Przepisy kulinarne

Domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty - przepis Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Jasiek Kuroń
Kebab z sałatką z młodej kapusty

Kebab jest jednym z najczęściej jadanych dań na wynos w Polsce. Jednak w wersji domowej również może cieszyć podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń pokazał, jak zrobić domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty. Sprawdź, jak przygotować to danie.

Domowy kebab z sałatką coleslaw z młodej kapusty - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski,
  • płaska łyżka mielonego kuminu,
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki,
  • płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka,
  • 1 marchewka pokrojona w pół plastry,
  • ½ czerwonej papryki pokrojona w paski,
  • 1 łodyga selera naciowego posiekana,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego,
  • łyżka srirachy,
  • łyżka majonezu,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • ½ główki młodej kapusty startej lub posiekanej,
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach,
  • średnia cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • starty żółty ser,
  • 4 tortille.

Sposób przygotowania domowego kebabu z sałatką coleslaw z młodej kapusty

  1. 1Kurczaka zamarynuj w kuminie, wędzonej papryce, czosnku, tymianku i soli. Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
  2. 2Na rozgrzanym oleju usmaż mięso do skarmelizowania. Dodaj cebulę i marchewkę, smaż mieszając przez 4 minuty. Dodaj paprykę i selera naciowego, podlej 100 ml wody i duś całość do odparowania wilgoci. Dopraw solą, masłem orzechowym, srirachą, majonezem, kolendrą i papryką. Całość dobre wymieszaj.
  3. 3W misce wymieszaj kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaj sól, wymieszaj i ugnieć w dłoniach wszystkie warzywa, odstaw na 15 minut. Dodaj majonez, pieprz i natkę pietruszki. Całość sałatki dobrze wymieszaj.
  4. 4Na tortille wyłóż trochę sosu z kurczakiem, sałatki coleslaw i startego żółtego sera. Możesz dodać ekstra sosu – majonezu, ketchupu, jogurtu itp.
  5. 5Zawiń tortillę i obsmaż z każdej strony.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

Pozostałe wiadomości