Przepisy kulinarne

Masło orzechowe - dlaczego warto je jeść?

Przepisy kulinarne

E+carlosgaw/Getty Images

Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych masło orzechowe na stałe powinno wejść do naszego jadłospisu, zastępując słodkie i niezdrowe przekąski. Dobrej jakości masło orzechowe jest m.in. źródłem białka i błonnika.

Większości osób masło orzechowe kojarzy się z tłustą i bardzo kaloryczną przekąską. Tymczasem prawdziwe masło, zrobione w 100% z orzechów surowych lub prażonych, ma cenne wartości odżywcze i bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Kalorie w nim zawarte nie są puste, a wykorzystywane przez organizm na energię i regulację procesów trawiennych. Powinno na stałe zagościć w dietach osób dbających o zdrowie, kondycję i ceniących naturalne składniki odżywcze.

Rodzaje maseł orzechowych

Najczęściej masło produkowane jest z surowych lub prażonych orzechów arachidowych. W sklepach ze zdrową żywnością możemy również znaleźć masła zrobione z innych orzechów:

  • masło z nerkowców,
  • masło z migdałów,
  • masło z orzechów brazylijskich,
  • masło z orzechów laskowych,
  • masło z orzechów włoskich.

W przeciwieństwie do kremów orzechowych masło nie jest słodkie. Dobrej jakości produkt nie powinien mieć żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Producenci oprócz tradycyjnych maseł orzechowych oferują również takie z dodatkiem miodu. To propozycja dla osób, które szukają naturalnego zamiennika dla sztucznie słodzonych kremów orzechowych lub czekoladowych.

Masło orzechowe - wartości odżywcze

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu masło orzechowe jest produktem uważanym za tuczący i niezdrowy. Tymczasem zawarte w nim tłuszcze nienasycone obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed chorobami serca. Dodatkowo masło jest cennym źródłem białka, błonnika. Znaleźć w nim również można witaminę B i potas. W zależności od tego, jakie masło wybierzemy, zyskujemy dodatkowe składniki odżywcze.

Masło migdałowe jest doskonałym źródłem wapnia, masło z orzechów brazylijskich to skarbnica selenu, a masło z nerkowców bogate jest w żelazo, cynk i magnez. Na ewentualną obecność tłuszczów trans (odpowiedzialnych m.in., za rozwój miażdżycy) może mieć wpływ wieloetapowa produkcja masła. Niekiedy producenci dodają do niego tłuszcze roślinne (olej palmowy), które mają polepszyć konsystencję produktu. Należy jednak unikać masła z dodatkiem tych tłuszczów, są one bowiem szczególnie niezdrowe. Dodatkowymi zbędnymi składnikami maseł są melasa i syrop glukozowo-fruktozowy, które mają na celu poprawę smaku i zapachu produktu. Warto więc przed zakupem dokładnie czytać etykiety i porównać ofertę kilku producentów, by mieć pewność, że wybieramy produkt w 100% naturalny i zdrowy.

Zdrowotne właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe powinno na stałe wejść do jadłospisu jako zamiennik tuczących słodyczy. W swoim składzie ma pełnowartościowe białko, szczególnie cenione przez osoby aktywne fizycznie. Z powodzeniem też może stać się składnikiem diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Orzechy są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają pracę serca, komórek organizmu i zapobiegają starzeniu się skóry. Zawarty w maśle błonnik obniża poziom glukozy we krwi, zły cholesterol i usprawnia perystaltykę jelit. Dodatkowo orzechy są bogatym źródłem energii dla mózgu; usprawniają jego pracę i wspomagają koncentrację. Zawarte w maśle witaminy korzystnie wpływają na wygląd i napięcie skóry, kondycję włosów i paznokci, wspomagają wzrok, a nawet zapewniają prawidłowy rozwój płodu u kobiet w ciąży. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład masła to nic innego, jak omega-3, omega-6 i omega-9. Są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, chroniąc jednocześnie przed rozwojem wielu groźnych chorób. Warto jednak pamiętać o prawidłowej, dziennej porcji przyjmowanych kwasów. Zbyt duże ich stężenie może powodować stany zapalne.

Masło orzechowe w diecie sportowców

Dzięki swoim cennym właściwościom masło orzechowe na stałe wpisało się w dietę osób aktywnych fizycznie. Jakie korzyści ma spożywanie masła?

  • zmniejsza uczucie zmęczenia i dodaje energii,
  • dzięki bogatej zawartości białka jest źródłem budulca masy mięśniowej,
  • dzięki niskiej wartości indeksu glikemicznego nie osłabiają organizmu i zapewniają długo wystarczającą energię.

Najlepiej przyswajalne przez organizm jest masło orzechowe w czystej postaci. Osobom aktywnym fizycznie, które trenują minimum 3–4 razy w tygodniu zaleca się jedzenie 2 łyżek masła dziennie. Wiele osób dodaje masło orzechowe do odżywek białkowych.

Masło orzechowe – do czego wykorzystać?

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów masła orzechowego nie powinno się łączyć z innymi tłuszczami, np. z mięsem. Najlepsze i najzdrowsze zestawienie to połączenie z warzywami, owocami i węglowodanami (chleb razowy). Doskonale smakuje z bananem, truskawkami lub pieczoną marchewką. Przez osoby aktywne fizycznie często używane jest jako dodatek do szejków białkowych. Dobrym pomysłem jest połączenie masła z owsianką.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Masło orzechowe: domowe, czy ze sklepu?

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: E+

Pozostałe wiadomości