Przepisy kulinarne

Gotujemy z Kuroniem

Jego ojciec uczył Polaków gotować w pierwszym kulinarnym programie w Polsce "Gotuj z Kuroniem". Dziś Jan Kuroń, w naszej kuchni, prezentuje, naszym widzom, swoje rodzinne przepisy. Jak wspomina tamte czasy i czy gotuje na podstawie przepisów ojca?

 

Szaszłyki baranie z sałatką ziemniaczaną

Składniki:
600 g mięsa baraniego, np. combra
400 g jogurtu naturalnego
4 duże cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki otartego cząbru
1 posiekana papryczka chili
Sól, pieprz
200 g boczku

Przygotowanie:
Mięso pokrój w 3 cm kostkę. W misce wymieszaj jogurt, cebulę posiekaną w kostkę, papryczkę chili oraz przyprawy. Włóż baraninę w powstałą marynatę i zostaw na minimum 10 godzin. Patyczki namocz w zimnej wodzie. Nabijaj po kolei mięso, boczek oraz cebulowe krążki. Pamiętaj aby kończyć i zaczynać na mięsie. Grilluj kilka minut z obu stron.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:
½ kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
6 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
1 duża czerwona cebula pokrojona w piórka
½ pęczka koperku
Kilka łyżek groszku
Pół szklanki majonezu

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i przełóż do miski . Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i posyp posiekanym koperkiem.

Skrzydełka z grilla

Składniki: 
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 75 ml sosu sojowego
- 4 łyżki  sosu chili
- łyżkę świeżego utartego imbiru
- 50 ml oleju
- łyżka sezamu

Przygotowanie:
W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj  czy bejca jest odpowiednio ostra i słona. Dodaj skrzydełka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed umieszczeniem na ruszcie posyp mięso sezamem. Grilluj po 3 – 4 minuty z każdej strony.

Tymiankowe risotto z marchewką i selerem

Składniki:
20 g masła + kolejnych 10 g
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
2 liście laurowe
300 g ryżu arborio
100 ml białego wytrawnego wina
1 marchewka
2 kłącza selera naciowego
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
W rondlu rozpuść 20 g masła. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę zeszklij. Przeciśnij czosnek i dodaj przyprawy – tymianek, liście laurowe. Smaż na małym ogniu parę minut. Następnie wsyp ryż i mieszając trzymaj go na patelni 3 – 4 minuty, do momentu kiedy otoczka zacznie się ścinać. Wlej białe wino, poczekaj aż połowa odparuje. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz posiekanego selera. Podlewając od czasu do czasu bulionem gotuj całość ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodaj pozostałe masło. Idealnie zrobiony ryż jest miękki na zewnątrz, jednak środek stawia delikatny opór pod zębem. Ponadto przy potrząśnięciu talerzem powinno się delikatnie rozsypywać, a nie stanowić zbitej masy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
90
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0