Odporność zaczyna się w jelitach. Ekspert: "W tygodniu należy zjadać minimum 25-30 różnorodnych produktów roślinnych"

Bakterie żyjące w jelitach są kluczowe dla naszego zdrowia. Jelita są miejscem kontaktu organizmu ze światem zewnętrznym, więc leki oraz przetworzona żywność mają wpływ na ich kondycję. Jak wspomagać swoją odporność i zadbać o dietę, by sprzyjała rozwojowi dobrej flory bakteryjnej? Kilku rad udzielił nam Oskar Kaczmarek, specjalista w zakresie mikrobiotyki jelitowej i probiotykoterapii.

Odporność z jelit

Wyścielająca wnętrze naszego jelita śluzówka stanowi największą barierę pomiędzy światem zewnętrznym a wnętrzem naszego organizmu . Jej powierzchnia to ponad 32 metry kwadratowe, czyli jak średniej wielkości kawalerka. Każdego dnia eksponowana jest nie tylko na składniki odżywcze niezbędne nam do życia, ale też obciążona ogromną ilością obcych, często potencjalnie niebezpiecznych dla naszego ustroju elementów.

Nie bez powodu to właśnie tutaj mamy najbardziej rozbudowaną tkankę odpornościową. To tutaj zlokalizowane jest blisko 70 proc. komórek naszego układu odpornościowego. Co najciekawsze, to właśnie jelito pod względem aktywności odpornościowej odpowiada za odporność wszystkich naszych śluzówek, czyli infekcje pochwy, gardła czy ucha środkowego. Szczególnie nawracające praktycznie zawsze będą miały źródło w przewodzie pokarmowym

- wyjaśnia Oskar Kaczmarek, specjalista w zakresie mikrobiotyki jelitowej i probiotykoterapii.

Od początku życia mikroby jelitowe uczą nasz układ odpornościowy, trenują go i stymulują.

Bakterie jelitowe to podstawa, jak chcemy o odporność zadbać

- podkreśla rozmówca Dzień Dobry TVN.

Co jeść dla dobra jelit?

Zdaniem Oskara Kaczmarka, najważniejsze jest żywienie. Po pierwsze, musimy zadbać o jego różnorodność .

Na przestrzeni tygodnia powinniśmy zjadać minimum 25-30 różnorodnych produktów roślinnych. Jeśli idziemy w stronę 10-15, to jest masakra dla naszego mikrobiomu

- zaznacza ekspert.

W posiłkach nie powinno również zabraknąć produktów zbożowych z pełnego przemiału, pseudozbóż, naturalnych fermentowanych produktów, dobrych tłuszczów (tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek, siemię lniane, awokado, orzechy czy nasiona) oraz świeżych ziół i przypraw. Ważne są też wartościowe źródła białka, przede wszystkim ryby, jaja i białe mięso (preferowane jest białko roślinne).

Czego unikać? Żywności wysokoprzetworzonej, gotowych produktów, czerwonego mięsa, tłuszczów złej jakości oraz smażenia w głębokim tłuszczu.

W dobie pandemii należy też zadbać o odpowiednią suplementację witaminy D - to fundament dobrego działania układu odpornościowego.

Zobacz też:

Pierzga dobra na odporność. Dietetyk: "Doskonale dba też o skórę i włosy"

Wzmacniaj odporność kurkumą - naturalnym antybiotykiem. "Ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe"

Wzmocnij odporność, pij tran. Lekarz: "Potrzebujemy dobrych tłuszczów, żeby nasz organizm był zdrowy"

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości