.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Ziemniaki podgotuj w osolonej wodzie około 10 minut.
                                                                                                                  1. Na patelni podgrzej miód z cynamonem, sokiem z pomarańczy i cytryny z dodatkiem masła. Dodaj gruszki pokrojone na połówki i obtocz marynatą z obu stron.
                                                                                                                    1. Na patelni rozgrzej kolejną porcję masła i chwilę podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną na ćwiartki.
                                                                                                                      1. Ziemniaki przekrój na połówki. Naczynie żaroodoporne wysmaruj pozostałą marynatą z cytrusów, dodaj kiełbaski, cebulę oraz ziemniaki.
                                                                                                                        1. Całość dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką. Włóż gałązki rozmarynu.
                                                                                                                          1. Piecz pod przykryciem około 15 minut a następnie ustaw opcję grill, dodaj płatki migdałowe i grilluj jeszcze 15 minut.
                                                                                                                            1. Na koniec dodaj świeże oregano.

                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                              "Wyjątkowa Wielkanoc"
                                                                                                                              "Wyjątkowa Wielkanoc"

                                                                                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi

                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości