Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami - z tym przepisem nie mogą Ci się nie udać

Drożdżówki z owocami przepis
Drożdżówki z owocami przepis
Źródło: Fot. Getty Images/SasaJo
W Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował fenomenalne, domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami. Szef kuchni pokazał, jak zrobić ten pyszny, jesienny deser, który był również przysmakiem księdza Kaczkowskiego. Sprawdź przepis.

Domowe drożdżówki z karmelizowanymi śliwami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto (10 drożdżówek):

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 330 g)
    • 75 g masła lub olej rzepakowy (ciepłe)
      • 40 g drożdży świeżych
        • mała szklanka mleka (125 ml)
          • 3 łyżki cukru
            • łyżeczka soli
              • łyżka tymianek
                • 2 jajka

                  Składniki dodatkowe:

                  • mąka do podsypania
                    • 2 łyżki niebieskiego maku
                      • jajko (do smarowania drożdżówek)

                        Składniki na śliwki:

                        • 200 g śliwek
                          • 4 łyżki powideł śliwkowych
                            • 2 łyżki masła
                              • pręcik goździka
                                • gwiazdka anyżu
                                  • 2 łyżki miodu lub cukru

                                    Składniki na kruszonkę:

                                    • 100 g mąki pszennej
                                      • 50 g cukru pudru
                                        • 70 g masła
                                          • szczypta soli
                                            • laska wanilii

                                              Sposób przygotowania domowych drożdżówek z karmelizowanymi śliwkami

                                              1. Wanilię przekrawamy na pół (w jej wzdłuż), nasiona ze środka ucieramy z masłem, natomiast resztę laski umieszczamy w słoiku z cukrem (po kilku dniach cukier nabierze pięknego waniliowego aromatu).
                                                1. Utarte masło mieszamy z resztą składników i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruchej gliny, następnie chowamy do lodówki.
                                                  1. Ciasto drożdżowe - tu musimy uzbroić się w stalową cierpliwość, której wynikiem będzie pięknie wyrośnięte ciasto, a to już prawie finałowy sukces.
                                                    1. W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury lekko wyższej niż nasze ciało, czyli około 40 stopni. Jako termometr świetnie posłuży nam palec (niekoniecznie od nogi).
                                                      1. Z odmierzonej puli mąki zabieramy 5 łyżek i dodajemy do mleka, następnie pokruszone drożdże oraz cukier.
                                                        1. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Klasycznie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
                                                          1. W tym czasie zakręcimy naszą słodką cebulkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem (na średnim ogniu), wrzucamy cebulę, pręcik goździka, smażymy do momentu, kiedy będzie naprawdę dobrze karmelizowana i miękka, dorzucamy miód i przyprawy, zostawiamy na patelni.
                                                            1. Wracamy do ciasta. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, uprzednio roztrzepane jaja, tymianek oraz sól. Ciasto intensywnie wyrabiamy (do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). Kiedy ciasto będzie jednolitą masą dodajemy ciepłe, roztopione masło i chwilę wyrabiamy.
                                                              1. Ciasto wykładamy na blat, kilka razy zagniatamy podsypując mąką, następnie formujemy długi prostokąt (40/20) o grubości około 2 cm. Nacinając prostokąt wzdłuż wykrawamy trójkąty o podstawie 2 cm.
                                                                1. Na jednym z brzegów drożdżowych trójkątów nakładamy (jeszcze ciepłe karmelizowane śliwki), następnie zwijamy leżące ślimaki. Przykrywamy ścierką i uzbrajamy się w cierpliwość na blisko 2 godziny.
                                                                  1. Odpalamy piec i ruszamy. Pięknie wyrośnięte ślimaki smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                    Źródło: Patryk Galewski

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana