Przepisy kulinarne

Kolorowe smaki lata - kolor fioletowy

Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor fioletowy: sałatka z czerwonej kapusty, roladki bakłażanowe, radicchio na ciepło, racuszki borówkowe i muffinki jeżynowe.

Sałatka z czerwonej kapusty z rodzynkami i sosem miętowym

Składniki:
1 główki czerwonej kapusty
Sok z 1 cytryny
100 g rodzynek
Pół szklanki czerwonego wina
Garść orzechów włoskich
Opakowanie jogurtu naturalnego
150 g ciemnych winogron
50 g cukru
Pęczek świeżej mięty
Przyprawy Kamis:
Sól morska w młynku
Pieprz Biały mielony

Przygotowanie:
Rodzynki włóż do garnka zalej winem gotuj przez chwilę, następnie ściągnij z ognia i odstaw, aby owoce przeszły smakiem wina. Kapustę pokrój w drobne paski i sparz we wrzącej wodzie. Odcedź, zahartuj w zimnej wodzie i skrop sokiem z cytryny. Winogrona przekrój na pół i wyciągnij pestki. Zrób syrop miętowy: do garna wsyp cukier, zalej go taką samą ilością wody, zagotuj, włóż połowę mięty, gotuj jeszcze chwilę, następnie ostudź. Orzechy drobno pokrój. W miseczce wymieszaj jogurt z odrobina syropu, orzechami , dodaj świeżą, drobno pokrojoną miętę, dopraw do smaku. Kapustę wymieszaj z rodzynkami i winogronami podawaj z sosem miętowym.

Roladki bakłażanowe rodem z Grecji

Składniki:
2 bakłażany
500 g mielonej wołowiny
3 cebule
8 pomidorów
4 ząbki czosnku
Oliwa
50 g masła
50 g mąki
100 g mleka
1 żółtko
5 ziemniaków
Przyprawy Kamis:
Bazylia
Oregano
Sól Morska w Młynku
Pieprz Kolorowy w Młynku
Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w cieniutkie plasterki (krój wzdłuż), zgrilluj z dwóch stron, następnie posyp Bazylią, dopraw, polej odrobiną oliwy i odstaw. Ziemniaki ugotuj, a następnie pokrój na plasterki. W garnku rozgrzej oliwę dodaj 3 pokrojone cebule, drobno pokrojony czosnek (3 ząbki), następnie mięso. Smaż przez chwilę następnie dorzuć 2 pomidory pokrojone w kostkę, Oregano, sól pieprz, gotuj jeszcze przez chwilę. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść w garnku masło, dodaj do niego mąkę, mieszaj, a następnie dodawaj stopniowo zimne mleko. Nie przerywaj mieszania, czekaj aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Ściągnij z ognia, dopraw do smaku i dodaj żółtko, wymieszaj dokładnie, ważne by sos nie miał grudek. 6 pozostałych pomidorów pokrój w kostkę, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebule i czosnek, poczekaj aż cebula się zeszkli a następnie dodaj pomidory, duś przez chwilę, dodaj oregano i bazylię, sol, pieprz. Na blacie kuchennym rozłóż przeźroczystą folię, Ułóż na niej obok siebie 6 plasterków bakłażana, posmaruj je sosem beszamelowym, dodaj sos mięsny i plasterki ziemniaków. Zwiń bakłażany w zgrabne roladki. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Powstałe roladki włóż do żaroodpornego naczynia zalej sosem pomidorowym i zapiekaj w piekarniku o temp. 180 stopni około 10 minut!

Radicchio na ciepło w sosie jeżynowym

Składniki:
6 sztuk radicchio
Pół koszyczka świeżych jeżyn
4 łyżki cukru trzcinowego
Przyprawy Kamis:
Ocet Balsamiczny

Przygotowanie:
Na patelnię wsyp cukier poczekaj aż się rozpuści, ułóż na nim przekrojone na pół Radicchio, smaż z obu stron około 6 minut, następnie zalej do połowy wysokości octem balsamicznym, duś aż nadmiar płynu odparuje a Radicchio będą miękkie, pod koniec gotowania wrzuć na patelnie świeże jeżyny.

Racuszki borówkowe ze śmietaną i świeżą miętą

Składniki:
400 g kefiru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g mąki
Koszyczek borówek
Cukier puder
Bita śmietana
Świeża mięta
Przyprawy Kamis:
Cynamon mielony
Wanilia laska
Przyprawa do kawy i deserów

Przygotowanie:
W misce wymieszaj kefir z jajkiem i sodą oraz 3 łyżkami cukru pudru, stopniowo dodawaj mąkę jednocześnie mieszając masę mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, możesz więc dodać trochę więcej lub mniej mąki. Gdy ciasto jest gotowe dodajemy do niego owoce. Nakładamy za pomocą łyżki małe porcje na patelnie i smażymy na maśle z obu stron. Podajemy z cukrem pudrem, cynamonem, bita śmietaną.

Muffinki jeżynowe

Składniki:
200 g jogurtu naturalnego
120 g stopionego masła
Sok z cytryny
45 g cukru
3 łyżki miodu
2 szklanki mąki
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczeni
Koszyczek jeżyn
Przyprawy Kamis:
Wanilia laska
Przyprawa do kaw i deserów

Przygotowanie:
W misce wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki jogurt z sokiem z cytryny, dodaj jajka, stopione masło i miód. Następnie dodaj wcześniej wymieszane suche składniki: mąkę, proszek sodę, ziarenka wanilii. Dokładnie wymieszaj, wsyp owoce. Napełnij wcześniej wysmarowane masłem foremki i piecz około 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0