Przepisy kulinarne

Jesienne drożdżówki - najlepsze przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Getty Imagesalicjane/Getty Images

Drożdżówki to świetny pomysł na osłodzenie sobie jesieni. Będą idealne do ciepłego kakao pod kocem w jesienne długie wieczory. Nadadzą się do nich jabłka, śliwki, a nawet dynia! Poznaj nasze proste przepisy.

Jesienne drożdżówki z jabłkami i cynamonem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jabłka - 0,8 kg,
  • cynamon - 3 łyżeczki,
  • mąka tortowa - 0,5 kg,
  • mleko - 250 ml,
  • cukier - 250 g i 2 łyżki,
  • drożdże - 25 g,
  • masło - 75 g,
  • sól - szczypta.

Sposób przygotowania:

  1. 1Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. 2Jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem (250 g), dodać cynamon i podprażyć przez około 15 minut.
  3. 3Mleko nagrzać do 30 stopni, dodać drożdże, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. 4Pozostałą mąkę i sól wymieszać razem. Masło roztopić.
  5. 5Mieszankę drożdżową i roztopione masło wlać do mąki. Całość zagnieść, aż ciasto będzie sprężyste. Odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce.
  6. 6Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz, aby pozbyć się bąbelków powietrza.
  7. 7Wygniecione ciasto rozwałkować i podzielić na 12 części, mogą to być okręgi (wykrajane szklaną) lub kwadraty.
  8. 8Na każdy kawałek ciasta wyłożyć przygotowaną masę jabłkową. Jeżeli wykrawane były okręgi - ciasto zawijamy w bułeczki. Jeżeli w prostokąty to zawijamy w rulon i kroimy na plastry, plasterki wkładamy do foremek na babeczki.
  9. 9Drożdżówki piec przez 40 minut w 160 stopniach.

Upieczone drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Jesienne drożdżówki z dynią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • dynia - 1 mała,
  • mąka tortowa - 0,5 kg,
  • mleko - 200 ml,
  • jajka - 2,
  • masło - 50g,
  • drożdże - 30 g,
  • cukier cynamonowy lub cynamon - 1 łyżeczka,
  • szczypta soli,
  • naturalny lniany sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. 1Dynie umyć, przekroić na pół, wybrać nasiona. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, aż miąższ będzie miękki. Kiedy będzie gotowa, wydrążyć miąższ i zblendować na gładką masę. Do drożdżówek potrzebne będzie 200 gramów takiej masy. Pozostałą część można zamrozić.
  2. 2Odlać 50 ml mleka, zagrzać je do 30 stopni i dodać do niego drożdże, łyżkę cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.
  3. 3Pozostałą część mleka zagrzać z masłem, tak, aby się roztopiło. Jaja utrzeć na gładką, białą masę z cukrem.
  4. 4Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, dodać jaja z cukrem i mleko z masłem. Całość zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto się lepi do rąk, to można dodać odrobinę mąki.
  5. 5Wyrobioną masę odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  6. 6Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie i podzielić na około 10-12 kawałków, każdy uformować w kształt kuli. Każdą z kulek przewiązać sznurkiem tak, aby powstały kształty dyni - sznurek powinien układać się w kształt wieloramiennej gwiazdy.
  7. 7Bułeczki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie można je posmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  8. 8Kiedy bułeczki się upieką i ostygną można zdjąć sznurek - pozostanie wtedy piękny kształt dyni.
Anna Skvortsova/ImagesDyniowe drożdżówki w kształcie dyni
Getty Images

Jesienne drożdżówki ze śliwkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śliwki węgierki - 0,5 kg,
  • mąka tortowa - 0,5 kg,
  • mleko - 300 ml,
  • masło - 100 ml,
  • drożdże - 20 g,
  • jajko - 1,
  • cukier - 3 łyżki,
  • cukier puder - szklanka,
  • sok z cytryny,
  • Dodatkowo: 50 g masła, 125 g mąki, 125 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mleko (50 ml) nagrzać do 30 stopni, dodać do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Całość zamieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. 2Pozostałe 2 łyżki cukru utrzeć z jajkiem, pozostałe mleko nagrzać i rozpuścić w nim masło.
  3. 3Jaja z cukrem i mleko z masłem połączyć z pozostałą mąką. Dodać masę drożdżową. Całość zagnieść na jednolitą masę. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. 4Śliwki umyć, poprzekrawać i pozbyć się pestek.
  5. 5Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 10-12 równych części. Zrobić z każdej części kule, a następnie lekko rozpłaszczyć. Zrobić w każdym zagłębienie i układać w nim poprzekrawane śliwki. Tak przygotowane odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. 6Dodatkowe masło, cukier i mąkę utrzeć razem tak, aby powstała kruszonka. Posypać nią drożdżówki przed pieczeniem.
  7. 7Bułeczki piec w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
  8. 8W czasie pieczenia przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny - do rondla z głębokim dnem wsypać cukier, wlać łyżkę soku z cytryny i wody. Całość zagrzać, aż cukier się roztopi i masa będzie gładka.
  9. 9Gotowe, upieczone bułeczki ostudzić i polać lukrem.

Smacznego!

Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej

Orzechy w roli głównej
Orzechy w roli głównej
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości