Materiał promocyjny

Małymi krokami do fleksitarianizmu. Pyszne i zdrowe koktajle oraz przekąski roślinne

Jedzenie roślinnych kolacji może zmniejszyć ryzyko chorób serca
Nie trzeba od razu rezygnować ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. Małe kroki są najważniejsze i często po prostu łatwiejsze. Przejście na dietę fleksitariańską przynosi wiele korzyści, nie tylko zdrowotnych, a przy tym nie wymaga przestrzegania restrykcyjnych zasad.

Jak stawiać pierwsze kroki w diecie roślinnej?

Najlepszym sposobem jest przejście na fleksitarianizm. To sposób odżywiania, w którym bazuje się na produktach roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza się spożywanie mięsa i ryb. Ta dieta pomaga ochronić organizm przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami, może też ułatwić proces odchudzania.

"Owocojogurt" w słoiku

Składniki na koktajl w słoiku:

  • 250 g truskawek
    • jogurt kokosowy
      • garść orzechów włoskich
        • 1 łyżka masła orzechowego
          • garść świeżych malin
            • szczypta cynamonu
              • 2 garści borówek
                • garść prażonych orzechów laskowych

                  Jak przygotować koktajl w słoiku?

                  Tworzymy w słoiku warstwy, dodając po kolei składniki. Na początek wsypujemy pokrojone na małe kawałki truskawki, przykrywamy je orzechami włoskimi i dodajemy 5 łyżek jogurtu. Następnie dodajemy masło orzechowe, maliny, cynamon oraz borówki, wszystko przykrywamy jogurtem. Na koniec robimy pierzynkę z orzechów laskowych.

                  "Pink drink" – orzeźwiająca lemoniada na bazie herbaty z hibiskusa

                  Składniki na orzeźwiającą lemoniadę:

                  • 500 ml zaparzonej herbaty z hibiskusa (schłodzonej)
                    • garść liści świeżej mięty
                      • kostki lodu
                        • garść malin
                          • garść jeżyn świeżych
                            • 1 szklanka mleka kokosowego

                              Jak przygotować orzeźwiającą lemoniadę?

                              Do dzbanka przelej herbatę, dodaj kostki lodu, owoce, miętę. Całość zalej mlekiem i podawaj schłodzone.

                              Pancake marchewkowe z salsą ze świeżych pomidorów z miętą

                              Składniki pancake marchewkowe (na 4 porcje):

                              • 1 szklanka startej marchewki
                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                  • 1 szklanka mąki
                                    • 2 łyżki obranych pistacji
                                      • 3 łyżki oleju kokosowego
                                        • 1 szklanka napoju owsianego niesłodzonego
                                          • przyprawy: szczypta curry, papryki wędzonej, papryki słodkiej
                                            • olej kokosowy do smażenia

                                              Składniki na pomidorową salsę:

                                              • 2 pomidory świeże bez skórki
                                                • sól, pieprz
                                                  • liście świeżej mięty
                                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                      • 1 łyżka soku z limonki
                                                        • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
                                                          • 1 papryczka chili drobno posiekana

                                                            Jak przygotować pancake marchewkowe?

                                                            Do miski wsyp wszystkie składniki suche na placuszki. Obok w misce połącz mleko z olejem koksowym. Następnie przełóż składniki suche do mokrych i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchewkę oraz pistacje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Do osobnej miski włóż posiekane drobno pomidory, dodaj sól oraz pieprz i posiekane listki mięty. Dopraw czosnkiem, chili i sokiem z limonki. Dodaj oliwę i podawaj placuszki z salsą pomidorową.

                                                            Owsiano-bananowy shake z cynamonem i jeżynami

                                                            Składniki na shake owsiano-bananowy (2 porcje):

                                                            • 1 opakowanie jogurtu owsianego
                                                              • 2 banany
                                                                • 1/2 łyżeczki cynamonu
                                                                  • 1 łyżeczka masła orzechowego
                                                                    • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                      • garść jeżyn
                                                                        • kilka liści świeżej mięty

                                                                          Jak przygotować shake owsiano-bananowy?

                                                                          Jogurt, cynamon, banany, masło orzechowe i sok z cytryny zmiksuj w blenderze. Wlej napój do szklanki i udekoruj jeżynami. Możesz też kilka jeżyn zmiksować z napojem, a resztę wrzucić luzem. Na koniec udekoruj miętą.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          20 najzdrowszych warzyw świata. Co znalazło się na szczycie listy? "To przypomina trochę rzodkiewkę"

                                                                          Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada

                                                                          Pan Janusz doszedł do wagi 175 kg. Dietetyk kliniczny: "Polacy mają dwie wady, jeśli chodzi o jedzenie". Jakie?

                                                                          Obejrzyj również: Jedzenie roślinnych kolacji może zmniejszyć ryzyko chorób serca

                                                                          Cover Video/x-news

                                                                          Autor: Ewa Podleśna-Ślusarczyk

                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                          Materiał promocyjny
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości