Przepisy kulinarne

Masło migdałowe – do czego je dodać? Zastosowanie, właściwości i przepis na masło orzechowe z migdałów

MAIKA 777/Getty Images

Przepisy kulinarne

Masło migdałowe – do czego je dodać? Zastosowanie, właściwości i przepis na masło orzechowe z migdałów

MAIKA 777/Getty Images

Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.

Migdały to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych orzechów, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety na stałe. Regularnie spożywane mają wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. są bogate w błonnik pokarmowy, witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się również przyjemnym i delikatnym smakiem, a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest naprawdę sporo. Coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością można trafić również na masło migdałowe, zaliczane do superfoods. A jeśli masz odrobinę czasu, taki zdrowy, orzechowy krem możesz przygotować również samodzielnie w domu.

Masło migdałowe – gdzie kupić?

Masło orzechowe z migdałów o dobrym składzie, czyli takie, w którym nie znajdują się żadne inne dodatki oprócz samych orzechów, można znaleźć w wielu sklepach przeznaczonych dla sportowców, w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej także w supermarketach. Cena masła migdałowego może być jednak dość wysoka ze względu na to, że same orzechy są dość drogie. Jeśli produkt sprzedawany jest za kilka złotych, warto zwrócić uwagę na jego skład – zdarza się, że oprócz migdałów mogą znaleźć się tam m.in. tłuszcz palmowy, cukier, sól, aromaty, stabilizatory smaku oraz emulgatory, których lepiej unikać, zwłaszcza w tego typu żywności. Masło migdałowe powinno być jednoskładnikowe, a jeśli takiego nie uda znaleźć się w sklepie, to można przygotować je samodzielnie w domu.

Przepis na masło migdałowe

Masło z migdałów można zrobić zarówno z orzechów bez skórki, jak i tych ze skórką. W zależności od wybranej opcji nie zmienia się smak kremu ani jego konsystencja, różnica pojawia się natomiast w kolorze. Masło migdałowe zrobione z orzechów bez skórek jest jasne, kremowe, a orzechy zmiksowane razem ze skórkami stworzą ciemny brązowy krem.

Składniki na słoik masła migdałowego o pojemności ok. 300 ml:

  •  400 g migdałów,
  •  sól do wzmocnienia smaku orzechów (szczypta lub więcej, w zależności od preferencji).

Przygotowanie krok po kroku:

1. Migdały włóż do miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw na co najmniej 30 minut. W tym czasie orzechy zmiękną i łatwiej będzie je zmiksować. Na tym etapie można również obrać orzechy ze skórki, jednak nie trzeba tego robić.

2. Odlej wodę z migdałów i wysusz je na ręczniku papierowym.

3. Rozgrzej piekarnik do 180℃, ułóż migdały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na mniej więcej 10–15 minut.

4. Kiedy migdały ostygną, przełóż je do blendera i zmiksuj na gładką masę. Po kilku minutach z orzechów powinien zacząć wydzielać się olej. Jeśli masa jest zbyt ciepła, zrób przerwę w miksowaniu, aby uniknąć rozwarstwienia się tłuszczu od masy orzechowej.

5. Po połączeniu się oleju i orzechów możesz dodać odrobinę soli i całość dokładnie wymieszać.

6. Gotowe masło migdałowe przełóż do słoika. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Domowej roboty masło z migdałów należy spożyć w ciągu miesiąca.

Masło migdałowe – do czego je dodać? Zastosowanie

Masło orzechowe z migdałów ma szereg zastosowań. Można dodawać je zarówno do dań wytrawnych, jak i do słodkich wypieków. Świetnie pasuje jako dodatek do owsianki, placków i naleśników, można posmarować nim również kanapki czy chleb tostowy. W niektórych przepisach może być zamiennikiem tradycyjnego masła lub innych tłuszczów.

Surowe masło migdałowe to opcja idealna dla wegan oraz witarian, którzy spożywają wyłącznie produkty niepoddane obróbce termicznej. Można stosować je tak samo jak masło orzechowe, wykorzystując je jako składnik koktajli, ciast czy sosów do sałatek.

Masło migdałowe – właściwości

Masło migdałowe polecane jest dosłownie wszystkim. Świetnie sprawdzi się jako element diety sportowców oraz osób, które dbają o linię lub starają się zrzucić zbędne kilogramy. Niskokaloryczna dieta nie powinna wykluczać tłuszczów, należy jednak je dostarczać w odpowiedni sposób i z odpowiednich źródeł – masło orzechowe z migdałów jest właśnie jednym z nich. Nienasycone kwasy tłuszczowe to ponad 50% składu takiego produktu. Około 10% to błonnik pochodzący z białek roślinnych, który ma korzystny wpływ na pracę układu trawiennego oraz metabolizm.

Masło migdałowe jest także bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. W jego składzie można znaleźć witaminę E, magnez oraz miedź, które również przynoszą wiele dobrego dla organizmu. Po masło powinny sięgać osoby, które cierpią na niedobory któregoś z wyżej wymienionych składników. Migdały nie zawierają cholesterolu i są zalecane w ramach naturalnej profilaktyki chorób serca i układu sercowo-naczyniowego. Regularnie spożywane mogą obniżać nadciśnienie, a dzięki wysokiej zawartości witaminy E przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia skóry.

Co trzeba, a czego nie trzeba trzymać w lodówce? Zobacz wideo:

Zobacz też:

Michał Cessanis odkrył przepis na najlepszą oliwę. Nie kupisz jej za kilka złotych

Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa

David Gaboriaud i jego niebanalne przepisy. Jak przygotował stek, boczek i kabanosy?

Co sądzisz o tym artykule?
65
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0