Zdrowe odżywianie

Pieczona papryka w sam raz na piknik

Zdrowe odżywianie

Aktualizacja:

Ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia - Joanna Koroniewska i Andrzej Polan przygotowali dania, które można zabrać na piknik: kotleciki z kalafiora, pieczoną paprykę z orzeszkami pinii, sałatkę z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem, kruche ciasto z warzywami i szynką.

 

 

Kotleciki z kalafiora

Składniki:

1 kalafior

2 jajka

cebula dymka

2 łyżki mąki

2 łyżki ketchupu

1 op. płatków kukurydzianych

sól

pieprz

koperek

masło do smażenia

Przygotowanie:

Kalafior gotujemy na półtwardo, odsączamy z wody i miksujemy. Łączymy z jajkami, podsmażoną cebulką dymką, ketchupem, koperkiem i mąką. Płatki kukurydziane rozgniatamy, masę kalafiorową dzielimy na małe porcję, każdą spłaszczamy, nadajemy kształt kotlecika i panierujemy w płatkach. Smażymy na złoty kolor.

Pieczona papryka z orzeszkami pinii

Składniki:

6 szt. czerwonej papryki

1 główka czosnku

olej do smażenia

4 łyżki octu balsamicznego

natka pietruszki,

100 g orzeszków piniowych

2 łyżki miodu

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

Papryki smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do momentu aż skórka zacznie nam brązowieć. Paprykę wyjmujemy i wkładamy do woreczka foliowego, odstawiamy, aby przestygła. Następnie obieramy paprykę ze skóry, pozbawiamy wewnętrznych błon i nasion. Czyste filety układamy w plastikowym pojemniku. Na oleju przesmażamy plasterki czosnku na złoty kolor. Rozgrzanym olejem z czosnkiem polewamy papryki, dodajemy miód, natkę pietruszki, ocet balsamiczny, orzeszki pinii. Mieszamy wszystko dokładnie.

Naleśniki:

Skład:

400 g mąki

4 jajka

200 g mrożonego szpinaku

1 szklanka mleka

sól, gałka muszkatołowa, pieprz

skórka z cytryny

Przygotowanie:

Z mąki, jajek, szpinaku, mleka oraz odrobiny soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe, doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową oraz skórką z cytryny. Smażymy cienkie naleśniki. Zwijamy w ruloniki, kroimy w 3 cm paski i spinamy wykałaczkami. Podajemy do papryki.

Sałatka z młodych warzyw z kruszoną fetą i chrupiącym pieczywem

Składniki:

200 g sera feta

3 łyżki oliwy

2 zielone ogórki

1 czerwona cebula

świeża mięta

natka pietruszki

koperek

sok z 1/2 cytryny

pieprz czarny

kminek mielony

1 op. chlebka pita lub tortilli

sól

Przygotowanie:

Kruszymy fetę, wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Doprawiamy pieprzem czarnym, mielonym kminkiem. Ogórki kroimy, jednego w drobną kostkę bez skórki, drugiego w plasterki ze skórką. Dodajemy do twarożku, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera. Jeszcze świeże zioła posiekane drobno. Chlebek pita lub tortillę kroimy w paski o szerokości 2-3 cm, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą oraz pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.

Kruche ciasto z warzywami i szynką

Składniki:

400 g mąki

4 jajka

200 g masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem.

Warzywa z szynką

Składnik:

1 cukinia

1 brokuł

kilka pomidorków cherry

1 żółta papryka

100 g sera cheddar

150 g wędzonej szynki

200 ml śmietany

6 jajek

1 pęczek cebuli dymki

koperek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Chwilę smażymy i przekładamy na podpieczony spód, posypujemy koprem. Szynkę przesmażamy i posypujemy po warzywach. Jajka mieszamy ze śmietaną i serem, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż wierzch uzyska złoty kolor.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości