Materiał promocyjny

Korzenne pyszności - przepisy na domowe racuchy, krem marchwiowo-pomarańczowy, indyka w sosie korzennym i tiramisu

Szlachetna kuchnia
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon jesienno-zimowy to świetny czas na wprowadzenie do dań większej ilości rozgrzewających i aromatycznych przypraw korzennych. Jak robić pyszne domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami, krem marchwiowo-pomarańczowy z grzankami na mleku kokosowym oraz indyka z dodatkami w sosie korzennym i tiramisu z piernikami? Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy w kuchni Dzień Dobry TVN.

Produkty, których używał Sebastian mają moc przyciągania dobra – część przychodu z ich sprzedaży Biedronka przekaże bowiem Szlachetnej Paczce, która każdego roku dociera ze wsparciem do tysięcy najbardziej potrzebujących z całego kraju. Kupując od 9.11 do 24.12 produkty Magnetic z logo Szlachetnej Paczki wspierasz najbardziej potrzebujących.

Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami
Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami - przepis
Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami
Źródło: Paweł Wodzyński

Domowe racuchy z korzennymi piernikami, imbirem i jabłkami - przepis

  • Mąka pszenna - 300 g
    • Cukier - 1 łyżka
      • Drożdże świeże - 40 g
        • Sól - 1 łyżka
          • Mleko 500 ml
            • Jajko - 2 szt.
              • Pierniki magnetic mix - 0,5 kg
                • Świeży imbir - 100 g
                  1. Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Mleko lekko zagrzej i wlej połowę do wgłębienia z drożdżami, całość lekko zamieszaj ręką i przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, aż ciasto lekko urośnie.
                    1. Dodaj resztę mleka, posiekane pierniki, tarty świeży imbir, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto znacznie urośnie.
                      1. Na patelni rozgrzewamy olej, na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy z dwóch stron, aż racuchy będą miały złotobrązowy kolor.
                        • Jabłka - 3 szt.
                          • Masło klarowane - 50g
                            • Cynamon mielony - 1 łyżka
                              • Cukier brązowy - 1 łyżka
                                • Sok z cytryny do smaku
                                  • Cukier puder
                                    • Mięta do dekoracji
                                      1. Jabłka dokładnie umyj, obierz i potnij na ósemki. Podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem cynamonu i cukru brązowego.
                                        1. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, skrop je sokiem z cytryny.
                                          1. Na talerzu ułóż porcję usmażonych racuchów, następnie dodaj smażone jabłka i posyp wszystko cukrem pudrem.

                                            Krem marchwiowo-pomarańczowy z korzennymi grzankami na mleku kokosowym - przepis

                                            Składniki:

                                            • Marchew zwykła - 2 pęczki
                                              • Imbir świeży - 50g
                                                • Nasiona kolendry - 1 łyżka
                                                  • Koper włoski - 1 szt.
                                                    • Mleko kokosowe - 1 l
                                                      • Sok pomarańczowy - 1 l
                                                        • Sól, cukier do smaku
                                                          • Pierniki magnetic x 0,5 kg
                                                            • Masło x 75g
                                                              • Olej roślinny x 1 łyżka
                                                                • Szczypiorek x 1 pęczek

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo, aż marchew zmięknie, następnie całość zalej mlekiem kokosowym, sokiem pomarańczowym i gotuj do miękkości.
                                                                    1. Gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.
                                                                      1. Pierniki Magnetic potnij na małe kawałki, na patelni rozpuść masło z małą ilością oleju, dodaj pocięte pierniki i lekko podsmaż, aż nabiorą rumianego koloru. Pierniki odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru masła.
                                                                        1. Do miski nalej porcję kremu, dodaj grzanki i posiekany szczypiorek.
                                                                          Indyk duszony w sosie korzennym z suszonymi owocami, orzechami i jarmużem
                                                                          Indyk duszony w sosie korzennym z suszonymi owocami, orzechami i jarmużem
                                                                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                          Indyk duszony w sosie korzennym z suszonymi owocami, orzechami i jarmużem - przepis

                                                                          Składniki:

                                                                          • Pierś indyka - 1 szt.
                                                                            • Sól, pieprz, tymianek po 1 łyżce
                                                                              • Olej do smażenia
                                                                                • Pierniki Magnetic - 0,3 kg
                                                                                  • Suszone owoce (morela, żurawina, daktyle) po 100 g
                                                                                    • Śmietana 30% - 0,5 l
                                                                                      • Jarmuż - 200 g
                                                                                        • Orzechy laskowe prażone - 100g

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Pierś z indyka nasmaruj dokładnie solą, pieprzem i tymiankiem suszonym. Mięso obsmaż na oleju, aż nabierze złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni i przełóż na papierowy ręcznik.
                                                                                            1. Na patelnię dodaj posiekane pierniki, suszone owoce i zimne masło. Smaż wszystko tak długo, aż owoce zmiękną, a pierniki nabiorą rumianego koloru.
                                                                                              1. Na patelnie dolej śmietanę 30% i włóż mięso. Gdy sos lekko się podgotuje, przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika na 30 minut do temp. 160 st. C.
                                                                                                1. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj do niego listki jarmużu i podprażone orzechy laskowe.
                                                                                                  1. Całość podawaj bezpośrednio w naczyniu lub na talerzu porcjowo.
                                                                                                    Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką
                                                                                                    Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką
                                                                                                    Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką
                                                                                                    Źródło: Paweł Wodzyński

                                                                                                    Tiramisu z korzennymi piernikami i gruszką - przepis

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • Żółtka - 5 szt.
                                                                                                      • Cukier - 5 łyżek
                                                                                                        • W misce ubij na sztywno żółtka i cukier, masę odstaw do lodówki
                                                                                                          • Śmietanka kremówka - 500 ml
                                                                                                            • Ser mascarpone - 500 g
                                                                                                              • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
                                                                                                                • Cukier puder - 125 g
                                                                                                                  • Kawa rozpuszczalna - 200 g
                                                                                                                    • Biszkopty do tiramisu - 1 opak.
                                                                                                                      • Pierniki Magnetic - 0,5 kg
                                                                                                                        • Czekolada gorzka - 1 szt.

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          1. W misce ubij na sztywno żółtka i cukier, masę odstaw do lodówki.
                                                                                                                            1. Do dużej miski dodaj śmietankę kremówkę, mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder. Ubijaj, aż śmietanka i mascarpone całkowicie się połączą i uzyskają konsystencję gęstej ubitej śmietany.
                                                                                                                              1. Wlej kawę do płytkiego naczynia. Zanurz kilka biszkoptów naraz, obracając przez kilka sekund, aż będą ładnie nasączone, ale nie rozmokłe.
                                                                                                                                1. Ułóż je warstwami w naczyniu, aż wykorzystasz połowę biszkoptów, a następnie rozprowadź na połowie kremowej mieszanki.
                                                                                                                                  1. Do naczynia dodaj posiekane pierniki i przykryj je drugą warstwą kremu, następnie znów ułóż biszkopty i porcję kremu. Na sam wierzch dodaj posiekane pierniki i tartą czekoladę.
                                                                                                                                    1. Przykryć i schłodzić przez kilka godzin lub całą noc. W lodówce wytrzyma do dwóch dni.
                                                                                                                                      1. Przed podaniem oprószyć kakao i zetrzeć pozostałą część czekolady.

                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                                                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości