Jesienne drożdżówki - najlepsze przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw

Drożdżówki z kawą
alicjane/Getty Images
Źródło: Getty Images
Drożdżówki to świetny pomysł na osłodzenie sobie jesieni. Będą idealne do ciepłego kakao pod kocem w jesienne długie wieczory. Nadadzą się do nich jabłka, śliwki, a nawet dynia! Poznaj nasze proste przepisy.

Jesienne drożdżówki z jabłkami i cynamonem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jabłka - 0,8 kg,
    • cynamon - 3 łyżeczki,
      • mąka tortowa - 0,5 kg,
        • mleko - 250 ml,
          • cukier - 250 g i 2 łyżki,
            • drożdże - 25 g,
              • masło - 75 g,
                • sól - szczypta.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
                    1. Jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem (250 g), dodać cynamon i podprażyć przez około 15 minut.
                      1. Mleko nagrzać do 30 stopni, dodać drożdże, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
                        1. Pozostałą mąkę i sól wymieszać razem. Masło roztopić.
                          1. Mieszankę drożdżową i roztopione masło wlać do mąki. Całość zagnieść, aż ciasto będzie sprężyste. Odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce.
                            1. Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz, aby pozbyć się bąbelków powietrza.
                              1. Wygniecione ciasto rozwałkować i podzielić na 12 części, mogą to być okręgi (wykrajane szklaną) lub kwadraty.
                                1. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć przygotowaną masę jabłkową. Jeżeli wykrawane były okręgi - ciasto zawijamy w bułeczki. Jeżeli w prostokąty to zawijamy w rulon i kroimy na plastry, plasterki wkładamy do foremek na babeczki.
                                  1. Drożdżówki piec przez 40 minut w 160 stopniach.

                                    Upieczone drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

                                    Jesienne drożdżówki z dynią - przepis krok po kroku

                                    Składniki:

                                    • dynia - 1 mała,
                                      • mąka tortowa - 0,5 kg,
                                        • mleko - 200 ml,
                                          • jajka - 2,
                                            • masło - 50g,
                                              • drożdże - 30 g,
                                                • cukier cynamonowy lub cynamon - 1 łyżeczka,
                                                  • szczypta soli,
                                                    • naturalny lniany sznurek.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Dynie umyć, przekroić na pół, wybrać nasiona. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut, aż miąższ będzie miękki. Kiedy będzie gotowa, wydrążyć miąższ i zblendować na gładką masę. Do drożdżówek potrzebne będzie 200 gramów takiej masy. Pozostałą część można zamrozić.
                                                        1. Odlać 50 ml mleka, zagrzać je do 30 stopni i dodać do niego drożdże, łyżkę cukru i mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły.
                                                          1. Pozostałą część mleka zagrzać z masłem, tak, aby się roztopiło. Jaja utrzeć na gładką, białą masę z cukrem.
                                                            1. Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, dodać jaja z cukrem i mleko z masłem. Całość zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto się lepi do rąk, to można dodać odrobinę mąki.
                                                              1. Wyrobioną masę odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
                                                                1. Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie i podzielić na około 10-12 kawałków, każdy uformować w kształt kuli. Każdą z kulek przewiązać sznurkiem tak, aby powstały kształty dyni - sznurek powinien układać się w kształt wieloramiennej gwiazdy.
                                                                  1. Bułeczki odstawić na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie można je posmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
                                                                    1. Kiedy bułeczki się upieką i ostygną można zdjąć sznurek - pozostanie wtedy piękny kształt dyni.
                                                                      Dyniowe drożdżówki w kształcie dyni
                                                                      Anna Skvortsova/Images
                                                                      Dyniowe drożdżówki w kształcie dyni
                                                                      Źródło: Getty Images

                                                                      Jesienne drożdżówki ze śliwkami - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki:

                                                                      • śliwki węgierki - 0,5 kg,
                                                                        • mąka tortowa - 0,5 kg,
                                                                          • mleko - 300 ml,
                                                                            • masło - 100 ml,
                                                                              • drożdże - 20 g,
                                                                                • jajko - 1,
                                                                                  • cukier - 3 łyżki,
                                                                                    • cukier puder - szklanka,
                                                                                      • sok z cytryny,
                                                                                        • Dodatkowo: 50 g masła, 125 g mąki, 125 g cukru.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Mleko (50 ml) nagrzać do 30 stopni, dodać do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Całość zamieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
                                                                                            1. Pozostałe 2 łyżki cukru utrzeć z jajkiem, pozostałe mleko nagrzać i rozpuścić w nim masło.
                                                                                              1. Jaja z cukrem i mleko z masłem połączyć z pozostałą mąką. Dodać masę drożdżową. Całość zagnieść na jednolitą masę. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
                                                                                                1. Śliwki umyć, poprzekrawać i pozbyć się pestek.
                                                                                                  1. Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 10-12 równych części. Zrobić z każdej części kule, a następnie lekko rozpłaszczyć. Zrobić w każdym zagłębienie i układać w nim poprzekrawane śliwki. Tak przygotowane odstawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
                                                                                                    1. Dodatkowe masło, cukier i mąkę utrzeć razem tak, aby powstała kruszonka. Posypać nią drożdżówki przed pieczeniem.
                                                                                                      1. Bułeczki piec w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
                                                                                                        1. W czasie pieczenia przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny - do rondla z głębokim dnem wsypać cukier, wlać łyżkę soku z cytryny i wody. Całość zagrzać, aż cukier się roztopi i masa będzie gładka.
                                                                                                          1. Gotowe, upieczone bułeczki ostudzić i polać lukrem.

                                                                                                            Smacznego!

                                                                                                            Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej

                                                                                                            Orzechy w roli głównej
                                                                                                            Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                            Autor: Teofila Siewko

                                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości