Zgodnie z zaleceniami dietetyków to właśnie one powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Są nie tylko zdrowe i bogate w substancje odżywcze, ale także smaczne. Im bardziej różnorodne kombinacje będą trafiały na nasz talerz, tym lepiej. Co – naprawdę – daje jedzenie warzyw i owoców?
Widzowie pytają, eksperci odpowiadają. Wątpliwości związanych z koronawirusem nie ubywa, podobnie jak codziennych przypadków koronawirusa. Ile muszą czekać domownicy, żeby wykluczyć zakażenie? W naszym programie tłumaczył to dr Paweł Grzesiowski, ekspert Naczelnej Rady Lekarskiej ds. COVID-19.
Epidemia COVID-19 nie ustępuje, codziennie słyszymy o kolejnych przypadkach zachorowań. W związku z rozprzestrzenianiem się wirusa pojawia się coraz więcej wątpliwości, które w naszym programie starają się rozwiewać eksperci. Jedno z pytań dotyczy zakażenia w czasie ciąży.
Lekarze w czasie pandemii koronawirusa ograniczyli wizyty w swoich gabinetach, przechodząc na teleporady. Dr Ada Rozewicz przeciwstawia się takim praktykom. Po apelu, jaki napisała w swoich media społecznościowych, w którym zachęca lekarzy do personalnego kontaktu z pacjentami, podzieliła pracowników służby zdrowia na przeciwników i zwolenników takiego rozwiązania. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej misji i zagrożeniach wynikających z telefonicznego kontaktu pacjenta z lekarzem.
Substancje wzmacniające smak, poprawiające kolor oraz konserwujące dodawane są niemal do każdego produkty. Choć same w sobie nie są szkodliwe, to podczas zakupów lepiej wypierać te produkty, które ich nie zawierają. Dlaczego?
Naukowcy i firmy farmaceutyczne prześcigają się, by wynaleźć szczepionkę na COVID-19. Im bliżej są celu, tym częściej pojawia się pytanie: czy szczepionka ta na pewno jest bezpieczna. W naszym programie eksperci rozwiali wszelkie wątpliwości.
Obecnie odporność naszych organizmów jest niezwykle istotna. Ma to związek nie tylko z pandemią koronawirusa, ale również porą roku i niższą temperaturą. W związku z tym w cyklu "Buduj odporność z DDTVN" pokazujemy różne metody wpływające na wzmocnienie naszej odporności. Jedną z nich są bańki próżniowe lub ogniowe.
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Northumbria University w Newcastle wykazały, że pandemia koronawirusa negatywnie odbiła się na zdrowiu dziewięciu na dziesięć osób z zaburzeniami odżywiania. Czy w Polsce sytuacja wygląda podobnie? O tym opowiedziała nam psychodietetyk, Magdalena Błaszczyk.
Obowiązkowe szczepienia dzieci to podstawa. Jednak o ochronie zdrowia powinni pamiętać także dorośli. Jak się okazuje, niektóre choroby zakaźne u pełnoletnich pacjentów wywołują znacznie większe powikłania niż u maluchów. Ile razy powinniśmy szczepić się na pneumokoki? Na to pytanie odpowiedziała nam prof. dr hab. n. med. Aneta Nitch-Osuch, epidemiolog Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspert kampanii "Pneumokoki nie liczą lat. Zaszczepieni – zabezpieczeni".
Mięso to produkt, który budzi spore kontrowersje. Mimo że stanowi cenne źródło białka i substancji odżywczych, to może też prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jaka jest prawda o mięsie?
Mały Grześ urodził się z przełykiem zarośniętym na odcinku 7 cm. Jest to wada wrodzona, która występuje u jednego na cztery tysiące pacjentów. Na szczęście trafił do prof. Dariusza Patkowskiego, który specjalizuje się w leczeniu chorych pionierską i komfortową dla pacjenta metodą zwaną torakoskopią. Na czym polega ten zabieg?
W sobotę na antenie TVN o godzinie 17:25 premierę będzie miał najnowszy odcinek programu "MądrzeJEMY". Tym razem poświęcony będzie w całości mięsie. Ile powinniśmy jeść i jakie jest dla nas najzdrowsze?
Eksperci w sprawach koronawirusa wielokrotnie w wywiadach i komunikatach prasowych zapewniali, że na Covid-19 można zachorować tylko raz. Coraz więcej słyszy się jednak o przypadkach zakażeń wielokrotnych. Jedną z osób, która tego doświadczyła jest dr Beata Poprawa. Lekarka właśnie przeszła drugie starcie z patogenem.
W dobie pandemii koronawirusa wiele osób stara się gromadzić leki i urządzenia, które - w przypadku braku miejsc w szpitalach czy deficytu wolnych karetek - pomogą przejść chorobę w domowym zaciszu. Jednym z istotnych przyrządów jest pulsoksymetr. Co robić jeżeli wskazuje niedotlenienie organizmu?
Wiele osób nie myśli na co dzień o konieczności wykonywania podstawowych badań profilaktycznych. Trzeba jednak wiedzieć i o tym pamiętać, że tylko dzięki nim możliwe jest szybkie rozpoznanie schorzeń, które nieleczone mogą skutkować poważnymi konsekwencjami.
Joanna Górska trzy lata temu zachorowała na raka. Razem z partnerem, Robertem Szulcem postanowiła napisać książkę, ona swoją część, on swoją, bez konsultacji. Całość "Dziad. On silny, my silniejsi" przeczytali dopiero po wydaniu. Nam opowiedzieli, jak przez te lata wyglądała codzienność i wspólna walka o zdrowie.
Od kilku miesięcy coraz więcej osób w Polsce cierpi z powodu Covid-19, który objawia się m.in. problemami z oddychaniem. Co zatem robić w przypadku nasilających się duszności - zarówno podczas choroby, jak i po wyzdrowieniu? Dr Elżbieta Dudzińska podzieliła się z naszymi widzami wiedzą na ten temat.
330 dodatków do żywności jest dopuszczalnych w Polsce. Nie wszystkie są szkodliwe i nie wszystkich powinniśmy unikać. Czym więc kierować się przy wyborze produktu? To wyjaśniała nam Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, prowadząca program "MądrzeJEMY".
2,3 mln Polaków cierpi na cukrzycę, ale szacuje się, że ich rzeczywista liczba wynosi nawet 4 mln. Na całym świecie zmaga się z nią 425 milionów ludzi, a problem narasta także wśród dzieci i młodzieży. Jak rozpoznać tę chorobę? Jak wygląda sytuacja cukrzyków w czasie pandemii? O tym mówił w naszym programie dziennikarz Michał Figurski, prezes Fundacji Najsłodsi.
Trudności w oddychaniu są jednym z objawów COVID-19. Uczucie duszności i przewlekłe zmęczenie nie zawsze kończą się jednak wraz z wyzdrowieniem. Jak zmniejszyć wysiłek oddechowy? Z pomocą może przyjść kilka prostych ćwiczeń.
W Polsce trwa pandemia koronawirusa. Najświeższe dane Ministerstwa Zdrowia wskazują na zakażenie u kolejnych 24 051 osób. Jak rozpoznać objawy patogenu? Kiedy traci się węch i smak? Jak długo jesteśmy ich pozbawieni?
W cyklu "Buduj odporność z Dzień Dobry TVN" pokazujemy sprawdzone metody na wzmocnienie naszego zdrowia. Czym jest kit pszczeli i co dobrego daje nam propolis? O tym opowiedział farmaceuta Marcin Korczyk zwany także "Panem Tabletką".
W dobie pandemii koronawirusa i nieprzyjaznej jesiennej aury, wielu z nas zastanawia się, jak skutecznie wzmocnić swoją odporność. Z cennymi radami przychodzi Agnieszka Cegielska. W swojej najnowszej książce udowadnia, że droga do zdrowia wymaga cierpliwości i pokory.
W związku z rosnącą liczbą chorych na Covid-19 i brakiem lekarzy w szpitalach, wielu dyrektorów poprosiło o pomoc wolontariuszy. Na czym dokładnie polega ich wsparcie w czasie pandemii koronawirusa? Postanowiliśmy to sprawdzić.
W obecnych czasach produkty - zanim trafią na nasze talerze - potrafią przemierzyć cały świat. Nawet te typowo polskie, jak jabłka, pomidory czy miód. O tym, że warto kupować żywność „ze swojego podwórka” i sprawdzać na opakowaniu kraj pochodzenia przekonywała Katarzyna Bosacka, prowadząca program „MądrzeJEMY”.
Diana Niebylska cierpi na niezwykle rzadką chorobę – Dyzostozę Przynasadową Typu Jansena, która prowadzi do deformacji kości. W czerwcu widzowie poznali historię młodej pacjentki. Obecnie jest już po operacji, lecz czeka ją druga. Aby do niej doszło, Diana musi jeszcze zebrać ok. 623 780,55 zł.
Umięśniony brzuch to marzenie wielu kobiet i mężczyzn. Tymczasem, zdaniem specjalistki pracy z ciałem, Katariny Hellstrom, twardy i wciągnięty nie pozostawia wiele swobody na przepływ substancji odżywczych w organach, co znacznie im szkodzi. Jak jeszcze spięte mięśnie brzucha wpływają na pracę narządów wewnętrznych?
Piotr Duell miał źle wykonaną protezę - zęby gniły pod koronami przez 10 lat. W związku z tym cierpiał na zakażenie zatok, nosa, gardła oraz uszu i zmagał się z wielkim bólem. Po jednodniowym zabiegu wszczepienia implantów odzyskał uśmiech, którego nie pamiętał. O jego metamorfozie opowiadał Armando Lopes - stomatolog z Malo Clinic Warsaw.
Mimo że koronawirus towarzyszy nam od kilku miesięcy, nadal jest sporo wątpliwości związanych z patogenem. W naszym programie starają się je rozwiewać eksperci. Jedno z pytań dotyczyło przeprowadzenia testu.
Jajka to produkt, który większość z nas zawsze ma w swojej lodówce. Zazwyczaj sięgamy po nie, gdy przygotowujemy ciasto lub robimy jajecznicę. A to zdecydowanie za rzadko! Jajka nie tylko doskonale smakują, ale stanowią źródło cennych witamin i minerałów. Do tego – wbrew obiegowej opinii – wcale nie podnoszą cholesterolu!