Światowy Dzień Kebaba - najpyszniejsze przepisy i trochę ciekawostek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy domowy kebab
Najlepszy domowy kebab
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
14 lipca obchodzimy Światowy Dzień Kebaba. Kebab to nazwa aż dwudziestu różnych potraw, więc trudno o doprecyzowanie, co dokładnie nim jest. Pewne jest, że pochodzi z Turcji i stał się jednym z najpopularniejszych posiłków w wielu europejskich krajach i nie tylko. Poznaj historię kebaba i przepisy na jego pyszne, domowe wersje.

Kebab - co to tak naprawdę jest?

W Polsce słowo kebab najczęściej odnosi się do "döner kebap", co w języku tureckim oznacza "obracające się pieczone mięso". Podstawą tego dania jest odpowiednio doprawione mięso baranie skrawane z pionowego, obracającego się rożna, podawane z surówką i/lub pokrojonymi warzywami, owczym serem i sosem o wybranym poziomie ostrości. W polskich wersjach kebabów zamiast baraniny, częściej jest wołowina lub kurczak i zwykle nie ma owczego sera. Jeśli restauracja/punkt gastronomiczny prowadzona jest przez muzułmanów, nie będzie tam wieprzowiny, co wynika z Halalu. Kebab podawany jest w picie, macy, tortilli lub bułce. Wersja wegetariańska najczęściej wypełniona jest falafelem, czyli aromatycznymi kotlecikami z ciecierzycy.

W Niemczech, które stały się europejską stolicą kebaba, najczęściej jest nim döner (w języku tureckim „obracający się”). Odmiana w placku lawasz to dürüm döner (zawinięty döner). Popularne są również turecka pizza (Türkische Pizza) i jufka, czyli kebab z mięsa drobiowego.

W krajach arabskich, Izraelu, Iranie i Armenii słowo kebab oznacza często nie "döner kebap", lecz "şiş kebap" (w języku tureckim "pieczone mięso na szpikulcu"), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Takie nazewnictwo stosowane jest więc czasem również w Polsce, w barach szybkiej obsługi prowadzonych przez Arabów, Turków lub Persów.

Kiedy kebab pojawił się w Europie?

Tradycja przygotowywania kebaba liczy najprawdopodobniej ponad tysiąc lat, ale w Europie pojawił się na przełomie lat 60. i 70. ubiegłego wieku. Mówi się, że pierwszy lokal z kebabem powstał w Berlinie lub w Londynie, ale silną pozycję i długą historię ma również Kebab Sopocki, który działa od 1970 roku. Kebab szybko zyskał popularność i stał się fast foodem, szybkim jedzeniem ulicznym. Szacuje się, że w jednej trzeciej polskich lokali gastronomicznych można znaleźć w ofercie kebab lub danie, które jest nim inspirowane. Budki z kebabem na stałe wpisały się w krajobraz polskich miast i miasteczek, a to, co można tam zjeść, jest ulubionym, szybkim posiłkiem wielu Polaków.

Domowy kebab i falafel - przepisy

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana