Jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Które są najzdrowsze?

Kathrin Ziegler/Getty Images
Kathrin Ziegler/Getty Images
Regularne jedzenie grzybów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prawie o połowę – czytamy w nowym badaniu opublikowanym w Advances in Nutrition. Odpowiada za to m.in. ergotioneina, czyli aminokwas o silnym działaniu przeciwutleniającym.

Polacy zazwyczaj jedzą grzyby późnym latem i jesienią. Natomiast wiosną często zapominamy o ich istnieniu i wolimy konsumować nowalijki. Okazuje się, że to błąd. Zdaniem naukowców wystarczy codziennie spożywać 18 gramów grzybów, by zmniejszyć o 45 proc. ryzyko zachorowania na raka. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "Advances in Nutrition".

Badanie: nowotwór a grzyby

Zespół naukowców najpierw przeanalizował 17 badań, które zostały przeprowadzone na ponad 19 tys. osobach, a następnie by potwierdzić tę tezę, wzięli pod lupę 18 niezależnych badań. Wniosek? Im więcej grzybów spożywamy, tym zmniejsza się ryzyko zachorowań na nowotwór.

- Wyniki te dostarczają ważnych dowodów na wykorzystywanie grzybów w profilaktyce przeciwnowotworowej – przyznał John Richie, profesor nauk o zdrowiu publicznym i farmakologii w Penn State Cancer Institute. - Związek między wyższym spożyciem grzybów a niższym ryzykiem zachorowania na raka, w szczególności raka piersi, może wskazywać na potencjalną rolę ochronną grzybów w diecie – dodał.

Grzyby - wartości odżywcze

Co więcej, w krajach azjatyckich od lat grzyby wykorzystywane są do produkcji leków. Badacze wyjaśniają, że zawierają witaminy, antyoksydanty i inne składniki odżywcze. Natomiast za przeciwnowotworowe działanie odpowiada przede wszystkim ergotioneina, czyli "aminokwas, który posiada silne działania przeciwutleniające i ochronne dla komórek". Najwięcej zawierają go grzyby shiitake, maitake i boczniaki .

Dlaczego jeszcze warto jeść grzyby? Zobacz wideo: Cała moc grzybów. Jakie właściwości mają?

Zobacz także:

Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

Zespół Ehlersa-Danlosa. Jakie są objawy i metody leczenia?

Po pandemii czeka nas endemia. Lekarze nie mają wątpliwości

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: dailymail.co.uk/ zdrowie.wprost.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości