Przepisy kulinarne

Zupa cebulowa – doskonałe remedium na pluchę i zimno. Poznaj jej historię i sprawdź najlepsze przepisy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Zupa cebulowa

Bazą dla zupy cebulowej może być wywar mięsny, mięsno-warzywny lub z samych warzyw. Często podawana jest z serem topionym lub warstwą startego żółtego sera. Z zupą cebulową doskonale komponują się różnego typu grzanki. Sprawdź, jak ją przygotować i cieszyć się pysznym i gorącym daniem w zimne dni.

Zupa cebulowa przygotowana może zostać na wiele sposobów. To doskonała potrawa na zimne i deszczowe dni, rozgrzewa i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Zupa cebulowa krem to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. W wersji dla dzieci możemy zrezygnować z wina, jeśli przygotowujemy posiłek na wieczór we dwoje, możemy użyć np. brandy. Niżej krótka historia, a jeszcze niżej - przepisy.

Historia zupy cebulowej - jak powstało to danie?

Zupa cebulowa to francuskie danie, które ma bogatą historię, a nawet dwie. Obie odnoszą się do króla Ludwika XV, który uwielbiał dogadzać sobie nie tylko partnerkami, ale również jedzeniem. Aby umiejscowić w czasie prawdopodobne powstanie tego dania, warto przypomnieć sobie, kiedy ów król żył. Urodził się on 15 lutego 1710 roku, a zmarł 10 maja 1774 roku w wieku 64 lat.

Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Zgodnie z pierwszą legendą, król powróciwszy z polowania zastał niemal pustą spiżarnię. Znajdowały się w niej jedynie cebule, szampan i masło. Z tychże składników przyrządzić miał on pierwszą zupę cebulową, która posmakowała zarówno jemu, jak i całemu dworowi. Według drugiej legendy danie to powstało za czasów panowania króla Ludwika XV, jednak w mieście Chalons-en-Champagne, a konkretnie w zajeździe Pomme d'Or. To tu Nicolas Appert, który wymyślił proces konserwacji żywności w puszkach, przygotować miał zupę cebulową dla Stanisława Leszczyńskiego. Zachwycony smakiem były król miał wybiec półnago do kuchni, prosząc o przepis na zupę, gdyż aż tak mu posmakowała.

Według francuskich przekonań, zupa ta nie tylko jest smaczna, ale przede wszystkim jest daniem, który ma łagodzić skutki kaca. Niezależnie od tego, czy na rodzinny obiad, czy po długich imprezach, warto zjeść rozgrzewającą zupę cebulową. Zwłaszcza jesienią i zimą.

Tradycyjna zupa cebulowa na winie - przepis krok po kroku

Przepisów na zupę cebulową jest wiele i każdy smakosz może znaleźć coś dla siebie. Podstawą jest oczywiście odpowiednia ilość cebuli, na 6 porcji jest to około 1 kg warzywa.

Składniki:

  • cebula - 1kg,
  • masło - 20 g,
  • oliwa - 20 g,
  • białe wytrawne wino - 250 ml,
  • bulion mięsny - 1l,
  • bagietka,
  • ząbek czosnku,
  • 150 g sera.

Sposób przygotowania:

  1. 1Cebulę należy pokroić na piórka i podsmażyć w rondelku lub na patelni przez około 30 minut. Do tego celu używamy połączenia masła z oliwą. Cebulę musimy skarmelizować, dlatego możemy dodać łyżkę cukru. Powinna uzyskać jasno brązowy kolor.
  2. 2Kolejnym krokiem w sporządzeniu zupy cebulowej jest dodanie wina i ewentualnych przypraw (tymianek, zmiażdżony czosnek). Kiedy wino odparuje, należy dolać przygotowany wywar (bulion). Całość gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy solą, pieprzem, możemy także dolać odrobinę brandy.
  3. 3Ostatnim etapem jest przygotowanie grzanek i zapieczenie zupy. Grzanki możemy sporządzić z bagietki, delikatnie opiec w piekarniku, natrzeć czosnkiem.
  4. 4Gotowe grzanki układamy na zupie nalanej w żaroodporne miseczki, posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się roztopi. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 200 stopni. Najlepiej użyć sera typu gruyère, ale możemy zastosować także inny twardy ser lub mozzarellę.

Zupa cebulowa na winie ma niepowtarzalny smak i doskonale rozgrzewa w zimne dni. Podawana z grzankami i serem to najbardziej popularna wersja tego dania.

Zupa cebulowa z serkiem topionym - przepis krok po kroku

Szybka zupa cebulowa to też ta, do sporządzenia której użyjemy serków topionych. Taka zupa ma wyjątkowo delikatną i aksamitną konsystencję i doskonały smak. Jest też banalnie prosta do przygotowania, dlatego stanowi ciekawą propozycję obiadową. Jest to zupa cebulowa bez wina, co oznacza, że spokojnie mogą się nią raczyć wszyscy domownicy. W co musimy się zaopatrzyć, by powstała dobra zupa cebulowa z serem topionym?

Składniki:

  • 6 białych cebul,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 marchewki i 2 pietruszki,
  • kawałek selera i pora,
  • 2 serki topione,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło, oliwę,
  • sól, pieprz,
  • bagietkę, jeśli chcemy podać zupę z grzankami,
  • 1 łyżeczkę tymianku i pół łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. 1Z włoszczyzny gotujemy wywar, a pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na patelni, doprawiając kurkumą, tymiankiem, solą i pieprzem.
  2. 2Z bulionu usuwamy pora i selera, zostawiamy marchew i pietruszkę, wrzucamy cebulę.
  3. 3Dodajemy serki pokrojone w kostkę. Gotujemy, aż serki zmiękną.
  4. 4Następnie zupę blendujemy na krem, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  5. 5Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Fot. Richard Villalonundefined undefined/ Getty Images

Pozostałe wiadomości