Pasztet wegański – tradycja w wersji fit

Pasztet w naczyniu żaroodpornym
Sarsmis/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Pasztet to potrawa, która gości na stołach w czasie świąt i innych przyjęć okolicznościowych. Podobnie jak w przypadku wielu specjałów polskiej kuchni, podstawowym składnikiem tego dania jest mięso. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się doskonałym smakiem pasztetu!

Pasztet wegański to zdrowsza, ale równie smaczna alternatywa tradycyjnej potrawy. Jest to przysmak dla osób, które wykluczyły mięso ze swojej diety, jak również dla wszystkich miłośników warzyw. Wegańskie przepisy na pasztet bazują na zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktach. Wśród nich są między innymi fasola, cukinia, ciecierzyca, soczewica i kasza jaglana. Sprawdź, jak przyrządzić ten popularny przysmak w wersji fit.

Pasztet wegański – zdrowsza alternatywa tradycyjnej potrawy

Jest to klasyczne danie kuchni roślinnej, które przekonało niejedną osobę do zmiany sposobu odżywiania. Pasztet wegański, bo o nim mowa, występuje w wielu wariantach, a przepisy można urozmaicać zgodnie z indywidualnymi upodobaniami. Suszone pomidory, pieczarki, oliwki, bogactwo ziół – to tylko niektóre propozycje dodatków. Mimo braku mięsa, warzywny przysmak może być sycącą, pełnowartościową i bogatą w białko potrawą. Soczewica, soja i ciecierzyca, które wybierane są jako baza dla pasztetu wegańskiego, to cenne źródła białka roślinnego.

Pasztet wegański można przyrządzać na różne sposoby. Przepisy na to wyśmienite danie nie są skomplikowane, a przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne. Gospodynie domowe i blogerki kulinarne radzą, aby pasztety wegańskie z ciecierzycy, soczewicy, fasoli lub cukinii podawać na ciepło z dowolnym sosem, jeść jako dodatek do kanapek albo jako zimne danie z chrzanem lub musztardą. Potrawy robione według wegańskich receptur zawierają mniej kalorii niż ich mięsne odpowiedniki.

Pasztet z soczewicy – wegański hit

Soczewica to obowiązkowy produkt w zdrowej kuchni. Wegański pasztet z wykorzystaniem tego warzywa będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki (na dużą blachę 40 × 24 cm):

  • 4 szklanki (ok. 1 kg) ugotowanej zielonej soczewicy,
    • 2 szklanki ugotowanej zimnej kaszy jaglanej,
      • 200 ml oleju,
        • 20 suszonych śliwek,
          • 3 cebule,
            • 4–6 łyżek sosu sojowego,
              • 4 liście laurowe,
                • 1,5 łyżeczki majeranku,
                  • 1 łyżeczka cząbru,
                    • szczypta gałki muszkatołowej,
                      • sól i czarny pieprz według uznania,
                        • olej do smażenia.

                          Przygotowanie:

                          1. Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę do miękkości (użyj do tego dwóch oddzielnych garnków).
                            1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju wraz z liśćmi laurowymi. Gdy cebula się zeszkli, dodaj majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
                              1. Wszystkie składniki oprócz śliwek (kasza, soczewica, cebula, olej, przyprawy) zblenduj na jednolitą masę.
                                1. Blachę wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i włóż do niej ¾ masy, ułóż suszone śliwki na wierzchu i przykryj je pozostałą masą.
                                  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz wegański pasztet przez 45 minut. Blachę możesz owinąć folią do pieczenia – dzięki temu wierzch pasztetu nie zrobi się suchy.
                                    1. Wystudź pasztet w przykrytej foremce. Następnego dnia będzie gotowy do spożycia. Owijaj go szczelnie i przechowuj w lodówce, aby nie wysechł i nie zaczął się kruszyć.

                                      Pasztet z cukinii – wegański przepis na pyszne danie

                                      Pasztet wegański z cukinii to danie, które wykorzystuje potencjał tego zdrowego warzywa. Przepis jest bardzo prosty.

                                      Składniki (na dużą blachę 40 × 24 cm):

                                      • 6 szklanek cukinii startej na tarce o grubych oczkach (cukinia starta wraz ze skórką, dokładnie odciśnięty sok),
                                        • 2 duże obrane marchewki,
                                          • 4 cebule obrane,
                                            • 8–10 ząbków czosnku,
                                              • 1 szklanka oleju roślinnego,
                                                • 1 szklanka kaszy manny, kaszy kukurydzianej, tartej bułki (składnik do wyboru),
                                                  • 1 łyżeczka kurkumy,
                                                    • 2 łyżeczki curry,
                                                      • 8 jajek lub 10 łyżek mielonego siemienia lnianego zmieszanego z odrobiną ciepłej wody,
                                                        • duży pęczek natki pietruszki,
                                                          • świeże lub suszone zioła: lubczyk, hyzop, oregano, tymianek, bazylia, koperek,
                                                            • sól i pieprz do smaku.

                                                              Przygotowanie:

                                                              1. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce, cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj drobno.
                                                                1. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju (1 szklanka), aż staną się miękkie.
                                                                  1. Dodaj sól, pieprz, zioła i posiekaną natkę pietruszki.
                                                                    1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce (najlepiej zrobić to ręcznie, bez użycia miksera czy blendera).
                                                                      1. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobinę bułki tartej. Następnie przełóż do niej przygotowaną masę.
                                                                        1. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 18 stopni C.

                                                                          Wegański pasztet z fasoli – jak go przygotować?

                                                                          Do zrobienia pysznego pasztetu wegańskiego można wykorzystać również białą lub czerwoną fasolę. Ten przepis także nie należy do czasochłonnych.

                                                                          Składniki (na dużą blachę 40 × 24 cm):

                                                                          • 6 puszek białej fasoli,
                                                                            • 4 cebule,
                                                                              • 4 ząbki czosnku,
                                                                                • 2 gruszki,
                                                                                  • 2 łyżeczki majeranku,
                                                                                    • ½ szklanki oleju z pestek winogron,
                                                                                      • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                                                        • 8 łyżek mąki ziemniaczanej,
                                                                                          • 4 garście suszonej żurawiny,
                                                                                            • 2 garście orzechów włoskich,
                                                                                              • sól i pieprz do smaku.

                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                1. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je razem na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodaj gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, pieprz i sól.
                                                                                                  1. Dodaj odcedzoną fasolkę i smaż przez około 5 minut. Pod koniec dopraw majerankiem.
                                                                                                    1. Warzywa zmiksuj wraz z mąką ziemniaczaną na gładką, jednolitą masę.
                                                                                                      1. Dodaj żurawinę i wymieszaj całość. Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż orzechy włoskie.
                                                                                                        1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i piecz pasztet wegański przez ok. 45 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż na płaski talerz.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Wegetarianie kontra mięsożercy – kto ma rację? Bracia bliźniacy sprawdzili to na własnej skórze

                                                                                                          Pyszne i proste przepisy na kotlety ziemniaczane i burgery warzywne

                                                                                                          Przepis na pyszne wegańskie pączki – poznaj zdrową, roślinną alternatywę tradycyjnego przysmaku

                                                                                                          Zobacz wideo: Marta Dymek i jej roślinna rewolucja

                                                                                                          Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości