Dalsza część artykułu poniżej
Kebab - co to tak naprawdę jest?
W Polsce słowo kebab najczęściej odnosi się do "döner kebap", co w języku tureckim oznacza "obracające się pieczone mięso". Podstawą tego dania jest odpowiednio doprawione mięso baranie skrawane z pionowego, obracającego się rożna, podawane z surówką i/lub pokrojonymi warzywami, owczym serem i sosem o wybranym poziomie ostrości. W polskich wersjach kebabów zamiast baraniny, częściej jest wołowina lub kurczak i zwykle nie ma owczego sera. Jeśli restauracja/punkt gastronomiczny prowadzona jest przez muzułmanów, nie będzie tam wieprzowiny, co wynika z Halalu. Kebab podawany jest w picie, macy, tortilli lub bułce. Wersja wegetariańska najczęściej wypełniona jest falafelem, czyli aromatycznymi kotlecikami z ciecierzycy.
W Niemczech, które stały się europejską stolicą kebaba, najczęściej jest nim döner (w języku tureckim „obracający się”). Odmiana w placku lawasz to dürüm döner (zawinięty döner). Popularne są również turecka pizza (Türkische Pizza) i jufka, czyli kebab z mięsa drobiowego.
W krajach arabskich, Izraelu, Iranie i Armenii słowo kebab oznacza często nie "döner kebap", lecz "şiş kebap" (w języku tureckim "pieczone mięso na szpikulcu"), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Takie nazewnictwo stosowane jest więc czasem również w Polsce, w barach szybkiej obsługi prowadzonych przez Arabów, Turków lub Persów.
Kiedy kebab pojawił się w Europie?
Tradycja przygotowywania kebaba liczy najprawdopodobniej ponad tysiąc lat, ale w Europie pojawił się na przełomie lat 60. i 70. ubiegłego wieku. Mówi się, że pierwszy lokal z kebabem powstał w Berlinie lub w Londynie, ale silną pozycję i długą historię ma również Kebab Sopocki, który działa od 1970 roku. Kebab szybko zyskał popularność i stał się fast foodem, szybkim jedzeniem ulicznym. Szacuje się, że w jednej trzeciej polskich lokali gastronomicznych można znaleźć w ofercie kebab lub danie, które jest nim inspirowane. Budki z kebabem na stałe wpisały się w krajobraz polskich miast i miasteczek, a to, co można tam zjeść, jest ulubionym, szybkim posiłkiem wielu Polaków.
Domowy kebab i falafel - przepisy
- Turecki kebab z mięsa mielonego
- Domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty
- Domowy kebab w picie z kurczakiem, wołowiną i na ostro - przepisy
- Dowiedz się, jak najlepiej przygotować shish kebab i jakich przypraw do niego dodać
- Falafele z ciecierzycy, soczewicy lub z bobu – wybierz swoją ulubioną wersję
- Kebabowa karkówka - przepis Szymona Czerwińskiego
- Kebab z kurczaka według przepisu Macieja Regulskiego
- Sprawdź, jak przyrządzić mięso na kebab
- Domowy kebab według Andrzeja Andrzejczaka
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm