Przepisy kulinarne

Korzenne pyszności - przepisy na domowe racuchy, krem marchwiowo-pomarańczowy, indyka w sosie korzennym i tiramisu

Przepisy kulinarne

Źródło:
Sebastian Olma
Szlachetna kuchnia

Sezon jesienno-zimowy to świetny czas na wprowadzenie do dań większej ilości rozgrzewających i aromatycznych przypraw korzennych. Jak robić pyszne domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami, krem marchwiowo-pomarańczowy z grzankami na mleku kokosowym oraz indyka z dodatkami w sosie korzennym i tiramisu z piernikami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy w kuchni Dzień Dobry TVN.

Produkty, których używał Sebastian mają moc przyciągania dobra – część przychodu z ich sprzedaży Biedronka przekaże bowiem Szlachetnej Paczce, która każdego roku dociera ze wsparciem do tysięcy najbardziej potrzebujących z całego kraju. Kupując od 9.11 do 24.12 produkty Magnetic z logo Szlachetnej Paczki wspierasz najbardziej potrzebujących.

Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami
Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami - przepis Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami Źródło: Paweł Wodzyński

Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami - przepis

  • Mąka pszenna - 300 g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Drożdże świeże - 40 g
  • Sól - 1 łyżka
  • Mleko 500 ml
  • Jajko - 2 szt.
  • Pierniki magnetic mix - 0,5 kg
  • Świeży imbir - 100 g
  1. 1Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko urośnie.
  2. 2Dodaj resztę mleka, posiekane pierniki, tarty świeży imbir, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.
  3. 3Na patelni rozgrzewamy olej, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.
  • Jabłka - 3 szt.
  • Masło klarowane - 50g
  • Cynamon mielony - 1 łyżka
  • Cukier brązowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny do smaku
  • Cukier puder
  • Mięta do dekoracji
  1. 1Jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cynamonu i cukru brązowego.
  2. 2Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z cytryny.
  3. 3Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj smażone jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.

Krem marchwiowo-pomarańczowy z korzennymi grzankami na mleku kokosowym - przepis

Składniki:

  • Marchew zwykła - 2 pęczki
  • Imbir świeży - 50g
  • Nasiona kolendry - 1 łyżka
  • Koper włoski - 1 szt.
  • Mleko kokosowe - 1 l
  • Sok pomarańczowy - 1 l
  • Sól, cukier do smaku
  • Pierniki magnetic x 0,5 kg
  • Masło x 75g
  • Olej roślinny x 1 łyżka
  • Szczypiorek x 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. 1W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo, aż marchew zmięknie, następnie całość zalej mlekiem kokosowym, sokiem pomarańczowym i gotuj do miękkości.
  2. 2Gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.
  3. 3Pierniki Magnetic potnij na małe kawałki, na patelni rozpuść masło z małą ilością oleju, dodaj pocięte pierniki i lekko podsmaż, aż nabiorą rumianego koloru. Pierniki odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru masła.
  4. 4Do miski nalej porcję kremu, dodaj grzanki i posiekany szczypiorek.
Indyk duszony w sosie korzennym z suszonymi owocami, orzechami i jarmużem Źródło: Dzień Dobry TVN

Indyk duszony w sosie korzennym z suszonymi owocami, orzechami i jarmużem - przepis

Składniki:

  • Pierś indyka - 1 szt.
  • Sól, pieprz, tymianek po 1 łyżce
  • Olej do smażenia
  • Pierniki Magnetic - 0,3 kg
  • Suszone owoce (morela, żurawina, daktyle) po 100 g
  • Śmietana 30% - 0,5 l
  • Jarmuż - 200 g
  • Orzechy laskowe prażone - 100g

Sposób przygotowania:

  1. 1Pierś z indyka nasmaruj dokładnie solą, pieprzem i tymiankiem suszonym. Mięso obsmaż na oleju, aż nabierze złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni i przełóż na papierowy ręcznik.
  2. 2Na patelnię dodaj posiekane pierniki, suszone owoce i zimne masło. Smaż wszystko tak długo, aż owoce zmiękną, a pierniki nabiorą rumianego koloru.
  3. 3Na patelnie dolej śmietanę 30% i włóż mięso. Gdy sos lekko się podgotuje, przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika na 30 minut do temp. 160 st. C.
  4. 4Gdy mięso będzie gotowe, dodaj do niego listki jarmużu i podprażone orzechy laskowe.
  5. 5Całość podawaj bezpośrednio w naczyniu lub na talerzu porcjowo.
Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką
Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką Źródło: Paweł Wodzyński

Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką - przepis

Składniki:

  • Żółtka - 5 szt.
  • Cukier - 5 łyżek
  • W misce ubij na sztywno żółtka i cukier, masę odstaw do lodówki
  • Śmietanka kremówka - 500 ml
  • Ser mascarpone - 500 g
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • Cukier puder - 125 g
  • Kawa rozpuszczalna - 200 g
  • Biszkopty do tiramisu - 1 opak.
  • Pierniki Magnetic - 0,5 kg
  • Czekolada gorzka - 1 szt.

Sposób przygotowania:

  1. 1W misce ubij na sztywno żółtka i cukier, masę odstaw do lodówki.
  2. 2Do dużej miski dodaj śmietankę kremówkę, mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder. Ubijaj, aż śmietanka i mascarpone całkowicie się połączą i uzyskają konsystencję gęstej ubitej śmietany.
  3. 3Wlej kawę do płytkiego naczynia. Zanurz kilka biszkoptów naraz, obracając przez kilka sekund, aż będą ładnie nasączone, ale nie rozmokłe.
  4. 4Ułóż je warstwami w naczyniu, aż wykorzystasz połowę biszkoptów, a następnie rozprowadź na połowie kremowej mieszanki.
  5. 5Do naczynia dodaj posiekane pierniki i przykryj je drugą warstwą kremu, następnie znów ułóż biszkopty i porcję kremu. Na sam wierzch dodaj posiekane pierniki i tartą czekoladę.
  6. 6Przykryć i schłodzić przez kilka godzin lub całą noc. W lodówce wytrzyma do dwóch dni.
  7. 7Przed podaniem oprószyć kakao i zetrzeć pozostałą część czekolady.

Zobacz także:

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

Pozostałe wiadomości