Bagietka została wpisana na listę UNESCO. "Jest symbolem powszechnej dostępności"

Bagietka na liście UNESCO
Źródło: Dzień Dobry TVN
Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO
Francuska bagietka wpisana na listę UNESCO
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Francuska bagietka została wpisana na listę UNESCO. Wypieki pojawiły się w zestawieniu światowego dziedzictwa kulturowego. Dziennikarz i ekspert kulinarny Paweł Loroch opowiedział w Dzień Dobry TVN nieco więcej o tym symbolu francuskiego życia.

Bagietka na liście UNESCO

Okazuje się, że tak prosty wypiek jak bagietka ma wielką moc. Znalazła się na liście światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

- Jest dosyć ciekawym symbolem takiej powszechnej dostępności. Zwykle rozmaite elementy kultury są dość elitarne i zamknięte, dla tych których stać na tę kulturę - powiedział Paweł Loroch.

Bagietka paryska powinna ważyć ćwierć kilograma i być rozkosznie chrupiąca. Bułka ta już nie raz prezentowała się na różych konkursach, np. upieczono rekordową, ponad stu metrową. Ciekawe jest też to, że można ją przygotowywać na różne sposoby, na słodko z dżemami, czy na słono z serem, szynką, a nawet tuńczykiem.

Fenomen bagietki

Bagietkę je się w całej Europie, ale jest też popularna w Wietnamie. Tam kładzie się na nią na przykład piklowane warzywa. Paweł Loroch zdradził jak upiec idealną bułkę. Najlepiej rwać wyrobione ciasto i rozciągać nadając jej kształt na desce obsypanej mąką. Piecze się ją w kołnierzyku, czyli specjalnej foremce, dzięki czemu uzyska odpowiednie proporcje. Wzór na wierzchu tworzymy nacinając ciasto nożem.

- Cudowną cechą tego rodzaju pieczywa jest to, że nie potrzebujemy specjalistycznego, piekarniczego pieca. 200, 205 stopni to temperatura dla bagietki optymalna, ona wtedy wyrośnie pięknie - powiedział ekspert.

Paweł Loroch wyjawił też jedną wadę tego sławnego francuskiego przysmaku, bardzo krótko jest świeża. Mimo to bagietka nie miała konkurencji.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości