Materiał promocyjny

Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny w wykonaniu Piotra Kucharskiego

Rybna uczta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z rybą, które sprawdzą się idealnie dla całej rodziny. Sprawdź, jak zrobić tajską zupę z rybą, mintaja na parze z risotto i fishburgery. Smacznego!

Tajska zupa z rybą - przepis krok po kroku

Tajska zupa z rybą
Tajska zupa z rybą

Składniki:

  • łyżka oleju rzepakowego
    • 2 ząbki czosnku
      • papryczka chili
        • 2 cm imbiru
          • łodyga trawy cytrynowej
            • 2 łyżki czerwonej Tajskiej pasty curry
              • 750 ml bulionu drobiowego
                • mała puszka (160 ml) mleczka kokosowego
                  • 100 g makaronu ryżowego
                    • sok z jednej limonki
                      • łyżeczka cukru
                        • 1/2 łyżeczki sosu rybnego
                          • sos słodko pikantny chili
                            • 4 filety z mintaja Frosta
                              • 4 łyżki oleju
                                • papryczka chili
                                  • świeża kolendra

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek, papryczkę chili i imbir.
                                      1. Dodaj rozgniecioną trawę cytrynową i pastę curry. Podsmaż jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion i mleczko kokosowe.
                                        1. Gotuj około 15 minut. Dodaj makaron ryżowy i gotuj kilka minut. Dopraw sokiem z limonki, sosem rybnym, sosem słodko pikantnym.
                                          1. Filety z mintaja obsmaż na patelni po 2 minuty z każdej strony.
                                            1. W rondelku podgrzej bardzo mocno olej. Dodaj posiekaną papryczkę chili.
                                              1. Filety rybne ułóż na zupie w miseczkach i polej gorącym olejem. Posyp świeżą kolendrą.

                                                Mintaj na parze z risotto - przepis kok po kroku

                                                Mintaj na parze z risotto
                                                Mintaj na parze z risotto

                                                Składniki:

                                                • 4 filety z mintaja Frosta
                                                  • duży pomidor bawole serce
                                                    • sól i pieprz
                                                      • pęczek bazylii
                                                        • oliwa z oliwek
                                                          • cebula, obrana i pokrojona
                                                            • oliwa z oliwek
                                                              • 250 g ryżu do risotto
                                                                • kieliszek białego wytrawnego wina
                                                                  • 1 l bulionu drobiowego
                                                                    • sól i pieprz
                                                                      • 4 łyżki masła
                                                                        • 4 łyżki pesto

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          1. Z pomidora wykrój cztery grube plastry. Przypraw solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.
                                                                            1. Na każdym pomidorze ułóż filet z mintaja. Również przypraw solą i pieprzem oraz bazylią.
                                                                              1. Całość skrop oliwą z oliwek i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Wstaw do piekarnika i gotuj 12 minut.
                                                                                1. W tym czasie przygotuj risotto. Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, podsmaż. Wsyp na patelnię ryż, podsmaż, aż będzie szklisty.
                                                                                  1. Wlej kieliszek wina, wymieszaj, zmniejsz płomień. Gdy ryż wchłonie wino, podlej chochelką bulion.
                                                                                    1. Dolewaj porcjami bulion za każdym razem, gdy ryż wchłonie nadmiar płynu. Risotto przypraw pieprzem.
                                                                                      1. Przed końcem dodaj pesto i garść posiekanych liści bazylii.
                                                                                        1. Zdejmij patelnię z kuchenki, dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
                                                                                          1. Risotto rozłóż na talerze, na górę ułóż rybę z pomidorem. Całość polej oliwą z oliwek.

                                                                                            Fishburgery - przepis krok po kroku

                                                                                            Fishburgery
                                                                                            Fishburgery

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • bułki
                                                                                              • zasmażka
                                                                                                • 40 g mąki pszennej typ 750
                                                                                                  • 200 ml wody

                                                                                                    Składniki na ciasto:

                                                                                                    • 580 g mąki pszennej typ 750
                                                                                                      • 60 g cukru
                                                                                                        • 12 g soli
                                                                                                          • 10 g mleka w proszku
                                                                                                            • 20 g świeżych drożdży
                                                                                                              • 260 ml mleka
                                                                                                                • jajko
                                                                                                                  • 2 żółtka

                                                                                                                    Składniki na zasmażkę:

                                                                                                                    • 50 g masła
                                                                                                                      • żółtko
                                                                                                                        • łyżka mleka
                                                                                                                          • 8 filetów z mintaja Frosta
                                                                                                                            • sól i pieprz
                                                                                                                              • 4 łyżki jogurtu greckiego
                                                                                                                                • łyżka musztardy francuskiej
                                                                                                                                  • pęczek koperku
                                                                                                                                    • 3-4 ogórki konserwowe
                                                                                                                                      • papryczka chili
                                                                                                                                        • 2 małe sałaty rzymskie

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          1. Mąkę i wodę wymieszaj na patelni i zagotuj aż zgęstnieje. Przełóż do miseczki i wystudź.
                                                                                                                                            1. Resztę składników razem z przestudzoną zasmażką przełóż do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast.
                                                                                                                                              1. Wyrabiaj na wolnych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie dodaj 50 g masła i dalej wyrabiaj przez 3 minuty na szybszych obrotach.
                                                                                                                                                1. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski. Przykryj odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
                                                                                                                                                  1. Następnie ciasto podziel na 12 równych części, uformuj kule i ułóż na blaszce do pieczenia w miarę blisko siebie, aby bułki się połączyły podczas pieczenia.
                                                                                                                                                    1. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Rozgrzej piekarnik do 200º C.
                                                                                                                                                      1. Bułki posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz około 20-22 minut w rozgrzanym piekarniku.
                                                                                                                                                        1. W tym czasie ułóż rybę na blaszce i przypraw solą i pieprzem.
                                                                                                                                                          1. Przygotuj sos. Wymieszaj musztardę z jogurtem, posiekanym koperkiem, pokrojonymi ogórkami i papryczką chili.

                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                            Materiał promocyjny
                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana